0 In Wedstrijden

BBQ wedstrijd-update en even bijkletsen

bbq-updateEven een kleine BBQ wedstrijd-update. Eerder deze week schreef ik al dat het heel erg druk is met wedstrijden. Om de één of andere reden hebben de organisatoren verzonnen dat alle wedstrijden opeens in het najaar gehouden moeten worden en dan ook nog allemaal achter elkaar. Als je wilt dan kon je vijf weken achter elkaar een wedstrijd in Nederland of net daarbuiten doen. Met de Sea Side Smokers willen we zoveel mogelijk Nederlandse wedstrijden doen en daardoor doen we er deze periode drie op drie opeen volgende weekenden.
Hoe ons dat tot nu toe vergaat lees je hier.

Sallands BBQ Challenge, Raalte

bbq wedstrijd-updateWij doen mee aan KCBS wedstrijden, maar er worden natuurlijk meer wedstrijden georganiseerd. In Raalte bijvoorbeeld werd voor de derde keer de Salland BBQ Challenge gehouden tijdens het Stöppelheane oogstfeest. Kees Duym, één van de organisatoren, vroeg of ik daar wilde komen jureren. Nou werd de wedstrijd de dag voor het Regahfest gehouden, een wedstrijd waar we altijd aan meedoen, dus het vergde wat organisatie om alles op tijd voor onze eigen wedstrijd voorbereid te hebben. Maar ik ben blij dat we (Hetty, mijn zus en ervaren BBQ jurylid ging ook mee) zijn gegaan.

Een feestje kunnen ze bouwen zeg daar in Raalte! De sfeer was fantastisch en vooral zeer gemoedelijk. Iets dat aan deze kant van het land nog weleens anders is nadat er veel bier is geschonken. De wedstrijd was voor tien amateurteams die in vier categorieën moesten strijden om de titel. Dit gebeurde op het plein voor Hotel de Zwaan, waar we ook de nacht door hadden gebracht, hoe handig is dat? De categorieën waren kip, een verrassingsopdracht, biefstukbrochettes en spareribs. Ze hadden daar in totaal vier uur voor. Dat is krap voor ribs, dus we waren als jury erg benieuwd hoe dat uit ging pakken. De verrassingsopdracht waren MOINK balls volgens mijn recept.

Ik vind het heerlijk om te zien dat ook minder ervaren wedstrijdbarbecueërs die zich voor de lol inschrijven toch opeens heel fanatiek worden. Voordat de kip ingeleverd werd konden we als jury nog even rondlopen en het is dan mooi om te zien hoe iedereen bezig is. De jury bestond trouwens uit Kees Duym, Niek van Leeuwen (sous-chef restaurant Envy, Amsterdam) en mijzelf. De veldjury bestond uit Astrid Duym en Hetty, zij letten vooral op hoe de teams werkten, hygiëne en hun interactie met het publiek.

Als jury zaten we niet anoniem, maar aan een tafel waar de gerechten door de teams werden aangeboden. Na een korte uitleg konden we proeven en mochten meteen ons oordeel geven. Ondanks dat de teams amateurs waren was het niveau van de ingeleverde gerechten hoog. Je kon duidelijk merken dat de meesten hadden geoefend om iets moois te maken.
De MOINK ball categorie vond ik heel erg leuk. Bijzonder dat tien teams met hetzelfde recept en dezelfde ingrediënten het presteren om  tien verschillende MOINK balls te serveren.

Achteraf bleek dat we ons voor niets zorgen hadden gemaakt om de ribs, iedereen leverde goede spareribs in. Eén team leverde zulke goede ribs in dat ze daar op een KCBS wedstrijd ook hoge ogen mee zouden gooien.

Tot aan de laatste ronde lag het team van de Stamgasten aan kop. Echter hun ribs waren niet goed genoeg om die voorsprong te behouden en zo gingen de Hete Wiev’n er met de titel vandoor. Een winnend damesteam, ik denk dat er wel een paar ego’s knakten op dat moment 😉

bbq-update

© Salland BBQ Challenge

Na de prijsuitreiking was het nog even snel een drankje, afscheid nemen van iedereen en meteen de auto in, de dag erna was er het Regahfest en er moesten nog dingen ingepakt en geregeld. Jammer want het was een waar feest daar in Raalte!

Regahfest 2017, Den Haag

Het Haagse Regahfest is een thuiswedstrijd voor mij. De oude locatie bij Bink36 kon dit jaar niet worden gebruikt omdat dat gebied nu voor andere doeleinden wordt ingezet. Dus moest de organisatie op het laatste moment uitwijken naar een nieuwe plek. Deze vonden ze nog steeds in de Binckhorst en wel op het parkeerterrein bij bierbrouwerij Kompaan.

bbq-updateDe Binckhorst is een industriegebied en een plek die op een paar hotspots na niet echt gezellig is. Deze locatie staat voor mij dan ook wel met stip op meest depressieve plek waar ik ooit een wedstrijd heb gedaan. Maar als organisator heb je het niet altijd voor het uitkiezen en gelukkig was het onderling gezellig.

bbq-updateWe draaiden als team niet echt heel soepel deze wedstrijd en dat merk je dan ook meteen in je eindresultaten. Een vierde plaats bij de kip is het enige vermeldenswaardige aan dit Regahfest, de rest moeten we maar heel snel vergeten.

1st International Suydersee Contest, Zeewolde

bbq-updateAfgelopen weekend werd voor de eerste keer International Suydersee Contest georganiseerd door René de Regt. Dit keer stonden we op een groot scouting terrein in Zeewolde. Midden in de natuur, wat een verschil met de week ervoor. Het is altijd spannend een wedstrijd die voor het eerst wordt gehouden, maar René en zijn team hadden alles goed onder controle en alles liep gesmeerd.
Ook in het team want deze wedstrijd ging veel beter dan de vorige.

We pakten bij de SCA steak wedstrijd een vijfde plaats op zaterdag, altijd fijn. Op zondag werden we achtste bij de kip en vijfde bij de brisket. Voor ons is een wedstrijd geslaagd als we minimaal een call en een walk hebben. Een call is als je naam genoemd wordt (plaats tien tot zes) en een walk is als je het podium op mag om een prijs in ontvangst te nemen (plaats vijf tot één). Missie geslaagd dus.

Als extra categorie was er een dessert, iets waar we graag aan meedoen en waar we ook goed in zijn. Dit keer werden we tweede, maar wel met de hoogst mogelijke score van 180 punten, alle jury leden hadden ons de maximaal beschikbare punten gegeven. Maar Bohemian Barbecue uit Praag had ook de maximale score en op dat moment bepaald de computer de winnaar. Vorig jaar op de Cook-Off waren wij de gelukkigen, dit keer was het Bohemian Barbecue die zich winnaar van de desserts mocht noemen. En niet alleen van de desserts, ze gingen er ook met de Grand Champions titel vandoor.

Je zou dan denken dat wij het meest blij zijn met die perfect, perfect (zoals dat genoemd wordt) score. Natuurlijk zijn we daar dolblij mee, maar de vijfde plaats brisket was voor ons een hele belangrijke score.
Na een tweede plaats bij het Nederlands Kampioenschap BBQ in 2015 zijn we vorig jaar aan een zoektocht naar een beter recept begonnen. Vorig jaar gaf dat een aantal dramatische resultaten. Dit jaar hadden we ideeën over hoe het dan wel moest, alleen lukte het ons niet om die in de praktijk te brengen de afgelopen wedstrijden, tot zondag dus. Een perfect, perfect bij dessert is dan mooi, maar vijfde bij het moeilijkste onderdeel na zo’n lange tocht voelt dan toch net wat lekkerder.

Wat er nog komt…

Dit weekend (9-10 september) is er de Vaartse Hoeve in Dongen, een erg leuke wedstrijd waar we altijd met veel plezier aan meedoen. Gezien de grote hoeveelheid regen die vandaag is gevallen zijn we wel benieuwd naar hoe het terrein erbij ligt als we morgen aankomen. Maar zondag schijnt het nagenoeg droog te zijn, dus als je ons wilt aan komen moedigen en wilt proeven van wat we maken dan kan dat vanaf 12.00 uur.

Volgend weekend (16-17 september) is er het BBQ Kampioenschap van het Waasland in Sint-Niklaas, België. Daar doe ik niet aan mee, drie wedstrijden op rij is zwaar genoeg. Ik zal er wel zijn om te jureren. Ik ben ook gecertificeerd jurylid en als we als team niet meedoen en ik heb de mogelijkheid dan jureer ik graag.

En dan is er op 7 en 8 oktober de laatste Nederlandse wedstrijd, de BBQ Society Cook-Off in het Haarlemmermeerse bos in Hoofddorp. Vijftig teams zullen het daar tegen elkaar opnemen tijdens de vijfde editie van de op twee na grootste wedstrijd van Europa. Maar voor het zover is zal ik daar vast nog wel een berichtje aan wijden hier op de site.

Tot slot…

Ik wil graag de organisaties van bovenstaande wedstrijden bedanken, ik weet hoeveel tijd, werk en moeite in het organiseren gaat zitten. Als deelnemend team realiseer je je vaak niet dat de organisatie er vaak een heel jaar mee bezig is om een wedstrijd op poten te zetten en goed te laten verlopen. Gemeenten die op het laatste moment allerlei eisen stellen, teams en juryleden die het af laten weten, honderden vragen die op je afgevuurd worden, soms is het een ondankbare taak. Maar wij zijn jullie dankbaar dat jullie die taak op jullie nemen en een wedstrijd organiseren!

bbq-updateEn dan zijn er natuurlijk onze sponsors: Beef & Steak, Single Estate Coffee Roasters, Dutch Bros. Smokers en Vuur en Rook, zij maken het meedoen aan wedstrijden voor ons mogelijk. Wij zijn daar ook erg dankbaar voor!

Nou, dat was weer een heel lang verhaal, je bent weer op de hoogte van wat ik de afgelopen weken heb uitgespookt en nog ga uitspoken. Misschien zie ik je bij één van de wedstrijden, dat zou leuk zijn. Mocht je daar niet komen dan komen er weer wat leuke blogberichten aan de komende tijd, onder andere wat artikelen over verschillende bluetooth thermometers die ik heb getest en een mooie cocktail die je dit regenachtige weer spontaan doet vergeten.

Dit vind je misschien ook leuk

Geen Reacties

Reageer