20 In Ribs

3-2-1 Methode Spareribs, de manier om het beste resultaat te behalen

3-2-1 Methode SpareribsWanneer ik spareribs maak doe ik dat meestal in mijn WSM en volgens de manier beschreven bij Noskos’ Classic Spareribs. Er zijn echter meerdere manieren om ribs te bereiden, één ervan is de zogenaamde 3-2-1 methode. Hierbij doe je je ribs eerst 3 uur zo in de smoker, daarna gaan ze 2 uur, ingepakt in aluminiumfolie met wat vloeistof terug en de laatste fase is 1 uur zonder folie terug om weer wat steviger te worden, want ze worden zacht in folie.

De 3-2-1 methode is echter voor echte spareribs, nu zijn die hier nagenoeg niet te koop omdat wij onze varkens anders verdelen dan in de VS en hier wordt het vlees tussen de ribben weggehaald voor de speklappen. Wat hier als spareribs wordt verkocht heet in de VS baby back ribs, deze zitten hoger op het varken, het dichtst bij de ruggegraat.
Nu zijn deze baby backs malser en eerder gaar, dus 3-2-1 methode gaat voor onze ribjes niet helemaal op, het is eerder 3-1-1.
Verder had ik bij mijn laatste bezoek aan de Sligro Bone Suckin’ Rub en Sauce gevonden en het was gisteren eindelijk een mooie dag dus wat is er dan beter om eens een nieuwe rub, saus en manier van bereiden uit te proberen?!?
3-2-1 Methode Spareribs - Bone Suckin' Sauce

3-2-1 Methode Spareribs

De avond van te voren heb ik het witte membraan aan de holle kant van de ribs verwijderd. Dit kun je makkelijk doen door het met een bot mes wat los te peuteren tussen twee ribs en het dan er af te trekken met een stukje keukenpapier.
Daarna heb ik beide kanten van de ribs ingewreven met de Bone Suckin’ Rub alles in plastic folie ingepakt en weer terug in de koelkast gezet.

De Bone Suckin’ Rub heb ik nog even geproefd en ik vond hem wat vlak, er zit niet iets in dat er echt uitspringt. Een simpele basic rub zonder echte diepgang.

Ervan uitgaande dat de ribs een uur of vijf de smoker in moesten heb ik om 12 uur de smoker aangestoken zodat de ribs er zo rond één uur op konden.
Toen de smoker rond de 107°C / 225°F was heb ik de ribs er in gedaan en wat rookhout toegevoegd, pecan dit maal.

Na drie uur heb ik de ribs er af gehaald en elk rack, individueel, ingepakt in aluminium folie met een eetlepel hete appelsap.
3-2-1 Methode Spareribs - rib in de folieIk heb een rol dikke aluminium folie van de Makro en heb twee lagen gebruikt. Zorg dat het goed luchtdicht is, maar doe het niet te vast anders prikt er, vast en zeker, een botje doorheen en dan kun je weer opnieuw beginnen. De ribs moeten gewoon lekker kunnen stomen.

Het inpakken gaat het gemakkelijkst als je de ribs op de folie legt , dan de lange kanten naar elkaar doet en dit oprolt. Daarna rol je één zijkant dicht en van de andere maak je een soort tuit waar je de appelsap in kan doen. Daarna rol je ook die kant dicht.
3-2-1 Methode Spareribs - rib in de folieNadat ze ingepakt waren heb ik ze weer terug in de smoker gelegd.
3-2-1 Methode Spareribs - rib in de folieEen uur later heb ik de pakketjes er af gehaald en de ribs uitgepakt. Doe dit voorzichtig want er komt stoom uit de pakketjes! De ribs moet je voorzichtig behandelen als ze uit de folie komen want ze zijn door het stomen zacht geworden.
3-2-1 Methode Spareribs - rib in de folieNu mogen ze nog een uurtje terug in de smoker om weer wat steviger te worden aan de buitenkant. Na een half uurtje heb ik de ribs ingesmeerd met barbecue saus. Eén met Sweet Baby Ray’s vermengt met de sappen die in de folie waren achtergebleven.

3-2-1 Methode Spareribs - vocht dat in de folie achterblijftHet vocht dat overblijft in je folie kun je weer mengen met je saus.

De andere twee kregen een mooi laagje Bone Suckin’ Sauce. De Sweet Baby Ray’s heb ik als vergelijking gedaan, dit is mijn standaard saus tegenwoordig voor op ribs.

Toen de ribs gaar waren heb ik ze van de smoker gehaald en nog even 10 minuutjes laten rusten onder aluminium folie, op die manier kunnen de sappen zich weer verdelen en daar wordt het vlees sappiger van.
3-2-1 Methode Spareribs
Wat vonden we ervan?!? Over de structuur die je vlees bij de 3-2-1 methode krijgt waren we het allemaal eens, erg goed! De “bite” is anders dan bij mijn vaste methode maar het was er zeker niet te zacht door geworden. Wij houden er hier niet van als je een hap neemt en al het vlees laat los van het bot.

De Bone Suckin’ Sauce

Over de Bone Suckin’ Sauce waren de meningen verdeeld. Een deel van de vaste eters vond het prima zo. Ik vond het een beetje vlak en lafjes allemaal, zeker als je het naast de Sweet Baby Ray’s proeft, het is een vrij zoete saus zonder pittige component, dus misschien als je die zelf toevoegt in de vorm van wat Cayenne peper of wat gemalen Chipotle dat hij er een stuk beter van wordt. Of het zoete wat naar beneden brengen met een beetje appelazijn zou ook een optie kunnen zijn.
Maar dat is het leuke van barbecue er net zo lang aan sleutelen tot het wel naar je zin is! En dan natuurlijk weer iets anders proberen.

Dit vind je misschien ook leuk

20 Reacties

 • Reageer
  Ron Bos
  maandag, 23 januari 2012 at 16:06

  volgens mij mis ik een woordje?
  Toen de smoker rond de 107°C / 225°F was heb ik de ribs er gedaan en wat rookhout toegevoegd, pecan dit
  ben ik vervelend nu of vind je het niet erg?

 • Reageer
  Dave
  dinsdag, 3 september 2013 at 08:13

  Hee Noskos,

  De afgelopen weken heb ik een aantal keren dit spareribs menu gebruikt en ze smaakten super. Dus bedankt daarvoor. Ik heb er trouwens Bad Byrons Buttrub voor gebruikt, die was ook erg lekker. Sowieso bedankt voor de hele website, want de laatste paar weken heb ik ook met veel plezier een aantal van de recepten geprobeerd. Dus helemaal geweldig deze site en ik ga er in de toekomst nog vaak gebruik van maken.

  Groet

 • Reageer
  DDS
  dinsdag, 1 oktober 2013 at 23:56

  Goede beschrijving, en klinkt als een top methode om de spareribs te bereiden. Eetsmakelijk!

 • Reageer
  Werner
  zondag, 11 mei 2014 at 21:35

  Sinds kort een gasbbq (4 pits) en kwam via Google op deze site. Ga binnenkort ook spareribs maken. Maar heb nog wel een vraag, moeten de ribs indirect op de bbq geplaatst worden of boven de branders?

  • Reageer
   noskos
   zondag, 18 mei 2014 at 20:29

   Je plaatst je vlees weg van het vuur, dus indirect.

 • Reageer
  Erwin
  zaterdag, 12 juli 2014 at 12:31

  Hi,

  Ik heb gisteren spareribs gemaakt volgens dit recept (alleen met jouw andere rub) en het resultaat was geweldig! Bedankt voor het schrijven van dit recept.

  Gr,
  Erwin

 • Reageer
  Jeroen
  donderdag, 19 februari 2015 at 07:36

  Heb nu een paar keer spare ribs gemaakt, ze zijn wel lekker maar toch niet helemaal wat we zoeken
  Nu lees ik hier een interessante opmerking :

  [quote]
  De “bite” is anders dan bij mijn vaste methode maar het was er zeker niet te zacht door geworden. Wij houden er hier niet van als je een hap neemt en al het vlees laat los van het bot.
  [/quote]

  Dat is dus wat mijn vrouw ook niet lekker vindt, hij moet wel gaar zijn (zeg maar die draades vlees structuur) maar mag wel iets meer ‘bite’ hebben

  Dat is dus de classic methode (die gaan we vandaag maar eens proberen dan)

  Het andere punt is de appelsap
  Ik deed altijd een flinke scheut (half glas) daardoor krijg het vlees een zeer herkenbare appelsap smaak (veel te veel) nu zie ik dat jij eetlepel doet, heb je dan ook die hele herkenbare smaak of dan niet meer ?
  Kun je de appelsap ook vervangen ? ik zat te denken om bijv een bouillon te gebruiken om te stomen ?

  • Reageer
   noskos
   donderdag, 19 februari 2015 at 19:31

   Je kunt een steviger bite krijgen door de periode in de folie korter te houden, dus drie kwartier.
   En wat betreft de appelsap, ja hoor daar kun je wat anders voor gebruiken, veel wedstrijdbarbecueërs gebruiken bruine suiker en boter, of honing en dergelijke. Je kunt ook gewoon zonder vloeistof inpakken. Experimenteer gewoon, je vind vast wel iets dat lekker is!

 • Reageer
  henk linker
  maandag, 29 juni 2015 at 20:37

  Heerlijk om de sparibs op deze manier te bereiden, ik heb ze ook al een aantal keer gemaakt op de smoker, de laatste keer heb ik een oriëntaals rub gebruikt, was ook erg lekker, nog even een vraag, waar stoken jullie de smoker mee? Briketten en af en toe houtsnippen? Zelf stook ik volledig op hout, misschien geeft dit wel.iets teveel rook smaak, bedankt voor de reacties

  • Reageer
   noskos
   dinsdag, 30 juni 2015 at 21:47

   Ik gebruik in mijn webers kokosbriketten en in mijn Big Green Egg houtskool. Bij beide voeg ik voor rooksmaak houtblokjes toe. Met enkel hout heb je kans op over smoken en dat geeft een bittere nasmaak aan je vlees.

 • Reageer
  Erik
  zaterdag, 19 december 2015 at 18:12

  Gebruik jij ook een waterschaal in de smoker? Ik lees dat niet in je beschrijving. Of wordt het geheel dan teveel gestoomd?

  • Reageer
   noskos
   dinsdag, 22 december 2015 at 14:05

   In de WSM is de waterpan er voor een groot deel als warmtebuffer. Het water zorgt ervoor dat de temperatuur niet te veel stijgt en schommelt. Maar er gaat ook een hoop energie in het warm houden van het water zitten. Daarbij is het een k*tklus om dat ding telkens schoon te maken. Ik ben dan ook al snel overgestapt op een, in aluminiumfolie ingepakte, terracotta schaal in mijn waterbak.

 • Reageer
  Erik
  dinsdag, 22 december 2015 at 14:26

  Dank Noskos! Dat heb ik al meer gelezen.. Werkt dat dan volgens het zelfde principe als de spekstenen rond kachels? Warmte langer vasthouden?
  Ik ga eens in het tuinhuisje duiken en dat proberen!

 • Reageer
  Rob
  donderdag, 9 juni 2016 at 14:04

  Ik ben van plan om aankomende zondag deze ribs te maken. Ik wil proberen dat ze van het bot vallen. Ik ga het proberen met een Weber 47 cm. Ik gebruik Nederlandse spareribs (dus baby back ribs). Om ze echt mals te krijgen, is het dan belangrijk om ze langer (2u?) in het aluminium folie te laten zitten zodat ze langer de tijd hebben om te stomen/koken?

  • Reageer
   noskos
   donderdag, 9 juni 2016 at 15:19

   Ja, dat scheelt al een stuk. Ik doe ze bewust korter omdat die hele zachte ribs voor mij niet hoeven. Maar langer in de folie en/of barbecue maakt ze gaarder.

 • Reageer
  Patrick1976
  woensdag, 28 december 2016 at 14:54

  He noskos, dat van die waterschaal met de terracotta schaal erin heb ik ook gedaan, in mijn rösle smoker,
  Zoals je al hebt beschreven in een eerdere post. Ik heb dit alleen nog niet getest maar ga dat morgen ondervinden hoe of het werkt. Enige vraag die ik heb, kan ik op het onderste rooster van mn smoker wel een dripping pan oid zetten met wat water erin zodat ik toch nog iets van vocht heb voor mn ribben, of heeft dit weinig effect ?

  • Reageer
   noskos
   woensdag, 28 december 2016 at 23:51

   Dat kan, maar het vocht draagt niet bij aan sappiger vlees. Het kost wel brandstof om het water aan de kook te krijgen en houden.

 • Reageer
  Nico laan
  zondag, 16 april 2017 at 15:32

  Hoi noskos,
  Ff een tip (mocht dit nog niet bekend zijn bij de lezers): met een aluminium uitschuifbaar bordenrek van de Ikea kun je meerdere ribs in 1 keer op de smoker kwijt.
  Is niet zo duur en met 2 rekjes kun je dan al gauw 12 ribs in 1 keer bereiden.
  Succes!

 • Reageer
  Anita Ooms
  zaterdag, 16 december 2017 at 14:05

  Maakt het nog uit of je de ribs met de bolle, of de holle kant op het rooster legt?
  dit heb ik laatst ergens gelezen, maar weet niet meer waar.

  • Reageer
   noskos
   zaterdag, 16 december 2017 at 14:45

   Ik leg ze zelf met de bolle kant naar beneden in de folie en dan weer met de botkant naar beneden in de barbecue.

  Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.