Het was me nog nooit gebeurd, maar voor alles is natuurlijk een eerste keer. Hier in het westen hebben we veel regen gehad in plaats van sneeuw. Door die regen was het vilt nat geworden en met de vorst mijn Big Green Egg dichtgevroren. Wat doe je in zo’n geval?
Doordat de onderkant en de deksel van een keramische barbecue door middel van een afdichting van vilt op elkaar zitten kan het voorkomen dat de twee viltlagen aan elkaar vast vriezen. Wat je in zo’n geval niet wilt doen is hard aan de deksel trekken om ze los te krijgen want daar beschadig je alleen maar je vilt mee.
Voor mij was het de eerste keer dat dit gebeurde in alle jaren dat ik keramische barbecues in de tuin heb staan. De truc die ik altijd voorbij zie komen is dat je een brandend aanmaakblokje door de bovenkant naar binnen moet gooien. Mooi moment om te testen of dit inderdaad werkt.
Omdat ik mijn eitje met een gasbrander aansteek heb ik niet zo gek veel aanmaakblokjes meer op voorraad, in dit geval had ik er nog maar vier. De bruine blokjes die branden niet zo heel erg enthousiast in het begin. Dus om te voorkomen dat het blokje uit zou gaan als ik hem naar beneden liet vallen heb ik een brandend blokje via het luchtrooster aan de onderkant naar binnen geschoven. En omdat ik niet wilde dat de warmte meteen weer aan de bovenkant mijn ei uit zou gaan heb ik de gietijzeren dop erop gedaan met het margietwiel een heel klein stukje open.
Nadat het blokje op was was een groot deel van de rijp op mijn deksel ontdooit, maar de deksel zat nog steeds dicht. Tijd voor blokje twee en later ook drie. Na vier blokjes kon ik mijn deksel openmaken. Is je Big Green Egg dichtgevroren dan werkt deze manier dus echt.
Je kunt ook een gasbrander of een Looftlighter op je kamado zetten, maar ik ben bang dat je dan erg veel spanning in het keramiek veroorzaakt en dat er dan een kans is dat het knapt. Misschien onterecht hoor, want als er vuur in brandt dan is ook niet alles tegelijk even warm.
Als dit nog eens gebeurt dan zou ik waarschijnlijk drie blokjes tegelijk aansteken om zo meer warmte te creëren. Door de extra warmte gaat het allemaal wat sneller.
7 Reacties
DrJackle
woensdag, 18 januari 2017 at 15:13Meteen ook bewijs hoe goed die dingen geïsoleerd zijn 😉
Groet DrJackle
Willyowinki
woensdag, 18 januari 2017 at 15:42Geleidelijkheid en geduld zijn hier de toverwoorden die schade door materiaalspanningen voorkomen. Dus beter een voor een dan drie of vier blokjes tegelijk of een gasbrander niet direct volop inzetten maar starten met een gedempt vlammetje.
Simon
woensdag, 18 januari 2017 at 18:24Haha het is je dan toch gelukt 🙂 Wat iemand toch al niet moet doen om een stukje vlees te kunnen eten in de winter! Alles voor de charme van de BBQ :p
Jim maste
woensdag, 18 januari 2017 at 19:43Leg wat hete briketten of houtskool in je asla en wachten maar, of föhnen
noskos
donderdag, 19 januari 2017 at 16:53En hoe steek je die dan aan?!? Kun je die aanmaakblokjes net zo goed in je asla leggen 😉
Ridevi71
woensdag, 18 januari 2017 at 21:38Was misschien een goede reden om die ouwe trouwe webers weer eens aan te slingeren……
Nico
donderdag, 19 januari 2017 at 09:16Gelukkig heb ik dit probleem nog nooit gehad…