9 In Techniek

Direct Grillen

Op je grill kun je het eten op twee manieren bereiden, direct of indirect. Direct houdt in dat je het voedsel direct boven de hete kolen legt, bij indirect grillen ligt het voedsel naast de kolen en wordt samen met de deksel van je grill een soort oven situatie gecreëerd.

Hoe je je grill klaar maakt voor indirect grillen kun je hier lezen. In dit stukje laat ik zien hoe je je grill klaar maakt voor direct grillen.

Vul bij een 57 cm barbecue de kolenstarter ongeveer voor de helft met kokosbriketten, bij weber briketten ongeveer driekwart vullen, de kokosbriketten branden iets heter.

Zet de onderste schuif van je grill volledig open. Leg een weber aanmaakblokje, twee bruine geperste aanmaakblokjes of 2 velletjes keukenrol in een prop met daarop olijfolie, in het midden van het kolenrooster van de grill en steek dit aan.
Zet de kolenstarter over het brandende blokje of keukenpapier.

Na 20 tot 40 minuten zullen alle kooltjes een wit aslaagje hebben en komen er vlammen vanaf. Nu pas zijn de kolen op de goede temperatuur!

Gooi de kolenstarter leeg op het kolenrooster.

Temperatuurzones

Nu kun je de kolen zo neerleggen dat je verschillende temperatuurzones krijgt. Laat altijd een stukje van het kolen rooster leeg, op die manier heb je een veilige zone. Je kunt je vlees daar naartoe verplaatsten wanneer je veel vlammen krijgt door druipend vet, of wanneer je vlees iets te hard gaat.

Als je de kolen dan gelijkmatig verdeelt over de rest van de ruimte dan heb je een 2-zone vuur gecreëerd.

3 zones kan ook, door bijvoorbeeld één strook met veel kolen te maken, dan een strook met wat minder kolen en dan een strook zonder kolen. Op die manier heb je een hete zone om het vlees te bruinen, een middel warme zone om het vlees te laten garen en een veilige zone om het vlees naartoe te verplaatsen in geval van nood.

3-zones

Als de kolen liggen zoals  ze nodig zijn voor een bepaalt gerecht gaat het vleesrooster in de grill en de deksel, met de luchtschuif open, erop.

Na 10 minuten kan de deksel er af, de kolen zijn nu op de juiste temperatuur, het rooster is heet en eventuele resten die er nog op zaten van een vorige keer zijn verkoold en kunnen er af geborsteld worden. Een keukenpapiertje met plantaardige olie er over en het grillen kan beginnen!

Dit vind je misschien ook leuk

9 Reacties

 • Reageer
  Juul
  zondag, 27 juni 2010 at 21:24

  Nuttige tips over het maken van temperatuurzones. Dit is barbecuen voor professionals!

  • Reageer
   noskos
   maandag, 28 juni 2010 at 00:19

   Dit is juist niet voor de profs, maar op deze manier kan iedereen goed barbecueën!

 • Reageer
  Ruud Adriaans
  zaterdag, 9 juli 2011 at 09:02

  Dank! Beter uitgelegd dan in de Weber bbq boeken….
  Het is toch lastig om er mee aan de gang te gaan, heb jij nog een (boeken / websit)tip voor “de beginner”?

  thx. Ruud

  • Reageer
   noskos
   zaterdag, 9 juli 2011 at 10:28

   Hoi Ruud,

   Naar wat voor tips ben je op zoek, ik heb hier een hoop staan, maar als er iets onduidelijk is wil ik daar best wat over schrijven.
   Wat boeken betreft kan ik die van Steven Raichlen van harte aan bevelen. Veel recepten, duidelijke uitleg e.d. Als je Engelse BBQ boeken geen bezwaar vindt dan is het Big Bob Gibson’s BBQ boek een boek dat in je kast zou moeten staan, allemaal lekkere recepten.

   Groeten,

   noskos

 • Reageer
  Ruud Adriaans
  zaterdag, 9 juli 2011 at 19:00

  He Noskos,
  Thx. ik heb een weber bbq recepten boek en dit zijn niet bepaald beginnersrecepten. Ik ga je site eens goed bestuderen, want ik heb al wat nuttige dingen gezien en dan kom ik zeker met concrete vragen bij je terug!
  alvast bedankt voor de boekentips!
  Gr. Ruud

 • Reageer
  Emiel
  woensdag, 14 augustus 2013 at 12:16

  Hoeveel briketten gaan er in een halve kolenstarter? Thanks!

  • Reageer
   noskos
   woensdag, 14 augustus 2013 at 14:53

   Dat ligt aan je briketten 😉 Van Flamy zul je er minder nodig hebben dan van Dammers. Vandaar ook dat ik een volume geef.

 • Reageer
  Olivier
  zondag, 27 juli 2014 at 10:21

  Wat doe je met de onderste schuif eens de hete kolen uitgestrooid zijn? Laat je die open of gaan die dicht? Ik heb gisteren voor de eerste keer mijn weber master touch geprobeerd. En dat lirp voor geen meter. Het was de bedoeling om direct te grillen. Maar ik heb zodanig veel zitten te experimenteren met de schuif, dat ik niet meer weet wat ik mis gedaan heb.

  • Reageer
   noskos
   woensdag, 30 juli 2014 at 13:40

   Daar regel je de temperatuur mee. Als je gewoon wilt grillen zou ik hem lekker open laten staan, dan krijg je het heetste vuur. Meer zuurstof is meer vuur, dus heter 😉

  Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.