5 In Algemeen/ evenementen

Dutch BBQ Bloggers Conference 2015

bloggersconference-8Roel, in de digitale wereld beter bekend als Pitmaster X vroeg, tijdens één van de barbecuewedstrijden vorig jaar, of het niet leuk zou zijn om eens met alle Nederlandse barbecuebloggers samen te komen. Maar toen we nagingen wie er nog echt actief bezig is bleven we bij drie personen hangen, Roel, Marcel van Mac’s BBQ Pit en ik. Waar zijn al die bloggers gebleven waar ik indertijd mee begon? Nou ja, ook met z’n drieën kun je samenkomen en bespreken hoe je het bloggen ervaart, dingen aanpakt, van gedachten wisselen over onderwerpen of juist het gebrek daaraan en valkuilen waar je op lange termijn misschien mee te maken krijgt.

En nu zullen er vast mensen roepen, „Hé ik blog ook!”. Dat zal best, maar je zat dan niet op onze radar. Geef een gil en als je nog steeds actief blogt als we weer samenkomen dan mag je er echt wel bij zijn hoor, we zijn de rotsten niet 😉

Roel had geregeld dat we terecht konden bij Comfort Trade in Meppel. Comfort Trade is het bedrijf van Marjanne en Gerben en zij importeren o.a. de HomeFires braai uit Zuid-Afrika. Ik was er al eerder geweest en de ontvangst was weer net zo hartverwarmend als de eerste keer!
Toen ik aankwam was iedereen er al en was ik precies op tijd om met een Jack en Coke te toasten op een mooie dag.
bloggersconference-1Harry Havinga was aanwezig om aan ons uit te leggen wat de plannen van de Nederlandse BBQ Stichting zijn voor de komende jaren. De stichting wil ondermeer een platform worden tussen fabrikant en consument. Ook voor ons bloggers zijn daar mogelijkheden weggelegd. Langzaam begint het barbecueën hier in Nederland en de rest van Europa volwassen te worden en een bevlogen, gerespecteerde, sterke partij kan daarbij een hoop voor elkaar krijgen denk ik.

Verder was Marco Greuhlich van Don Marco’s uit Duitsland er om de Rodizio Kit aan ons te laten zien.
bloggersconference-4De Rodizio Kit is een Kickstarter project van Blake Carson en Marco neemt de Europese kant van dit apparaat voor zijn rekening zodra ze in productie gaan. Het is een uitbreiding die op nagenoeg elke barbecue kan en waarmee je 6 ronddraaiende spitten aan je barbecue toevoegt. Een beetje zoals van de Braziliaanse Churrasco bekend is.
Om te laten zien hoe het werkt had Marco het één en ander aan vlees, brood en groenten meegenomen. Maar eerst ging Roel nog even aan de slag met de Rodizio Kit om zijn versie van Chicken Tikka op video vast te leggen. Ik moet zeggen dat die erg lekker was en ik uitkijk naar het filmpje op zijn YouTube kanaal.
bloggersconference-10Ook rolde er nog een stuk Iberico Secreto van één van de spiesen af, een stukje varkensvlees dat zo op het eerste gezicht voor mij de tegenhanger is van skirt steak bij een koe. Het was mooi gemarmerd met vet en heerlijk in combinatie met de Mafia Coffee Rub van Marco.
bloggersconference-7Inmiddels begon het buiten af te koelen en zijn we met de Rodizio Kit naar binnen verhuisd. Dat is het voordeel als er een mooi verbouwde stal is met een braai waar je lekker op kunt koken en die ook nog meteen de ruimte verwarmt.

Wel erg mooi hoor die braais, jammer dat we zo’n klein tuintje hebben hier!
bloggersconference-11Ook hier deed het apparaat prima zijn werk en in korte tijd toverde Marco een feestmaal van de spiesen, chorizo op brood met chimichurri, varkenshaas met een korst van coffee rub en parmezaanse kaas, picanha, ciabatta met Don Marco’s Chipotle Butter, groentenspies…het ging maar door!
bloggersconference-12Aan het eind van de middag rolde ik voldaan de auto in, het was een mooie dag. Met interessante gesprekken en heerlijk eten. En het is ook fijn om eens met mede bloggers over die kant van het barbecueën te praten en om te zien hoe het maken van zo’n Youtube filmpje van Roel in z’n werk gaat.

Wat vond ik van de Rodizio Kit? Een erg leuk apparaat, vind het wel een hoop geld, maar hij kan wel gewoon tegen het geweld van een barbecue. Ook zijn er nog leuke accessoires zoals mandjes om dingen in te doen en spiesen met meerdere pennen. Het werkte allemaal prima en was zeer degelijk uitgevoerd. Ik kan me voorstellen dat als je een fan bent van de Zuid Amerikaanse manier van grillen dat dit ding dan boven aan je verlanglijstje komt te staan.

De braai kende ik al en vind ik schitterend, lekker fik stoken in het middenstuk en de brandende kolen die je daarmee maakt gebruiken om je gerechten mee te garen, daar kan toch gewoon niets mis mee zijn? Ja, één ding, hij past niet in de tuin, maar dat is dan ook alles.

Een deel van de kruiden van Don Marco kende ik al. Ze zijn totaal anders dan de meeste Amerikaanse rubs en dat bedoel ik positief, verrassend van smaak, vers en gedurfd. Wat mij het meest bij is gebleven is de Chipotle Butter, een mengsel om kruidenboter mee te maken. Ik had het al vaker langs zien komen en er mijn bedenkingen bij, maar Marco had een ciabatta ingesneden, hier klontjes van de boter tussen gedaan en opgewarmd op de barbecue. Super simpel natuurlijk maar wat was dat lekker zeg!!

Marco thanks for the demonstration and that lovely food you cooked for us, Roel bedankt voor het organiseren en Marjanne en Gerben heel hartelijk bedankt voor jullie gastvrijheid!

 

Dit vind je misschien ook leuk

5 Reacties

 • Reageer
  Pitmaster x
  maandag, 23 februari 2015 at 20:57

  Ik heb een top tijd gehad! Lekker gegeten, je weet pas hoe tof het was als je met buikpijn naar huis gaat . LOL 😉

 • Reageer
  Joost
  maandag, 23 februari 2015 at 21:27

  Ik krijg direct zin om mee te doen!

 • Reageer
  Comfort Trade
  maandag, 23 februari 2015 at 21:49

  Was helemaal super! Wij hebben ervan genoten, altijd leuk om met bevlogen BBQ gekken rond het vuur te staan… En natuurlijk heerlijk geproefd van alle lekkers! De foto’s spreken voor zich, groet Gerben en Marjanne van Comfort Trade

 • Reageer
  Jord althuizen
  maandag, 23 februari 2015 at 22:07

  je zou er een blog voor beginnen 😉

 • Reageer
  Christian Siegers
  zaterdag, 7 maart 2015 at 18:33

  Ziet er echt super uit. Hoop dat ik de volgende keer mee kan doen ipv alleen te watertanden van al dat lekkers

 • Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.