19 In materiaal

Ik heb een eigen Big Green Egg!

nokos10-final-3Helemaal verpest doordat ik een jaar lang een Big Green Egg mocht lenen het afgelopen jaar moest het er dan toch maar van komen, een eigen Big Green Egg. Maar dan wel meteen een maatje groter dan de Medium. Ik heb echt heel veel plezier gehad van dat eitje hoor, maar als ik er dan toch één koop, dan meteen maar een Large omdat ik dan net wat meer kwijt kan op het rooster en daarbij zijn er voor de Large de meeste accessoires verkrijgbaar, altijd handig.

Waarom een Big Green Egg? Het had net zo goed een Primo of Grill Dome kunnen zijn hoor, ook prima keramische barbecues. Uiteindelijk is het een BGE geworden omdat ik langzaam aan dat groene ding in de tuin ben gaan hechten. In het begin vond ik het niet de meest aantrekkelijke barbecue zal ik maar zeggen 😉 Maar na een maand of twee begon ik hem steeds mooier te vinden, zeker gezien hoe fijn je ermee kunt werken, en na een half jaar wist ik het zeker, als ik voor keramisch ging dan werd het een eitje.

OK, het wordt dus een BGE, maar hoe gaan we hem in de tuin zetten. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. De meest goedkope oplossing is het nest, daar zat het ei dat ik te leen had ook in. Dat is een metalen onderstel met wieltjes. Als je dan je BGE uitbreidt met zijtafels heb je werkruimte en hij staat op hoogte. Er zijn echter ook tafels voor de BGE’s te koop. Nou zijn die vrij aan de prijs, zeker gezien wat je voor die prijs krijgt.

bgetafel3-1Omdat mijn ei toch de tuin niet uitgaat, voor wedstrijden blijf ik gewoon de WSM gebruiken, heb ik besloten om zelf een tafel te maken. Na diverse bronnen op het net bekeken te hebben heb ik besloten om de tafel ook maar zelf te ontwerpen en zo ontstond de nøskøs 1.0, bedankt voor de naam Frits.

nokos10-final-2Eergisteren, tweede kerstdag was de tafel helemaal klaar en kon alles de tuin in. Mooi op tijd voor de inmiddels traditionele kerstkalkoen.

Dit vind je misschien ook leuk

19 Reacties

 • Reageer
  BartH
  vrijdag, 28 december 2012 at 12:34

  Hij is mooi geworden Dennis, veel plezier ermee, maar dat zal wel lukken met #168 x BBQ in 2012… 🙂

 • Reageer
  Freek
  vrijdag, 28 december 2012 at 13:18

  Wow, wat gaaf zeg! Daar ga je nog lang plezier van hebben 🙂
  Knap werk hoor die tafel, hij is echt heel mooi geworden.
  Groet,
  Freek

 • Reageer
  peterdouwe
  woensdag, 13 februari 2013 at 13:14

  Hallo Dennis, is deze barbecue,het groene ei, ook zelf te maken,of vraag ik echt iets moeilijks, i.v.b met de keramische binnenkant.groeten peterdouwe

  • Reageer
   noskos
   woensdag, 13 februari 2013 at 13:28

   Ik weet niet hoe goed je kunt pottenbakken 😉 Nee, zelf maken is erg moeilijk. Als het je al lukt om het keramiek te maken, dit moet tegen grote warmte wisselingen kunnen, dan zit je ook nog met scharnieren e.d.

 • Reageer
  peterdouwe
  woensdag, 13 februari 2013 at 13:39

  Hallo Dennis, Ik had zoiets al verwacht,nee potten bakken kan ik niet,ik ben wel goed met ijzer en hout, dus ik bouw m,n nieuwe bbq maar weer van een oud exspantievat.groeten peterdouwe.

 • Reageer
  Geert Van de Velde
  vrijdag, 29 maart 2013 at 12:42

  Hey Dennis,
  Ziet er supermooi uit.
  Zou het waarderen mocht je me enige input kunnen verschaffen over volgende:
  1) ik vermoed dat dit het “large” model is die ingebouwd werd?
  2) staat de bodem van je BGE op van die keramische blokjes of op een metalen nestvoet?
  3) wat is de exacte diameter v/h gat in de tafel?
  4) wat is de exacte hoogte tssn de natuursteen waarop de voetjes rusten en de bovenkant v/d tafel?
  5) welke speling is er dan nog aanwezig in het gat eenmaal de BGE erin staat?
  6) de hoogte van de tafel (werkhoogte) op hoeveel heb je deze genomen?

  Thx voor je input, enige andere info die je nog wil meegeven voor iemand die ook zelf een tafel/kast wil maken
  met vriendelijke groet,
  Geert

  • Reageer
   noskos
   vrijdag, 29 maart 2013 at 18:43

   Hoi Geert,

   Ik heb de bouwtekeningen liggen, maar moet nog even duidelijk de maten er in zetten. Als dat gebeurd is dan zal ik ze hier ter beschikking stellen aan iedereen. Maar dat kan nog wel even duren.
   Zoals je op de foto’s kunt zien staat mijn ei op voetjes, het tafelnest was nog niet beschikbaar. Het is inderdaad een Large. De hoogte van het werkblad is 90 cm. Maar die kun je natuurlijk zo hoog maken als je zelf wilt. Ik vind dat een plezierige werkhoogte.

 • Reageer
  Charlotte
  zaterdag, 4 mei 2013 at 10:53

  Hi Dennis,
  Laat je deze BGE zo buiten staan of doe je er een hoes omheen? Zo ja, welke hoes heb je hier dan voor? Nog een vraag; wij hebben ook wel gezien dat de BGE gewoon op de plank eronder staat, zonder voetjes. Kan dat ook volgens jou?
  Thx!

  • Reageer
   noskos
   zaterdag, 4 mei 2013 at 10:57

   Staat gewoon zo buiten, zonder hoes. Onder die hoezen gaat het altijd condenseren en dan blijft het veel langer vochtig dan nodig.
   Zonder voetjes op hout is niet verstandig, de onderkant wordt gewoon heet als daar de as op valt. BGE heeft tegenwoordig ook een speciaal nest voor in tafels zodat het ei nog verder van het oppervlak komt waar hij op staat.

 • Reageer
  Maarten
  zondag, 16 juni 2013 at 21:49

  Ziet er prachtig uit! Ik houd me aanbevolen voor de tekeningen!

 • Reageer
  Frank
  zaterdag, 26 oktober 2013 at 14:54

  Hallo Dennis,

  Heb je de tekeningen al?

  Ik ben ook aan het kijken voor een ei en wil zelf een tafel maken.

  Alvast bedankt,
  Frank

  • Reageer
   noskos
   woensdag, 30 oktober 2013 at 12:41

   Tekeningen heb ik wel, heb alleen de tijd niet om de maten er in te zetten…

 • Reageer
  hanzo
  dinsdag, 24 december 2013 at 13:58

  Hi Dennis,

  Hoeveel ruimte heb je achter het ei nodig om hem goed te kunnen openen. M.a.w. kun je de tafel tegen de muur zetten of moet er ruimte vrij blijven?

  Zit te twijfelen tussen een bge of een primo. Die laatste heeft 31,5 cm nodig aan de achterkant om hem volledig te kunnen openen.

  Groeten Hanzo

 • Reageer
  R.van keulen
  dinsdag, 4 maart 2014 at 18:14

  Heb je misschien de tekeningen nog?
  Zou zelf graag zo’n tafel in elkaar willen zetten nl.

 • Reageer
  Maurits
  zaterdag, 24 mei 2014 at 23:06

  Hoi, ik ben ook erg geinteresseerd in de tekening en materialenlijst!

  Hoop dat je die kan posten.

 • Reageer
  johan
  dinsdag, 28 april 2015 at 18:26

  Hallo,

  Graag zie ik van deze mooie tafel de bouwtekeningen en maten.
  ziet er super gaaf uit.

  groet

 • Reageer
  Marco
  zondag, 21 juni 2015 at 17:19

  Hoi,

  Heb je de tekeningen al ergens gepost?
  Ik ben er ook in geinterseerd.

  Marco

 • Reageer
  T van weert
  zaterdag, 17 september 2016 at 22:15

  Hallo

  Haar heb je die voetjes vandaan of heb je miss nog een setje over?? Ik ben heel dringend op zoek naar de GROENE VOETJES.

  MVG Tom

  • Reageer
   noskos
   donderdag, 22 september 2016 at 14:15

   Die voetjes kon je vroeger voor je ei kopen. Daar is nu het nest voor in de plaats gekomen. Ik denk vanwege de veiligheid. Als je de voetjes op een houten ondergrond plaatst wordt het wel heel warm allemaal. Je zou eens bij de dealers kunnen vragen of die nog een setje hebben liggen of dat ze nog te bestellen zijn.

  Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.