0 In Uncategorized/ Varkensvlees

Bacon Week Dag 7: Chicharrón

Als afsluiter van bacon week Chicharrón, een gerecht met het deel van de bacon dat je eigenlijk niet gebruikt, het vel.
Wanneer je bacon uit de smoker komt en het iets is afgekoeld dan haal je het vel eraf. Je kunt dat voor een paar dingen gebruiken, als smaakmaker in een bonenschotel bijvoorbeeld, of bakken, maar ik wilde iets maken dat ik in Mexico overal zag, chicharrón. In Mexico zie je dit overal bij de eettentjes op straten en markten. Daar doen ze hele grote stukken tegelijk dan lijkt het op een halve vierkante meter kroepoek.
Het is niet moeilijk te maken, het kost alleen wat tijd en het helpt als je een droogmachine hebt. Ik heb het niet op de barbecue gemaakt maar in de frituurpan. Je kunt het wel in de barbecue maken als je bijvoorbeeld een weber wok hebt, die heb ik ook, maar ik ben niet echt een fan van een pan hete olie boven brandende kolen, een ongeluk zit in een klein hoekje en frituren doe ik wel in speciaal daarvoor bestemde apparatuur.

Ingrediënten:
een stuk zwoerd
barbecuekruiden

Bereiding:
Haal met een scherp mes zoveel mogelijk vet van het vel af.
Snij het vel in strookjes van 2,5 x 8 cm. Dit hoeft niet heel nauwkeurig, net zoals het uitkomt.
Kook de stukjes 10 minuten in een pan met water. Dep goed droog en droog ze tenminste 12 uur in een droogmachine (dehydrator) of oven met de deur op een kiertje op 50°C. De stukjes moeten kurkdroog en hard aanvoelen.
Frituur de stukjes zwoerd in olie op 180°C. Eerst zullen ze onderin de olie blijven maar na een seconde of 15 komen ze opeens naar boven en zwellen op als kroepoek. Duw ze met een schuimspaan onder de olie totdat ze helemaal luchtig zijn.
Haal ze uit de olie en laat heel even uitdruipen op bakpapier en bestrooi met barbecuekruiden.
Serveer bij de borrel als hartige snack.

Dit vind je misschien ook leuk

Geen Reacties

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.