2 In BBQ boeken

Barbecue en Plancha – Stéphane Reynaud

Barbecue en PlanchaBarbecue en Plancha is een boek met 150 eenvoudige gerechten voor de barbecue en grillplaat. Het boek is geschreven door Stéphane Raynaud, gevierd chef en eigenaar van restaurant Villa 9 Trois in Montreuil (Frankrijk). Vanwege zijn achtergrond benadert hij barbecueën op een heel andere manier dan de pitmasters uit Verenigde Staten en dat levert een mooie verzameling aan receptjes op.

Veel van de barbecueboeken die ik in mijn kast heb staan komen uit de VS of zijn vertalingen van Amerikaanse boeken. Bij die stijl ligt ook mijn voorkeur maar het is ook vaak een herhaling van zetten want als je ruim 40 van die boeken in je verzameling hebt dan zie je toch heel vaak dezelfde dingen langskomen waar de schrijver dan net zijn eigen draait aan heeft gegeven. Het leuke van de boeken van Europese auteurs die niet uit de “low & slow barbecue scene” komen is dat je vaak hele andere dingen tegenkomt. Eén van die auteurs is Reitse Spanninga van Restaurant ’t Plein in Joure die het barbecueën gewoon heel anders ziet en benadert. En dat zie ik ook weer terug in dit boek.

Stéphane heeft een Franse achtergrond en komt uit een slagersgeslacht en dat zie je terug in de gerechten. Konijn, eend, een spies met hart, lever en nier, een hamburger met foie gras, het komt allemaal voorbij in dit boek. En het zijn zoals de titel al zegt eenvoudige gerechtjes. Er zijn alleen al 46 bladzijden met verschillende spiesjes en yakitori’s! Op het BBQ Genootschap krijgen we regelmatig de vraag “Ik heb een feestje en wil hapjes serveren, heeft er iemand een idee?”, nou dit boek staat er vol mee!

Barbecue en Plancha begint met een zeer summiere inleiding in de wereld van barbecue en de te gebruiken apparaten. Ik vind dat prima voor een boek als dit, je hoeft bij deze gerechtjes niet 12 uur een barbecue op dezelfde temperatuur te houden en eigenlijk kun je het meeste hiervan op welke barbecue dan ook maken. En voor de plancha recepten kun je ook een gietijzeren plaat op je barbecue leggen. Deel van dat eerste hoofdstuk gaat ook over zout en sauzen. Denk bij zout aan zout met verschillende kruiden om je vlees mee in te wrijven en bij sauzen aan echt Europese saus van basismayonaise tot bearnaisesaus.

De volgende hoofdstukken gaan over spiesen, yakitori’s (Japanse spiesjes), worstjes, filets en gebraad, burgers, ribstuk & koteletten, grote stukken vlees, vis, schelpdieren en bijgerechten. Dan is er ook nog een hoofdstukje met wat semi-grappige illustraties. Aan het eind is er een receptenoverzicht en een ingrediëntenregister, handig om een gerecht te vinden bij wat je op dat moment in huis hebt.

Barbecue en PlanchaHet boek bevat veel mooie foto’s, van elk gerecht is wel een foto te vinden. Iets dat een hoop mensen erg plezierig vindt. De vertaling vanuit het Frans is goed gedaan, ik ben tenminste geen hele rare dingen tegengekomen terwijl ik door het boek bladerde.
Voordeel van een boek door een Europese auteur is dat veel van de ingrediënten hier makkelijk te vinden zijn. De meeste vissoorten liggen hier bij de visboer in de vitrine bijvoorbeeld iets dat bij Amerikaanse boeken nog weleens problemen oplevert.

Wat ik wel mis is een uitleg bij de grote stukken vlees. Dingen die voor mij duidelijk op de indirecte methode bereid worden, worden niet zo omschreven. Leg 45 minuten boven een smeulend vuur in een dichte barbecue is wel een beetje erg simpel gesteld. Maar dit is slechts een klein stukje van het boek en de wat meer ervaren barbecueërs snappen prima wat de bedoeling is.

Verder is Barbecue en Plancha een boek met heel veel leuke recepten. De toon van het voorwoord had voor mij anders gemogen en het hoofdstuk met illustraties is een beetje overbodig maar verder een prima boek waar ik binnenkort zeker een paar recepten uit zal maken, iets met foie gras en eend roept mijn naam.

Barbecue en Plancha
Auteur: Stéphane Reynaud
ISBN: 9789059565524
Fontaine Uitgevers

Dit boek is aan mij beschikbaar gesteld door de uitgever. Voor deze recensie ontvang ik geen vergoeding en alle meningen zijn van mijzelf.

 

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

 • Reageer
  Bastiaan Bitter
  donderdag, 5 mei 2016 at 19:15

  Geinig, deze heb ik al een tijdje in mijn (bbq)boekenkast staan en blader er af en toeeens doorheen voor wat inspiratie. Vooral leuk omdat het boek inderdaad wat afwijkt vande standaard boeken. Staan zeker leuke en lekkere recepten in!

 • Reageer
  Ronald
  donderdag, 5 mei 2016 at 20:51

  Ik neem dit boek altijd mee op vakantie, lekker culinair doen goede recensie!!! Als je een vleesthermometer gebruikt in combi met dit boek heb je een top tijd

 • Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.