1 In Vis

Low and slow op de barbecue gerookte chili zeeduivel

Gerookte chili zeeduivelDit keer een vis gerecht en wel low & slow gerookte chili zeeduivel. Vorige maand heb ik niet mee gedaan met Q the Book, er werd in het recept gevraagd om Flank Steak en dat kon ik hier niet vinden. Het alternatief, sudderlappen, leek mij niet het juiste effect te geven en gezien de reacties van een aantal deelnemers die wel sudderlappen had gebruikt zat had ik dat goed ingeschat.

Maar deze maand mocht Bram van Bram BBQ kiezen en gezien zijn grote voorliefde voor alles wat zwemt zat het er natuurlijk dik in dat het een recept met vis zou worden. Zijn recept komt uit Sublime Smoke van Cheryl Alters Jamison en Bill Jamison en is Gerookte Chili Zeeduivel.

Qua vis heb ik nog niet zo veel gemaakt op de barbecue, ik kom meestal niet verder zalm op een cedar plankje dus dit was een welkome afwisseling.

Wat vonden we ervan?!? Op zich was het een makkelijk recept, het begon goed met een hoop chilipoeder en kruiden, maar het eindresultaat was een beetje flauwtjes, er zat niet echt veel smaak aan. Erg jammer want het was een zeer prijzig stukje vis en het was een beetje een teleurstelling want ik had mijn reportaire graag met een goed vis recept uitgebreid, zeker omdat ik nog wel eens iets voor vegetariërs maak.

Gerookte chili zeeduivel

Ingrediënten (voor 4 personen):
185 ml natuurazijn
125 ml witte wijn
3 eetlepels chilipoeder
3 eetlepels bruine suiker
1 eetlepel BBQ kruiden voor vis (ik heb The Dizzy Pig’s, Raging River gebruikt)
1 eetlepel grof zeezout
2 theelepels peper

4 zeeduivel filets van ongeveer 150 – 200 gram per stuk. Het liefst van het staart stuk. Dat is wat steviger. Als alternatief kun je zeebaars, meerval of zwaardvis filet gebruiken
Gerookte chili zeeduivel

Bereiding:
Minimaal 4 uur tot maximaal de avond van te voren combineer je de marinade ingrediënten in een kom.
Gerookte chili zeeduivel - de marinadeMarineer de vis minimaal 3 uur in de marinade Het handigst is om de vis in een ziploc zak te doen en de marinade eroverheen te gieten.
Gerookte chili zeeduivel in de marinadeSteek je barbecue aan voor indirect barbecueën. Als je barbecue staat op te warmen spoel je de marinade van de filets en laat ze ongeveer 30 minuten bijkomen.
Gerookte chili zeeduivelBij indirect barbecueën op een temp van 110 – 130°C duurt het ongeveer 55 tot 65 minuten totdat de filets klaar zijn. Je weet wanneer de vis klaar is als hij stevig is en je er makkelijk met een vork in kan prikken.

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

 • Reageer
  Wouter
  zondag, 6 april 2014 at 11:19

  Lijkt me lekker. Ik denk als je het afspoelen achterwege laat dat het dan een smaakvoller is.

  Gr. Wouter

 • Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.