0 In Kip

Gevlinderde kip met chipotle van de barbecue

Gevlinderde kip met chipotle van de barbecueAls je wat serieuzer gaat barbecueën dan ben je vast de beercan chicken wel tegen gekomen. Maar wist je dat er een bereiding is die een beter resultaat geeft? Een gevlinderde kip is gelijkmatiger van hoogte en gaart daarom egaler. Het resultaat een betere kip van de barbecue. Lees snel verder om te zien hoe je een kip vlindert en daarna op de BBQ klaarmaakt.

Gevlinderde kip met chipotle

Je komt deze gevlinderde kip in barbecueland onder verschillende namen tegen. Vaak zijn het Engelse benamingen als butterfliedchicken, spatchcock chicken of roadkill chicken. Hier in huize noskos worden ze meestal gewoon platte kip genoemd. Maar hoe je je kip ook noemt, het eindresultaat is heerlijk!
Dit keer heb ik voor een simpele variant gekozen. Wat olie en kruiden aan de buitenkant en daarna indirect op de barbecue. Maar je kunt helemaal losgaan op zo’n gevlinderd kippetje, pekelen, kruidenboter of een verse kruiden onder het vel. Laat je fantasie de vrije loop.

Voor de kruidenmix heb ik er één met chipotlepeper gekozen. Mijn interpretatie van een recept van Stephen Raichlin en komt uit zijn ‘BBQ-sauzen, rubs &marinades‘ boek. Dit levert een pittige gevlinderde kip op. Chipotles zijn met rook gedroogde jalapeñopepers. Wil je meer over deze heerlijke pepers weten? In welke vorm je ze tegenkomt, hoe je ze kunt maken en waar je ze kunt kopen? Dat lees je allemaal hier. Wil je geen pittige versie dan kun je natuurlijk altijd je favoriete kipkruiden op deze kip loslaten.

Hoe vlinder je een kip?

Vlinderen komt neer op het open knippen of snijden van iets en dan openklappen. Zo krijg je een groter, platter, even dik oppervlak. Deze techniek wordt gebruikt voor kip maar ook voor bijvoorbeeld garnalen en varkenshaas.
Een kip vlinder je door de kip op de borst te leggen het kontje vast te pakken (is een mooi handvat). Knip dan langs de ruggengraat de kip de kip door. Knip nu langs de andere kant de ruggengraat eruit. De ruggengraat kun je weggooien of bewaren voor de soep.

Als je het makkelijk wil doen leg je nu de kip met de borst naar boven, Druk nu op de borst tot de kip plat is. Maar er is een elegantere oplossing. Ik verwijder ook nog het borstbeen. Dat maakt het in tweeën knippen na de bereiding een stuk gemakkelijk. Ook heb je dan geen bot meer in de borst zitten.

Om dat te doen leg je de kip op de borst met waar de kop ooit zat naar je toe. Snij met een scherp mes het stukje kraakbeen aan de bovenkant van het borstbeen door tot aan het botje. Vouw de kip verder open en maak met duim en wijsvinger het borstbeen los. Als je genoeg ruimte hebt gemaakt kun je het borstbeen eruit trekken en heb je een gevlinderde kip. Zo’n gevlinderde kip waar het borstbeen uit is kun je heel makkelijk in twee stukken knippen. Het enige dat de twee helften nog bij elkaar houdt is het vel en een dun strookje van de folet.

Gevlinderde kip met chipotle

Ingrediënten:
Chipotle Spice Rub:
4 eetelepels zeezout
4 eetelepels paprikapoeder
4 eetelepels donker bruine basterdsuiker
3 eetlepels versgemalen peper
1 eetlepel uienpoeder
1 eetlepel knoflookpoeder
2 gemalen chipotles (steeltje en zaadjes verwijderd)

olijfolie

Bereiding:
Meng de ingrediënten van de rub en wrijf de gevlinderde kip er mee in. Zet de kip een paar uur in de koelkast zodat de kruiden goed in de kip kunnen trekken.

De standaard weber methode voor indirect grillen is twee bergen kolen aan weerszijden van de barbecue, ik gebruik voor deze kippen echter maar kolen aan één zijde van de barbecue, een groot voordeel is dat je meer ruimte op je rooster hebt. Ook wil bij de standaard weber methode er weleens een hoopje kolen doven en daar heb je hier ook geen last van.
Het komt er in het kort op neer dat je maar één hoopje kolen maakt en van de rest van het kolenrooster een lekbak maakt, hierdoor kan de lucht alleen maar langs de kolen en is de temperatuur beter te regelen.

Voor deze chipotle chicken heb je ongeveer tweederde chimney starter kolen nodig. Steek deze aan volgens de standaard methode. Verdeel het kolenrek in een deel voor de kolen en een deel waar straks aluminium folie opkomt (de alternatieve lekbak). Ik gebruik hiervoor één van de metalen houders die standaard bij de weber zit, maar je kan hiervoor ook een baksteen gebruiken. Als de kolen met as zijn bedekt kan je ze in de barbecue doen.

Bedek het andere deel van het kolenrooster met folie en plaats een lekbakje.
Plaats het grillrooster en de deksel op de barbecue, sluit de onderste luchttoevoer, de bovenste moet altijd vol open staan tijdens het barbecuen. Na een half uurtje is de temperatuur in de barbecue gezakt naar zo’n 175°C.
Doe twee blokken hickory hout op de kolen en vul de lekbak met bier. Als de hickory begint te roken kunnen de kippen op de barbecue.

Gevlinderde kip met chipotleLeg een strook je aluminium folie over de kolen om de kippen tegen de directe hitte van de kolen te beschermen, doe de deksel op de barbecue en zet de timer voor een uur en een kwartier.

Ik gebruik een zogenaamde Polder thermometer/timer om de temperatuur in de Weber in de gaten te houden. Met de onderste luchttoevoer kun je de temperatuur in de barbecue regelen, meer lucht geeft een heter vuur. Voor deze kippen hou ik de temperatuur rond de 175°C.
De rook van de hickory, dit geeft een heerlijke smaak aan de kip.
Controleer na een uur en een kwartier of de kip gaar is, dat is het geval als de sappen die eruit komen helder zijn. Zijn ze nog niet gaar laat ze dan nog wat langer liggen. Als ze gaar zijn haal ze dan van de barbecue en bedek ze met folie, laat ze zo tien minuten rusten, op deze manier kunnen de sappen zich weer door de gevlinderde kip met chipotle verdelen en wordt ze nog sappiger.

Dit vind je misschien ook leuk

Geen Reacties

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.