16 In materiaal

Briketten

Ik krijg regelmatig vragen over wat voor soort brandstof je het beste kunt gebruiken in je barbecue.

Daar is niet een eenduidig antwoord op te geven. De Weber barbecues en smokers voelen zich lekker bij briketten en de keramische barbecues zoals de Big Green Eggs en de Primo’s werken het lekkerst met houtskool. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je in een Weber geen houtskool kan stoken. er zijn mensen die uitsluitend met houtskool in hun Webers werken en daar zeer over te spreken zijn.

Zelf heb ik in het begin zoals iedereen allerlei briketten uitgetest, vaak omdat de Weber briketten die ik altijd gebruikte dan niet verkrijgbaar meer waren, iets geks van de tuincentra, die zeggen dat barbecue aan een seizoen gebonden is of zo….
Maar het liefst gebruikte ik altijd de briketten van Weber. Op zich een prima briket, overal verkrijgbaar, iets duurder, maar je kunt ze ook weer gebruiken als je ze hebt overgehouden van een vorige barbecue.
De goedkope briketten zijn vaak geperst met allerlei vullers om de koolgedeelte bij elkaar te houden en dat is wat de nare lucht en walm geeft wanneer je ze aansteekt. Niet prettig zeker niet als je tussendoor briketten bijvult of de minion methode gebruikt bij een lange sessie. Die geur gaat ook in je vlees zitten.

Ecobrasa

Sinds een half jaar ben ik echter overgestapt op kokosbriketten van Ecobrasa. Deze briketten zijn iets duurder dan die van Weber maar ze branden heter, dus je hebt er minder van nodig om hetzelfde effect te bereiken.
Ze zijn gemaakt van kokosnootschillen zonder toevoegingen, dus er hoeven geen bomen voor gekapt te worden en er zit geen extra rommel in! Qua vorm zijn het kleine langwerpige blokjes, in de doos zitten ze netjes gestapeld zodat ze optimaal vervoerd kunnen worden en een doos van 10 kilo is niet veel groter dan een gemiddeld pak waspoeder.
Andere punten waar ik blij mee ben is dat er nagenoeg geen walm van af komt tijdens het aansteken, ze ruiken zelfs lekker, en heel belangrijk, je hebt er bijna geen as van. Dat komt mooi uit want bij een lange sessie zoals voor pulled pork, moet je normaal de as van je kolen verwijderen omdat anders je vuur op een gegeven ogenblik begint te verstikken. Ook branden ze een stuk sneller dan de weber briketten.
Wat jammer is dat deze briketten niet overal verkrijgbaar zijn, maar via de webwinkel van BasBQ kun je ze online bestellen.

Dus wil je een goede briket die ook nog eens goed is voor het milieu, probeer eens de Ecobrasa.

Dit vind je misschien ook leuk

16 Reacties

 • Reageer
  Huib
  maandag, 19 april 2010 at 17:31

  Noskos,

  Je naam heb ik met regelmaat gelezen op het forum. Inmiddels 40 kilo Ecobrase besteld en sta helemaal achter deze brandstof.

  Gave site heb je met prima informatie die je een stap verder helpt.

  greetz,

  Smook rookie.

 • Reageer
  jaap snel
  maandag, 2 januari 2012 at 12:30

  Ook ik kan het gebruik van deze kolen aanraden.
  veel heter waardoor veel minder gebruikt hoeft te worden.
  met een kleine hoeveelheid krijg ik mijn bbq makkelijk op 200 graden.
  weinig stof blijven lang een vaste structure houden.

  groetjes jaap

 • Reageer
  Fred
  donderdag, 9 mei 2013 at 20:45

  hoi noskos, ik was vandaag bij een duitse doe het zelf zaak en kwam daar heiz profi bruinkool briketten tegen. Is dit bruikbaar voor de q? Ze waren namelijk erg goedkoop vergeleken met andere briketten.
  Mvg fred

 • Reageer
  Woutertje Pieterse
  maandag, 4 augustus 2014 at 15:23

  geen bruinkool gebruiken voor de bbq hoor… Is redelijke troep… (aardig om je kachel mee te stoken, ook al ben je daarmee wel redelijke milieuvervuilend bezig) Bruinkool is een soort van steenkool en daar ga je toch ook niet je bbq mee aansteken.

 • Reageer
  BenM
  donderdag, 9 juli 2015 at 10:15

  Is het verstandig om deze te mixen met “gewone” brikketten? Zeg maar voor een BBQ sessie met vrienden, waar allerlei soorten vlees en groenten op de BBQ worden ge=bbqed.

  • Reageer
   noskos
   donderdag, 9 juli 2015 at 21:56

   Waarom zou je? Dit is de ideale brandstof. Daar ga je dan toch geen “rotzooi” bij gooien?

 • Reageer
  Ralf
  woensdag, 18 november 2015 at 13:17

  Weber gebruikt ook bruinkool in hun briketten.

 • Reageer
  Ineke
  vrijdag, 20 mei 2016 at 22:36

  Hoe steken jullie die aan.
  Krijg ze amper in brand

  • Reageer
   noskos
   zaterdag, 21 mei 2016 at 15:19

   Briketten in een kolenstarter, te koop bij elke weber dealer en ook bij de bouwmarkt, en dan drie van die bruine aanmaakblokjes eronder. Half uurtje wachten en klaar.

 • Reageer
  Wim Muller
  zaterdag, 13 augustus 2016 at 14:21

  Tsjonge, niks mis met de briketten van Weber. (Bruinkool) kan ze helaas niet meer vinden.
  Ideaal voor een snake fire bij het malen van een pulled pork.

  • Reageer
   noskos
   zaterdag, 13 augustus 2016 at 16:06

   Sorry Wim, maar de Weber briketten zitten toch echt onderaan in het segment. Voor een beetje grillen zijn ze goed maar bij lange sessies heb je toch echt last van de hoeveelheid as die de brieketten op een gegeven moment verstikt. Iets waar je bij een betere briket geen last van hebt.

 • Reageer
  Pieter
  zondag, 28 mei 2017 at 18:31

  Vind de Ecobrasa ook behoorlijk walmen met aansteken ( vergelijkbaar met de weber briketten). Heb ook het idee dat ze sneller opbranden. ( nu 3x 2,5-3uur gebarbecued (grillen) en al n halve doos op. Doe ik iets verkeerd dan of heb je tips?

 • Reageer
  Maikel
  donderdag, 1 juni 2017 at 15:48

  Helaas verstuurd de website waar je naar refereert niet meer gratis vanaf 4 pakken, beter nog staat duidelijk bij dat je ALTIJD verzendkosten moet betalen als je bij Eco Logisch deze briketten besteld, wellicht toch maar even je artikel aanpassen

  • Reageer
   noskos
   zaterdag, 10 juni 2017 at 22:18

   Het bericht is van 2010. Ik ben bezig met een opschoonactie en binnenkort komt het aan de beurt.

 • Reageer
  Ingmar aka Pyrochef82
  zaterdag, 15 februari 2020 at 20:02

  Je link naar Brambbq bovenin gaat niet naar zijn site maar naar een oplichterssite denk dat hij gehackt of gestopt is.

  • Reageer
   noskos
   zondag, 16 februari 2020 at 13:13

   Bram is inderdaad met zijn website gestopt. Ik zal de link verwijderen. Dank je! Ik heb wel een detectie voor dode links, maar zolang er nog iets achter een link zit gaat die niet af.

  Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.