Laurentz Craane, drievoudig winnaar van de lekkerste hamburger van Nederland, heeft een boek geschreven over hamburgers. En het heet, hoe kan het ook bijna anders anders ‘Burgers’. Maar je vindt niet alleen burgerrecepten in het boek, Gerbrand Kruijssen zorgde voor heerlijke cocktails die ons zo geliefde ‘junk food’ prachtig aanvullen!
Eerste indruk van Burgers
Burgers is het tweede Nederlandse barbecueboek waar ik dit jaar een review over schrijf. Al eerder verscheen ‘We can(’t) BBQ’ van Jeroen Wesselink die review lees je hier. Burgers is echt een totaal ander boek ook al omdat het zich richt op één specifiek onderwerp.
Qua formaat is Burgers niet zo heel groot. Wat meteen opvalt is dat de inkt ruikt. Ik ben misschien een zeikerd wat dat betreft, maar ik heb er een hekel aan als ik door een boek over eten zit te bladeren en ik dan drukinkt ruik. De geur is na een tijdje wel minder geworden maar nog steeds aanwezig.
Ook vind ik dat door de gekozen drukmethode en papier de foto’s niet goed uit de verf komen. Ik ken de foto’s van Laurentz en Gerbrand van Instagram en gedrukt ziet alles er wat wat minder sprankelend en flets uit. De hardcover en dat het boek gebonden is is dan wel weer erg fijn.
De indeling van het boek
Burgers begint met een voorwoord en dan een kort hoofdstuk met handige weetjes en tips. Hierna gaan we naar de basistechnieken. In dit hoofdstuk wordt heel kort iets verteld over grillen, roken, pekelen en fermenteren.
Dan is het tijd voor het echte werk, de hoofdstukken over broodjes, burgers en toppings. Die onderdelen worden per hoofdstuk besproken. Als je een complete burger wilt maken zul je dus heen en weer moeten bladeren voor het juiste recept van het broodje en je toppings. Onder het recept vind je een index met paginanummers voor de benodigde ingrediënten en als er een passende cocktail is dan staat dat hier ook vermeld.
Hetzelfde had ik graag bij de toppings gezien. In welke recepten komt deze topping voor? Neem het recept voor de candy bacon bijvoorbeeld. Dat is voor 300 gram buikspek, te veel voor twee burgers. Het zou dan handig zijn als je meteen kunt zien of dat nog op een andere burger te gebruiken is.
Na het complete burger verhaal volgt het cocktaildeel van het boek, dat eigenlijk als een los mini-boekje gezien kan worden met zijn eigen voorwoord, gereedschap en daarna de recepten.
Het boek sluit af met de dankwoorden en indexen.
De burgers
Een echte standaard burger zul je in dit boek niet tegenkomen. Door alles zelf te maken krijg je echt een next level burger van top kwaliteit! We beginnen met de recepten van de drie burgers waarmee Laurents de lekkerste hamburger van Nederland won.
Daarna is het een mooie verzameling recepten van vlees-, vis- en vegaburgers. En de inspiratie van deze burgers komt van over de hele wereld, van Sloppy Joe’s en Caesar Salads tot saté en Thaise viscurry. Dit en nog veel meer kreeg een transformatie naar een burger. Er zijn ook 4 mooie vegaburgers waarmee Laurentz laat zien dat je ook zonder vlees of vis een hele mooie, uitdagende burger op tafel kunt zetten.
Voor mij zijn de satéburger en de chicken Caesar de burgers die eruit springen en die ik zeker in een al dan niet aangepaste versie zelf zal maken. Dat geldt ook voor de Korean BBQ-burger al is het maar omdat hij zover afstaat van mijn Koreaanse burger en ik erg benieuwd ben naar de versie van Laurentz.
De cocktails
Zoals gezegd vormen de acht cocktails een eigen mini boekje in het laatste hoofdstuk. Aan de opmaak kun je zien dat je in een ander deel van het boek bent beland. Dit is ook het deel waar het één en ander niet helemaal goed is gegaan.
Zo staat er bij de meeste cocktails bij welke burger hij goed past. Voor die burger staat 112. En dat staat er bij elke burger. Ik vermoed dat dit een paginanummer had moeten zijn. Bij sommige cocktails staat een verwijzing naar het recept onder de intro, terwijl dat recept gewoon op de volgende pagina staat.
Verder vind ik het jammer dat de intro’s van de cocktails niet het verhaal van de cocktail vertelt.
Als ik een Blue Collar Ginger Ale zie dan rijst bij mij de vraag ‘Waarom is dit de arbeiders Ginger Ale?’. Het zijn in iedere geval niet de ingrediënten waaruit ik het kan opmaken.
Of als ik een Indian Chocolate Martini zie dan wil ik weten wat hem ‘Indian” maakt. Ik denk dan aan warme kruiden, kerrie misschien of curryblad. Of moeten we het meer richting Mexico zoeken Maar dan is de term ‘Indian’ weer niet op z’n plek. Dus het roept meer vragen op dan dat het beantwoordt.
Daarbij is het een martini, die heeft zijn eigen glas, een martiniglas,. Bij de benodigde materialen staat een Mai Tai glas (dat bestaat niet) en in de beschrijving gaat de cocktail in een coupe. Drie verschillende glazen in één recept.
Verder is het een leuke verzameling cocktails en maakt Gerbrand bij een aantal op verschillende manieren gebruik van rook. Iets dat de meeste barbecueërs en burgerfans wel kunnen waarderen denk ik.
Het is alleen jammer dat er niet iets meer aandacht is besteed aan dit hoofdstuk waar ik zelf erg naar uitkeek.
Conclusie Burgers
Dit boek is niet voor iemand die even snel een burger wil maken. Nee, dit is het boek voor de echte hamburgernerd, degene die de perfecte burger wil bouwen.
Vind je het al vervelend als je een broodje of topping niet in de supermarkt uit het schap kunt pakken dan is dit boek niet voor jou. Maar als je graag kookt en het niet erg vindt om een echt alles zelf te maken, denk aan je broodje, mayo, ketchup, kimchi en dergelijke, dan mag dit boek niet in je BBQ boekenkast ontbreken!
Burgers kopen?
Je koopt Burgers onder meer bij Bol.com (via deze link) en Amazon.nl (via deze link). Wanneer je iets via zo’n link koopt dan ontvang ik een kleine commissie. Voor jou zijn er geen extra kosten aan verbonden!
Bedankt voor het op deze manier steunen van mijn kanaal zodat ik elke week nieuwe, gratis content voor jullie online kan blijven zetten!
Disclaimer: Dit boek is aan mij beschikbaar gesteld door de uitgever. Voor deze recensie ontvang ik geen vergoeding en alle meningen zijn van mijzelf.
Geen Reacties