3 In Ander gevogelte

Gans van het spit, een leuk alternatief voor de kerst

Gans aan het spitSinterklaas is weer het land uit, kunnen we ons weer druk gaan maken over wat we moeten gaan maken voor het kerstmenu. Mijn kerstkalkoen van de barbecue is al jaren een hit, maar een mens wil ook wel eens iets nieuws proberen. Daarom heb ik als alternatief een gans van het spit gemaakt.

Lang voordat kalkoen populair werd was één van de traditionele gerechten voor kerst een gans. Kijk je bij onze Engelse buren dan zie je dat de ‘Christmas goose’ nooit uit de mode is geraakt. Op de Engelse sites vind je veel verschillende recepten om je gans te bereiden. En zoals je weet kun je alles dat in de oven wordt gemaakt ook indirect in je barbecue maken.

To fill or not to fill…

Net als bij kalkoenen worden ganzen vaak gevuld met van alles en nog wat. Ik ben geen voorstander van vullingen. Tegen de tijd dat je vulling gaar is is je vlees te ver door en droog. Nou hebben ganzen heel wat meer vet dan een kalkoen, dus je hebt wat meer speelruimte, maar dan nog maak ik liever de bijgerechten apart en concentreer me op de juiste garing van het vlees.

Omdat ik een spit voor mijn Weber heb leek het me leuk om de gans daaraan te bereiden. Lekbak eronder voor het vet en dan kun je in dat vet meteen de meest krokante aardappels ooit maken. Twee vliegen in één klap.

TIP: Als je na afloop het opgevangen vet door een zeefje in een afsluitbare pot giet kun je dat hergebruiken voor de volgende batch aardappels. Bewaar je ganzenvet in de koelkast.

Hoeveel heb je nodig?

Ik had mijn gans bij Beef en Steak vandaan en deze woog ruim 3500 gram. Dat lijkt veel, maar aan een aantal delen zoals de vleugels zit niet zoveel vlees. Ook zitten de nek, lever, hart en dergelijke in een zakje in de gans. Dat kun je gebruiken voor jus of saus. Een gans van 3500 gram is ruim genoeg voor vier personen.
Hou er rekening mee dat je een diepvries gans ruim van te voren van de vriezer naar de koelkast legt. Het kost een dag of drie om een stijf bevroren gans te ontdooien.


[the_ad id=”11954″]


Gans van het spit

Ingrediënten (voor 4 personen):

Extra:

 • grillspit
 • slagerstouw
 • lekbak
 • rookhout, 1 blokje of 1 handje snippers, kersen past goed en geeft de gans een mooie kleur
 • kernthermometer (zoals deze)

Bereiding:

Maak je barbecue klaar voor indirect gebruik met het grillspit op 160-180°C. Plaats een lekbak tussen de kolen om het vet van de gans op te vangen.

Haal uit de buikholte van de gans het zakje met nek en organen. Gebruik dit voor een jus of gooi het weg als je er niets mee doet.

Prik met een scherp mes kleine gaatjes in de huid van de borst. probeer niet te diep te prikken. Ik gebruik een afbreek hobbymesje op de ondiepste stand.
Bind de gans op, je wilt niet dat straks de poten en vleugels rondflapperen als hij aan het spit draait.

Bestrooi de gans rijkelijk met zout en peper en rijg hem aan het spit.

Gans aan het spitPlaats het spit in de motor en zet deze aan. Controleer of het spit goed ronddraait en sluit de deksel.

Gans aan het spitHet duurt zo’n 1,5 tot 2 uur voordat de kerntemperatuur in de borst 70°C. is Begin na een uur en 15 minuten te meten of hij al gaar is.

Als de gans aan het spit gaar is mag hij uit de barbecue en 15 tot 20 minuten onder aluminiumfolie rusten.

Als je de aardappels in ganzenvet wilt maken dan mogen die na een uur het vet in. Tegen de tijd dat de gans gerust is zijn je aardappels gaar.

3 Reacties

 • Reageer
  Davy Petit
  dinsdag, 11 december 2018 at 10:39

  Ik heb er net eentje besteld, een gans uit Frankrijk men waarschuwde me wel dat een gans vlug zeer droog kan worden.
  Heb jij dit ondevonden en zo ja hoe voorkome je dit ?
  ALvast bedankt !

  • Reageer
   noskos
   woensdag, 12 december 2018 at 19:14

   Daarom ook zeker een kernthermometer gebruiken. Te ver doorgaren is zonde!

 • Reageer
  Stan
  zondag, 22 december 2019 at 02:43

  Heb in alle jaren dat ik een gans maak of ergens heb gegeten nog nooit een droge gans geproefd. Het is geen kalkoen. Lijkt me zelfs bijna onmogelijk om een gans droog te garen.

 • Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.