0 In evenementen

De Nationale BBQ Weken 2018 zijn begonnen

De Nationale BBQ Weken 2018 - logoVrijdag 13 april werd met BBQ Day de kick-off voor de Nationale BBQ Weken 2018 gegeven. Dit gebeurde met een mooi barbecuefeest bij 200 Fahrenheit in Haarlem. De Nationale BBQ Weken zijn in het leven geroepen om heel Nederland op een toegankelijke manier kennis te laten maken met het betere barbecueën. Nou is een feestje altijd leuk, maar er is ook een officieel gedeelte dat voor ons barbecueërs erg interessant is. Zo wordt er de huidige stand van het barbecueën besproken, de trends en er is de uitreiking van de BBQ Awards. En als je een nominatie in je zak hebt voor één van die prijzen dan is zo’n dag nog spannend ook. 

Het Nationale BBQ Onderzoek Man vs Vrouw

De Nationale BBQ Weken 2018 - BBQ OnderzoekDe dag opende met de resultaten van het het Nationale BBQ Onderzoek waarbij dit jaar de focus lag op mannen vs vrouwen. Daaruit blijkt, dat vrouwen nog steeds erg achterblijven bij het gebruik van de barbecue. Als vrouwen barbecueën dan doen ze dat liever achter een gas- of elektrische barbecue. Terwijl bij mannen de interesse in houtskool gestookte barbecues toeneemt.
Bij vrouwen leeft de perceptie dat die barbecues makkelijker schoon te maken en te houden zijn, ‘De mannen mogen in de weer met hun vieze houtskool.’. Vrouwen barbecueën ook liever bij vrienden dan thuis, ook dat komt weer door de rommel en het opruimen.

Bij de aanschaf maken vrouwen een weloverwogen keus en laten zich niet leiden door grootte of dat iets op dit moment in is. Mannen willen graag het nieuwste en liefst grootste speeltje.

Mannen beleven het barbecueën intenser, een gevoel van vrijheid, romantiek. Vrouwen zijn daarin een stuk praktischer, ‘Waarom zou je met -10°C voor je lol buiten gaan koken?’.

In de helft van de gevallen staat de man achter de barbecue, in dertig procent gebeurt het samen en in maar veertien procent is het de vrouw die barbecuet.

Bedroevende cijfers denk ik, maar misschien zijn die vrouwen wel heel slim gewoon, het scheelt ze koken en ze laten ons in de waan dat we ook iets goed kunnen 😉

BBQ trends 2018

De barbecuetrends voor dit jaar werden besproken door Madame Charlotte, schrijfster van drie barbecueboeken waaronder On Fire! waarmee ze in 2015 titel van beste barbecueboek van de wereld won.

Duurzaam – Duurzaam is één van de trends. Dit zet zich door in alles, dus niet alleen maar duurzaam vlees, vis en groente. ‘Nose to tail’ eten past hierbij. Als je vlees eet gebruik dan het hele dier. Mensen kiezen meer en meer voor duurzame brandstoffen en aanmaakmiddelen. Voor wegwerpservies en bestek komen steeds meer duurzame alternatieven die bij het barbecue gebruikt zullen worden.

Groenten – Groenten vinden steeds vaker de weg naar de barbecue naast het vlees en vis en soms nemen ze die plaats zelfs in.

Bewust eten – Net als bij de keuze van beter vlees en vis zal er ook worden gelet op wat er op en bij gaat. Mensen gaan meer op ingrediënten als suiker, zout en E-nummers letten.

Aziatische keuken – Naast saté en yakitori zal er meer uit de Aziatische keuken op ons rooster belanden. Korea en Vietnam hebben mooie gerechten die goed op de barbecue of bij gerechten van de barbecue passen.

Presentatie Smokey Goodness 3

De Nationale BBQ Weken 2018 - Jord AlthuizenVorige week gaf Jord een feestje voor een groepje fans bij zijn Mancave in Delft, nu hield hij een meer officiële presentatie over de totstandkoming van  zijn derde boek ‘Smokey Goodness 3, het Bigger, Better BBQ Boek’. In dit boek staat de Zuid-Afrikaanse keuken centraal, een meer basic manier van barbecueën met zijn eigen manier van koken en ingrediënten. Jord neemt je mee op reis en deelt recepten die hij tijdens die reis heeft gevonden.

BBQ Awards 2018

De BBQ Awards werden vorig jaar voor het eerst uitgereikt en toen won ik de titel BBQ Blogger of the Year 2017. Om anderen ook een kans te geven deed ik dit jaar niet mee in die categorie 😉 Ik was wel genomineerd voor ‘Het vuur de baas’ voor de BBQ Book of the Year, spannend dus. Zeker gezien de boeken die nog meer genomineerd waren, zoals Jord’s vorige boek ‘Smokey Goodness 2′ en Ralph de Kok’s ‘Een wereldreis rond de barbecue’

De eerste award die werd uitgereikt was voor BBQ Blogger of the Year. Deze werd gewonnen door Roy Schalkwijk van BBQ Junkie.

De Nationale BBQ Weken 2018 - BBQ Book of the YearToen was de award voor het boek van het jaar aan de beurt. Toen Jeroen van HarlemBBQ aankondigde dat de winnaar vorig jaar blogger van het jaar was wist ik het, mijn boek had gewonnen! Hoe vet is dat? Iets waar je bijna vijf maanden hard aan hebt gewerkt, dat begon als een blanco pagina in je tekstverwerker en dan worden verkozen tot beste boek, wow!

De categorie Best BBQ’er of the Year is dit jaar opgesplitst in een prijs voor beste barbecueër bij de vrouwen en bij de mannen, mooi passend in het thema van de Nationale BBQ Dagen. Bij de vrouwen was de winnaar Gemma van Leuven, online beter bekend als MissBBQ. Gemma duikt het afgelopen jaar regelmatig in de social media op. Ze is bezig om te laten zien dat een vrouw net zo goed achter de barbecue kan staan als een man.

De Nationale BBQ Weken 2018 - Ralph de KokBij de mannen ging de award van BBQ’er of the Year naar Ralph de Kok. De meesten van jullie kennen Ralph waarschijnlijk van het televisieprogramma ‘Ik BBQ voor jou’. Maar Ralph is één van de Nederlandse BBQ dinosaurussen. Hij heeft de oudste barbecuewinkel van Nederland, was de eerste Nederlands Kampioen BBQ,  schreef een boek en geeft de barbecuedemo’s bij de Librije om er maar wat uit te lichten.

Vuur

De Nationale BBQ Weken 2018 - VuurDe afsluiting van het officiële gedeelte van BBQ Day gebeurde met de onthulling van Vuur. Vuur is een barbecuemagazine dat speciaal voor de Nationale BBQ Weken 2018 is uitgegeven. In het magazine vind je recepten, interviews, tips en tricks en nog veel meer informatie op het gebied van barbecue. Een exemplaar van Vuur is te vinden bij deze barbecuedealers.

En toen kon het feest echt beginnen! Met een mooie V2C gin cocktail met bacon in de hand moesten de gerechtjes natuurlijk geprobeerd worden. Gerechtjes van gerenommeerde  barbecueërs en barbecuecateraars zoals Smokey Goodness, Ralph de Kok, Danny Hovestad de mannen van Grate Goods.

De Nationale BBQ Weken 2018 - Ronald KunisMaar er waren ook chefs die niet altijd achter een barbecue te vinden zijn en voor ons iets van de barbecue toverden. Sidney Schutte van Librije’s Zusje**, Luc Kusters van Restaurant Bolenius* en Ronald Kunis van Restaurant Qunis lieten ons zien dat ook zij mooie creaties van de barbecue kunnen toveren.

Nationale BBQ Weken 2018 – M/V Challenge

De Nationale BBQ Weken 2018 - Man vs Vrouw ChallengeDit feestje was slechts de start van de Nationale BBQ Weken 2018. De activiteiten duren nog  t/m 31 mei. Er is onder meer een M/V Challenge waarbij er wordt gekeken of de mythe dat mannen beter kunnen barbecueën dan vrouwen kan worden doorbroken. Hiervoor worden, door het land verspreid, wedstrijden gehouden tussen teams van twee vrouwen en twee mannen. De challenge eindigt met een landelijke finale waar RTL4 in haar programma ‘ik BBQ voor jou’ uitgebreid verslag van gaat doen.

Dit bericht is geschreven in opdracht van  Vlees.nl.

Dit vind je misschien ook leuk

Geen Reacties

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.