1 In BBQ boeken

Cool Smoke het barbecueboek van Tuffy Stone

Cool Smoke - Tuffy StoneDit boek al die tijd ongeopend op de koffietafel. En dat terwijl ik het ergens in december al had gereserveerd op het moment dat Tuffy Stone aankondigde dat hij een boek ging schrijven dat Cool Smoke ging heten. Een hoop van jullie zullen Tuffy niet kennen, maar hij is vijfvoudig wereldkampioen barbecue. De laatste keer dat hij de titel pakte was ik erbij op de Jack Daniel’s World Championship Invitational Barbecue in 2016. Hij heeft meegedaan en was later jurylid bij de populaire serie BBQ Pitmasters. Iemand die heel veel verstand heeft van barbecue en als hij een boek schrijft dan wil ik dat graag lezen.

Cool Smoke – The Art of Barbecue

Cool Smoke is een dik, 288 bladzijden, mooi vormgegeven boek met foto’s om van te watertanden. Het is opgebouwd zoals de meeste klassieke barbecueboeken, na het voorwoord en introductie volgt er een stuk over apparatuur, brandstof, rookhout, gereedschap etc. Daarin ook tips als de ‘biscuit’ test om hotspots op je rooster te vinden. Wij hebben geen biscuits, maar met een aantal niet opgerolde Danerolles croissants op je rooster kun je testen op je gehele rooster even heet is of dat er misschien plekken zijn die warmer zijn. Daar zal het deeg eerder bruinen.

Ook geeft Tuffy zijn filosofie over het koken van grote stukken vlees, wat voor invloed het weer heeft en nog veel meer. Erg leerzaam allemaal.

Competition Barbecue

Het eerste echte hoofdstuk gaat over wedstrijdbarbecue. Geen recepten, die staan verderop in het boek, maar wat een wedstrijd inhoud, waar op gelet wordt en bijvoorbeeld ook hoe je een te ver doorgegaard stuk vlees kunt redden. Handig als je aan wedstrijden meedoet.

Ook heeft Tuffy het over dingen als slaap, mindset en organisatie. Een wedstrijd is meer dan even wat koken blijkt ook uit zijn kijk op de zaken.

Nu gaan we koken

Zoals bijna elk barbecueboek beginnen we met rubs, sauzen, pekels, mops, sprays en wat er nog meer bij komt kijken. Hier zie je dingen terug komen uit Tuffy’s verleden als chef in Franse keukens, fennel pollen, sumac en veel verschillende Mexicaanse pepers steken de kop op. Het is wel duidelijk na dit hoofdstuk dat Tuffy van mooie complexe smaken houdt. Door meerdere lagen smaak in te bouwen krijgt alles meer diepgang. Zo krijg je dus ook een smakelijker eindresultaat. Maar het wordt nooit heel hoogdravend en tussen de saus vind je bijvoorbeeld ook een recept voor ‘sausage gravy’. Sausage gravy is een typisch gerecht uit het zuiden van de VS, een soort bechamelsaus met worst erdoorheen dat je met een soort scones bij het ontbijt eet.

Cool Smoke - Tuffy Stone

Pork

Met het deel over varkensvlees begint het echte koken. Heerlijke recepten met karbonades, lende, spareribs en schouder, waaronder wedstrijdrecepten, maar ook whole hog staat er in.

Beef

Natuurlijk staat er in het beef hoofdstuk een wedstrijdrecept voor brisket, maar ook voor een meer traditionele Texas style variant. Steaks, tri-tip, prime rib, haas, beef ribs en nog veel meer moois komt langs.

Poultry

Kippenvleugels, hele kippen, piepkuikens, wedstrijdkip, kalkoen, gans, eend vind je in dit hoofdstuk. Ook een variant op de befaamde chicken fried steak, chicken fried quail (kwartel) staat erin. En daar past die gekke ‘sausage gravy’ dan weer perfect bij. Van dit soort dingen word ik heel vrolijk. Typisch ‘Southern cooking’ met een twist.

Cool Smoke - Tuffy Stone

Seafood and other meats

Het volgende hoofdstuk is een beetje raar hoofdstuk waar je vis, schaal en schelpdieren vindt, maar ook alle andere soorten vlees als lam en hert. Er staan relatief veel recepten in voor hert, maar dat komt omdat daar in de VS veel op wordt gejaagd. Daardoor verschijnt het daar ook vaker op tafel dan hier.

Sides and salads en desserts

Het bijgerechtendeel is een parade van alle Amerikaanse klassiekers, collard greens, mais, mac and cheese , bonensalades, coleslaw etc. Net als het desserts deel nemen deze hoofdstukken een groot deel van het boek in en dat mag best. Want het ziet er allemaal heerlijk uit. Salted caramel ice cream, frozen key lime pie, peach and bleuberry crisps en chocolate whiskey balls, wie wil dat nou niet?

Cool Smoke – conclusie

Dit was het boek waar ik dit jaar het meest naar heb uitgekeken en dan kan zoiets erg tegenvallen. Maar gelukkig stelt Cool Smoke niet teleur, sterker, het is nog beter geworden dan ik had gehoopt!
Als je een boek doorbladert en telkens denkt, dit wil ik maken, dit ook, oooh en dit zeker, dan weet je dat je iets moois in handen hebt. De laatste keer dat ik dat bij een barbecueboek had was bij het Big Bob Gibson’s BBQ Book. Big Bob’s pak ik nog regelmatig voor inspiratie en daar is in de loop der jaren een hoop uit gekookt. Ik weet nu al dat Cool Smoke net zo’n plek in mijn boekenverzameling gaat innemen en niet zal verstoffen op één van de onderste planken.

Cool Smoke The Great Art of Barbecue – Tuffy Stone (alleen Engelstalig op dit moment)
Onder andere verkrijgbaar bij bol.com.

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

  • Reageer
    Stefan
    donderdag, 17 januari 2019 at 15:33

    Heel leuk om te lezen Noskos! Ik ga hem kopen:)

  • Reageer

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.