14 In materiaal/ Techniek

Kolen Aansteken

Om de barbecue aan te steken gebruik ik en zogenaamde “brikettenstarter“, deze worden door weber gemaakt en zijn bij nagenoeg alle weber verkooppunten te koop.

Neem een pagina uit de krant, en maak hier een lange prop van. Zet de starter op zijn kop en doe de prop erin.

Maak nog een aantal van deze proppen en leg ze in de kolenstarter, ik doe er meestal zo’n 4 a 5.

Draai de starter om en vul hem met kolen, voor deze sessie had ik niet zoveel kolen nodig daarom is hij maar twee derde gevuld.

Steek de kranten aan en ga lekker wat anders doen. Na een kwartiertje beginnen de eerste vlammen boven de kolen uit te komen.

Wanneer alle kolen met een laagje as bedekt, 20 minuten tot een half uur, zijn ze klaar om in de barbecue te gebruiken. Je hebt nu kolen die goed op temperatuur zijn, niet naar spiritus of aanmaakvloeistof ruiken en deze geur dus ook niet afgeven aan je vlees.

Dit vind je misschien ook leuk

14 Reacties

 • Reageer
  Wally
  maandag, 23 augustus 2010 at 12:49

  Eergisteren voor het eerst met een 47 m one touch premium geBBQed. Maar na een uurtje waren de originele weber briketjes al weer uit. Kun je nu ongestraft briketten bijvullen?. Want de nieuwe briketten zijn uiteraard nog niet voorzien van het “grijze aslaagje”, m.a.w. ze zijn nog koud als je ze erop gooit?
  Kan dit kwaad?

  • Reageer
   noskos
   maandag, 23 augustus 2010 at 13:08

   Het ligt een beetje aan de kwaliteit van je kooltjes, als ze heel erg walmen en stinken als je ze aansteekt dan zit er veel vulmiddel in, dat ruik en proef je terug in je eten als je ze er koud opgooit. Met de weber kolen kun je ze best er koud bij doen, al hoef ik eigenlijk met mijn manier van barbecueën nooit kolen bij te vullen.
   Nog beter zijn kokosbriketten van ecobrasa of dammers, die branden heter, schoner en er blijft nauwelijks as over omdat er geen vuller in zit.

 • Reageer
  Henk van den Bos
  woensdag, 9 maart 2011 at 19:38

  Hallo,

  Eind deze week krijg ik mijn smoker. Het is geen Weber maar eentje met een vuurkamer ernaast en dan de luchtkamer en een schoorsteen (ik hoop dat u snapt wat ik bedoel)
  Hoeveel kolen (ik ga uit van Weber kolen) moet ik nu gebruiken om het vuur 6 uur lang aan te houden. (voor het warm roken van bijvoorbeeld spareribs)

  Start ik eerst met een klein beetje en dan steeds bijgooien of meteen een grote hoeveelheid.
  Kan ik ook alleen eikenhout gebruiken of moet ik kolen en hout gebruiken voor de juiste rook.

  Beetje beginners vragen maar alvast bedankt

  Groeten Henk

  • Reageer
   noskos
   woensdag, 9 maart 2011 at 19:48

   Hoi Henk,

   Allereerst gefeliciteerd met je smoker! Ik weet wat je bedoelt. Het beste advies dat ik je kan geven is om lid te worden van het BBQ Genootschap, http://www.bbqgenootschap.nl Hier vind je een grote groep gebruikers met net zo’n smoker als die jij hebt gekocht. Ik weet niet wat voor merk / type je hebt gekocht maar je kunt een aantal verbeteringen aanbrengen om hem soepeler en zuiniger te laten werken.
   We helpen je daar graag verder!

   Groeten,

   noskos

 • Reageer
  Thomas
  maandag, 5 september 2011 at 16:03

  Hallo,

  Ik heb een Weber en een brikettenstarter. Ik doe de (Weber) kolen in de starter en wacht totdat ze grijs zijn. Dan gooi ik ze in de bbq. De eerste 10-20 gaat goed (250 – 300 Gr.) , daarna koelen de kolen af tot +/- 100 Gr. De kolen gaan langzaam uit, als ik ze breek zijn nog zwart vanbinnen. Ik zorg altijd voor voldoende ventilatie (onderin helemaal open, boven vaak half tot helemaal).

  Wat doe ik fout, hoe zorg ik ervoor dat ik een paar uur kan barbecuen, dit ging met mijn hele simpele barbecue vroeger wel..

  Alvast bedankt!

  Gr. Thomas

  • Reageer
   noskos
   maandag, 5 september 2011 at 16:12

   De schuiven moet je andersom gebruiken, de bovenste altijd helemaal open, met de onderste regel je dan de temperatuur, nu kunnen je rookgassen niet weg en verstikt je vuur. Kijk ook eens uit naar andere briketten, Weber gebruikte ik vroeger ook, maar die zijn niet echt je van het, ecobrasa of dammers kokosbriketten doen het een stuk beter.
   Mocht je meer vragen hebben dan is het misschien handig om lid te worden van ons forum “Het BBQ Genootschap” daar is altijd wel iemand die je met je vragen op weg kan helpen!

 • Reageer
  martha
  woensdag, 20 maart 2013 at 23:27

  hoi bbqers
  ik en mijn vriend hebben afgelopen zomer gebbqt was super gezellig maar ik had met mijn webber brigetten starter de bbq aan gemaakt
  maar mijn vriend vond het niet helemaal geweldig
  hij vond het aanmaken met eens starter al raar en kon zich niet voorstellen dat dit goed zou gaan
  hij vond dat het te hard ging en vond dat naast bregetten ik ook houtskool moest gebruiken
  heeft hij gelijk en moet ik inderdaad zorgen dat ik de bregetten beter verdeel ik had ze nu in het midden van de bbq gelegt
  mijn vriend meldde ook dat het beter was voor de smaak om houtskool te gebruiken ( wil nog wel even meledden dat ik van mijn ouders heb geleerd dat ik alleen bregetten moets gebruiken omdat deze langer mee gaan )
  als men hier sugetries voor heeft hoor ik het graag groetjes martha

  • Reageer
   noskos
   donderdag, 21 maart 2013 at 23:02

   Briketten branden langer en regelmatiger dan houtskool. Houtkool geeft wel iets smaak af, maar dat kun je ook bereiken door wat rookhout toe te voegen. Zelf vind ik briketten fijner werken en een weber barbecue, houtskool werkt dan weer lekkerder in een keramische barbecue. En ook hier geldt gebruik goede kwaliteit. Zakjes briketten van de blokker zijn een stuk slechter dan bijvoorbeeld een goede kwaliteit kokosbriket zoals ecobrasa, dammers, flamy etc.

 • Reageer
  martin
  donderdag, 30 mei 2013 at 13:11

  Ik maak zelf de weber altijd aan met houtskool. Eerst een laagje houtkool, aanmaken met de weber aanmaak blokjes, en als dit goed op temperatuur is, dan de weber briketten er pas op. Ik heb altijd de BBQ opgedeeld in direct en indirect. Tijdens het bbq-en wat kruiden over het vuur, en afhankelijk vh vlees wat stukje knoflook op het vuur.

 • Reageer
  Dennis
  zaterdag, 8 augustus 2015 at 13:41

  Briks van de vorige sessie, laat je die gewoon op het rooster liggen of gooi je die in de starter? Gebruik die van weber 🙂

  • Reageer
   noskos
   zondag, 9 augustus 2015 at 14:14

   Het kan allebei. Die van weber vallen wel snel uit elkaar dus die kun je denk ik beter laten liggen.

 • Reageer
  Herman Mulder
  zondag, 23 augustus 2015 at 16:45

  ik gebruik altijd een gasbrander om de bbq aan te steken, met een zg varkensbrander heb je binnen enkele minuten een perfecte start van je kolen/briketten na het bbqen alles dicht en de kolen zijn zo uit kan je volgende keer weer mee starten

 • Reageer
  Peter
  zondag, 27 maart 2016 at 17:41

  Vraagje, ik heb een smoker waarbij aan de zijkant de warmtebron zit. Overal lees ik dat de bbq naar een temperatuur van 200 graden gaat. Die van mij komt niet verder dan 100. Ik gebruik briketten en weet niet wat ik foutje.

  • Reageer
   noskos
   dinsdag, 29 maart 2016 at 16:17

   Heb je een offset smoker? Dan klopt dat aardig, die zijn gemaakt om op lagere temperatuur te werken.

  Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.