1 In Cocktails

Gerookte suikersiroop om je cocktails rokerig te maken

Gerookte suikersiroopIk zie steeds vaker rokerige cocktails langskomen via de verschillende blogs en social media die ik volg. Rook kun je in een cocktail als extra ingrediënt gebruiken. Er zijn verschillende manieren om rook aan een cocktail toe te voegen, gerookte suikersiroop is er één van. Als je een barbecue hebt maak je zo een halve liter, goed om een heleboel lekkere cocktails mee te maken.

Rook aan drank toevoegen

Rook kun je dus op verschillende manieren toevoegen aan een cocktail. Je kunt een rokerige drank nemen als basis, mezcal is zo’n drank en hier in huis zijn we erg fan van de rokerigheid ervan. De Jewel of Oxacaca cocktail die ik inmiddels al een paar keer heb gemaakt is echt fantastisch.

In coctailbars zie je vaak dat de bartender iets aromatisch aansteekt en daar een glas overzet. Daarna gaat dan de cocktail in dat glas. Of ze gebruiken een rookgeneratortje.

Steven Raichlen gooit het in zijn boek Rook! over weer een andere boeg. Hij gebruikt daar gerookte ijsblokjes. Door water in een bak in de barbecue te zetten en op lage temperatuur te roken vang je de rookdeeltjes in het water. Als je het invriest heb je ijsblokjes die licht rokerig van smaak zijn. Op zich een leuk idee maar je bent van de rokerigheid in je cocktail afhankelijk van hoever je ijsblokjes smelten.

Suikersiroop roken

Bij gerookte ijsblokjes weet je dus niet van te voren hoe rokerig je cocktail wordt en verandert de rooksmaak naarmate hij langer staat. Dat wil je natuurlijk niet. Omdat suikersiroop in heel veel cocktails gebruikt wordt is het dus een betere optie om je suikersiroop te roken. Je kunt het makkelijk bewaren in een flesje of een potje in de koelkast. Je ijsblokjesvorm gaat niet naar rook smaken en als je het in een cocktail gebruikt is de rooksmaak meteen aanwezig.

In de VS verkoopt Traeger (van de pelletgrills) flesjes gerookte suikersiroop voor ongeveer 15 dollar. Een bizar bedrag voor water en suiker dat in een barbecue heeft gestaan. Dat geld kun je beter aan drank uitgeven en die siroop zelf maken!

Gerookte suikersiroop

Ingrediënten (voor ruim 500 ml):

 • 425 gram suiker
 • 470 gram water

Extra:

 • rookhout, 3 blokjes of 3 handen vol snippers van een milde soort als appel of kers
 • braadslede of ovenschaal die geschikt is voor de barbecue

Bereiding:

Maak je barbecue klaar voor indirect gebruik op 90°C. Maak bij een kogelbarbecue (Weber) een korte ‘snake’ van de kolen. Hoe je dat doet laat ik je hier zien.
Verdeel het rookhout over de kolen zodat je gedurende langere tijd rook hebt.

Mini snakeDoe het water en de suiker in de braadslede en zet deze weg van het vuur in de barbecue.

Gerookte suikersiroopRook de suikersiroop onder regelmatig roeren anderhalf uur.

Doe je gerookte suikersiroop in een fles of afsluitbare pot en bewaar in de koelkast.

Je kunt deze suikersiroop ondermeer gebruiken in de Smokey Daiquiri.


Volg je me al op Facebook of Instagram? Mocht je een recept van me maken en het daar posten dan zou ik het leuk vinden al je me er in tagt of de hashtag #noskosbbq gebruikt, dan zie ik jullie creaties vanzelf langskomen.

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

 • Reageer
  Olivier
  donderdag, 19 juli 2018 at 15:15

  Super. Bedankt voor de tip. Daar had ik nog niet aan gedacht. Ik ben ook cocktail liefhebber. Ik maak wekelijks een x aantal cocktails. Dit ga ik zeker eens proberen! Dank u wel

 • Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.