0 In Desserts van de barbecue/ Diversen

Bananenbrood van de BBQ, lekker als ontbijt of bij de koffie

bananenbrood-7Bananenbrood is helemaal in, in elk hip koffiewinkeltje vind je er wel een versie van. In het Engels heet dit banana bread, maar het is helemaal geen brood, sterker het is gewoon een cake. Waarom ze het een brood noemen? Eén van de argumenten dat het zo heet is omdat het in een loaf pan wordt gebakken, zo’n bakblik waar je ook brood in bakt. Maar dan zou het ook een pound bread zijn in plaats van een pound Cake. De geleerden zijn het er in ieder geval niet over eens.

Maar laat je door de naam vooral niet tegenhouden om dit te maken. En ik maak het nu in de barbecue in zo’n mooie gietijzeren bakvorm van Royaal BBQ, maar het kan natuurlijk ook gewoon in de oven. Dan wordt die ook nog eens gebruikt 😉
Hou er wel rekening mee dat als je het in de barbecue maakt dat er geen rookhout tussen je houtskool of briketten zit en dat je brandstof van goede kwaliteit is. Niets is zo vies als een rooksmaak aan je gebakken spullen.
Ik maak het omdat het een stuk minder suiker bevat dan een reguliere cake en ik het laatste jaar een beetje aan het opletten ben op wat ik eet. Daarnaast is het gewoon erg lekker en kun je spelen met de ingrediënten, je kunt er andere noten in doen, maar ook bijvoorbeeld chocolade.

Het oorspronkelijke recept kwam van het I Love Health blog, ik heb daar in de loop der tijd best wel het één en ander aan versleuteld. Zo heb ik baking soda toegevoegd (te vinden bij de toko) en ook heb ik de bereiding veranderd. Ik vond het bananenbrood in eerste instantie te compact vandaar mijn aanpassingen. Baking soda zorgt ervoor dat het luchtiger wordt.
Toen dat nog niet het gewenste resultaat gaf heb ik de bereiding aangepast. In plaats van de eieren in zijn geheel toe te voegen, heb ik ze gescheiden, door nu de eiwitten stijf te kloppen en daardoor de rest van het mengsel te spatelen krijg je een veel luchtiger eindproduct.
Voor de smaak heb ik er nog koekkruiden aan toegevoegd, gewoon omdat dat lekker is.

In principe is deze cake glutenvrij, maar de havermout kan nog weleens sporen van gluten bevatten, dus als je dit voor iemand met een glutenallergie maakt hou daar dan rekening mee.

Bananenbrood

Ingrediënten:
3 (rijpe) bananen
50 gram ontpitte dadels
3 eieren
⅛ theelepel zout
100 gram amandelmeel
50 gram havermout
1,5 theelepel bakpoeder
0,75 theelepel baking soda
0,75 theelepel koekkruiden
handje walnoten, ongezouten

Extra:
keukenmachine of staafmixer
mixer
bakblik, bijvoorbeeld deze mooie gietijzeren vorm
zonnebloemolie om je bakblik in te vetten, maar dat kan ook met boter, palmolie etc. Als er maar neutraal van smaak is.

Bereiding:
Maak je barbecue klaar voor indirect barbecueën op 175°C.
Maal de havermout in je keukenmachine of met de staafmixer tot meel.
bananenbrood-1Snijdt de bananen en dadels in stukjes en voeg toe aan de keukenmachine en pureer dit.
Doe het amandelmeel, bakpoeder, de baking soda en het zout bij het geheel en meng goed door.
bananenbrood-3Scheidt de eieren en laat de dooiers kort meedraaien met het mengsel.
Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom.
bananenbrood-2Spatel ⅓ van het bananenmengsel voorzichtig door het eiwit.
Nu mag de rest van het mengsel erbij en spatel ook dit er voorzichtig door totdat het goed gemengd is. Niet te hard spatelen want dan ben je al die lucht die je er net hebt in geklopt weer kwijt.
Hak de walnoten grof en roer deze als laatste door het beslag.
Vet de bakvorm in en giet het beslag erin.
bananenbrood-4Plaats de vorm in de barbecue, weg van het vuur.
bananenbrood-5Na zo’n 40-45 minuten is je bananenbrood gaar, je kunt dit natuurlijk testen met een sateprikker, maar als je een kerntemperatuurmeter hebt, en welke barbecueër heeft dat nou niet, dan kun je even meten, tussen de 90 en 95°C is hij goed.
bananenbrood-6Even laten afkoelen en smullen maar!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen Reacties

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.