3 In Restaurant Reviews

Black Smoke, top barbecue in Antwerpen

Black Smoke Gisteren werd Smokey Goodness -het kookboek van Jord Althuizen- uitgeroepen tot kookboek van het jaar. Vandaag opent in Antwerpen Jord’s nieuwste avontuur Black Smoke officieel haar deuren. Om de laatste puntjes op de i te zetten was er gisteravond een try-out menu voor vrienden en bekenden en ik was één van de gelukkigen die mocht komen proeven.

Black Smoke is het barbecuerestaurant dat Jord samen met Kasper Stuart heeft neergezet Het restaurant bevindt zich boven de Stadsbrouwerij van De Koninck. Maar door het een restaurant te noemen doe ik het echt te kort. Het hele concept is over meerdere etages verdeeld.

Allereerst is er de cocktailbar op de eerste verdieping. Waar je aan de schitterende bar prachtige cocktails kunt bestellen, maar door de grote selectie bier van de tap weet je ook meteen weer waar je bent, boven een brouwerij. Wij kregen de Horse’s Neck te proeven (Bulleit Bourbon, Fever Tree Ginger Ale en Angostura bitters) die makkelijk naar binnen gleed.

Black Smoke

Black Smoke

Black Smoke Op de derde etage zit het barbecuerestaurant. Je loopt door een rood verlichte gang op het Black Smoke neon bord af, aan het einde sla je rechtsaf het restaurant in en loop je direct tegen de keuken aan. In dit deel wordt het eten high & fast bereid. Naast een parilla grill waar onze picanha van de avond op werd klaargemaakt staat er ook nog een smoker op hoge temperatuur voor onder andere de vis. De low & slow gerechten worden in de keuken boven het restaurant in een Southern Pride smoker bereidt.

Black Smoke Als klap op de vuurpijl vind je op de zesde verdieping de Rooftop Bar. Nu gesloten omdat het weer er niet naar is maar van de zomer moet het hier heerlijk toeven zijn als je met een cocktailtje in je hand uitkijkt over Antwerpen.

In het restaurant dat in de voormalige brouwkamers is gesitueerd heb je zowel tafeltjes als typisch Amerikaanse booths. Ik vind een booth altijd gezellig dus dat is waar wij neerstreken

Als voorafjes kregen we BBQ Beef Taco’s, Black Smoke BLT en Smoked Goat. De Taco’s waren mijn favoriet, de yoghurtsaus was een lekkere frisse twist, het vlees heerlijk zacht en goed op smaak. De verrassing hier was de vegetarische Smoked Goat, die geitenkaas bleek te zijn. De zachte kaas was gerookt op kersenhout en werd door een sinaasappel-peterselie vinaigrette omhoog getild.
Die frisse tonen zijn de inbreng van Kasper, die onze Europese smaken op het Amerikaanse barbecue heeft losgelaten en dat pakte zeer goed uit!
Black Smoke

De brisket was voor mij de ster van de avond

De hoofdgerechten waren twee low & slow gerechten, Texas style brisket en Beer Sausage en van de grill kregen we picanha (staartstuk van het rund) en vis in een skillet. Alle vier de gerechten waren heerlijk, maar de brisket was voor mij de ster van de avond. Dit is zoals ik hem graag zie, zout, peper en rook. Iets meer rook had van mij ook nog gemogen want het vlees kan het hebben, maar het is Jord gelukt om een goede brisket voor veel mensen te bereiden, petje af!

Black Smoke De gegrilde griet in de skillet was perfect gaar en heerlijk delicaat van smaak, een mooi gerechtje voor als je iemand meesleurt naar Black Smoke die niet zo van barbecue houdt.

Black Smoke
De picanha was lekker en ook de sauzen die we erbij kregen smaakten goed. De worst, pittig, sappig, net zoals de hotlinks die ik in Texas at.

Black Smoke Wat bijgerechten betreft was er een ruime selectie, buiten de typisch Amerikaanse dingen als coleslaw, mais, baked beans, baked sweet potatoe en aardappelsalade ook lichtere kost als little gem salade en gepofte rode biet met geitenkaas. En ook hier zat er aan bijna ieder gerecht wel een twist. De coleslaw pittig door toevoeging van jalapeno pepers, een yoghurtsaus op de gepofte zoete aardappel etc.

Als dessert koos ik de Heart Stopper, een eclair gevuld met bourbon-zwitserse room, een glazuur van dulce de leche en een crumble van pecannoten en bacon. Hé, bacon in mijn dessert en dulce de leche en drank… mij hoor je niet klagen!

Black Smoke is echt een schitterende zaak geworden, rauw en industrieel, maar niet kil. Het vele hout en de verlichting draagt allemaal bij aan een prettige atmosfeer. De cocktail en het eten waren van een hoog niveau. Ik ben blij dat ik regelmatig in Antwerpen ben omdat mijn neef daar woont en dus snel even langs kan gaan. Maar zelfs als je niet specifiek in Antwerpen hoeft te zijn dan is de brisket de moeite van de rit er naartoe al waard!

Black Smoke
Mechelsesteenweg 291
2018 Antwerpen
http://blacksmoke.be

Dit vind je misschien ook leuk

3 Reacties

 • Reageer
  Rien Boshuis
  vrijdag, 11 november 2016 at 22:49

  Ik lees het nu, je hebt het zwaar gehad…

 • Reageer
  Jack Lumber
  vrijdag, 18 november 2016 at 21:04

  Wordt tijd voor filiaal in Alkmaar 🙂

 • Reageer
  Michael Theuns
  dinsdag, 29 november 2016 at 12:44

  Reservation booked … ben benieuwd

 • Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.