4 In Snacks

BBQ Smac, op de barbecue gegaarde Smac

BBQ SmacSmac is onze versie van de Engelse / Amerikaanse spam. Iets dat ik normaal nooit koop, laat staan dat ik er iets mee maak. Maar zoals gewoonlijk kun je het wel aan de barbecueërs overlaten om er iets mee te verzinnen voor op de barbecue. Zo zwerft het recept voor spam van de barbecue al een tijdje over het internet. Het stond al jaren op mijn to-do lijstje maar het kwam er gewoon niet van.
Totdat BBQ Partner in Crime Frits spam op de barbecue maakte en mij een blikje gaf. Ja, dan moet je en waarom dan niet meteen BBQ Smac er naast zetten voor een klein vergelijkend warenonderzoek?

Is het lekker? Ik moet je eerlijk bekennen, ondanks dat ik erg sceptisch was, is het eigenlijk, stiekem, best te eten. Zeker als je er een goede rub overheen hebt gedaan en rookhout hebt gebruikt. Tussen de smac en spam onderling zit ook nog een hoop verschil. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar spam, maar ik heb dit op de BBQ Genootschap Meating vorige week gemaakt en de meningen daar waren een beetje fifty-fifty.

Dus heb je een gekke bui en wil je eens iets heel anders op de barbecue klaarmaken, trek dan gewoon een blik smac open, je gasten zullen niet weten wat ze overkomt 😉


NOSKOS BBQ Rubs

BBQ Smac

Ingrediënten:
1 blik smac of spam
barbecuekruiden (NOSKOS the Pulled Pork werkt hier goed op)
licht bruine basterdsuiker
Jack Daniel’s whiskey

Extra:
aluminiumfolie, of een aluminium bakje
rookhout, bijvoorbeeld appel
verstuivertje voor de whiskey, te koop bij Etos, Kruidvat e.d.
chinese eetstokjes of houten lepels

Bereiding:
Maak je barbecue klaar voor indirect barbecueën op zo’n 150°C. Als je niet weet hoe dat moet laat ik het je hier zien.
Haal de smac of spam uit het blik en leg het op een snijplank.
Leg de eetstokjes (of stelen van houten lepels) erlangs en snij een ruitjes patroon in je vlees. Door de stokjes snij je niet tot op de plank en blijft alles netjes aan elkaar zitten.
BBQ SmacLeg het vlees op een stukje aluminiumfolie, bestrooi het met een klein beetje barbecuekruiden en leg het in de barbecue, weg van het vuur. Voeg het rookhout toe.
BBQ Smac

BBQ SmacNa een uurtje gaat het vlees openstaan als een bloem, tijd voor meer rub, wat bruine suiker en dan vernevel je er wat Jack Daniels overheen.
BBQ SmacDe BBQ Smac mag dan nog een half uurtje terug in de barbecue, tussendoor kun je er nog even met de Jack Daniel’s overheen als je dat lekker vindt, de alcohol verdampt, dus voor eventuele kinderen kan het niet echt kwaad 😉
Als de tijd verstreken is kan het vlees uit de barbecue en kun je het zo serveren, iedereen kan er dan een stukje vanaf plukken.

Dit vind je misschien ook leuk

4 Reacties

 • Reageer
  MarBQ
  vrijdag, 13 september 2013 at 20:17

  Ik heb het genoegen gehad om te mogen proeven op de Meating.
  Eerlijk gezegd was ik al een tijdje benieuwd naar deze creatie.
  Als je weet dat Spam/Smac een soort van mystery meat is, weet je niet echt wat te verwachten!!
  Kort door de bocht: Wat Dennis heeft bereidt, is best wel te nassen alhoewel ik de JD niet echt terug proefde!!
  Mijn voorkeur gaat uit naar de Spam omdat de consistency daarvan voor mij iets beter was.
  Misschien voor een ieder anders dus gewoon maken en oordelen!!
  Greetz Marco

 • Reageer
  DanBras
  donderdag, 19 september 2013 at 08:04

  Het was zeer zeker te nassen. Ook mijn voorkeur gaat naar de SPAM omdat deze van zichzelf al veel meer smaak heeft dan de SMAC. Ben je allergisch voor zout, dan kan ik me indenken dat je de SMAC lekkerder gaat vinden.
  Gaat ook het financiële aspect meespelen, dan kom je vrij snel uit op de SMAC aangezien SPAM in vergelijking hier in Europa een vermogen kost.

 • Reageer
  Johan
  maandag, 8 augustus 2016 at 21:10

  Beste noskos, ik lees met genoegen je recepten en vind er leuke inspiratie in. Ik lees dat je regelmatig Jack Daniels gebruikt in een recept. Heeft dit naast smaak ook nog een ander doel? Ik ben zelf geen whiskey liefhebber, kan ik het beter achterwege laten, of is het beter dit te vervangen door een appelsap of bier?
  Groet, Johan

  • Reageer
   noskos
   woensdag, 10 augustus 2016 at 15:19

   Het ligt een beetje aan het recept maar je kunt natuurlijk altijd met de ingrediënten spelen. Jack geeft een beetje kruidige, herfst-achtige smaak aan dingen.

  Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.