0 In Uncategorized

Hoe test ik Rubs en Sauzen?

Omdat ik vrij veel rubs en sauzen koop en krijg om te proberen heb ik het volgende systeem bedacht om ze allemaal een beetje eerlijk voor mijzelf te kunnen vergelijken.
Als eerste omschrijf ik de rub of saus zo gedetailleerd mogelijk. Dus verpakking, ingrediënten, structuur en waar hij voor bedoeld is.

Ook zal ik vermelden of er MSG en/of rookextract in zit. MSG (Monosodium glutamate) wordt hier vaak verkocht als Ve-Tsin, een stof die vaak de een slechte naam heeft omdat mensen er hoofdpijn van zouden krijgen. Het komt echter van nature voor in een groot aantal producten zoals tomaten en oude kaas, het laat vlees, “vleziger” smaken. In wetenschappelijk onderzoek is de negatieve werking trouwens nooit bewezen.
Mij maakt het persoonlijk niet uit of er MSG of rooksmaak is toegevoegd zolang het maar niet te veel is, het moet wel gewoon een lekkere rub of saus blijven.

Dan de smaaktest, voor de rubs neem ik een kippenvleugeltje, smeer dat in met olijfolie en bestrooi met de de rub. Dan gaat het 15-20 minuten indirect op de barbecue en dan nog even boven de kolen om het velletje knapperig te maken, waarna ik het zal proeven.

Voor sauzen neem ik een kippenvleugeltje, smeer dat in met olijfolie, bestrooi met peper en zout en leg dit 15-20 minuten indirect op de barbecue. Daarna smeer ik het in met de saus en laat deze even karameliseren boven de kooltjes, waarna ik zal proeven.

Ik begrijp dat het proeven een weinig wetenschappelijke manier en geheel mijn persoonlijke mening is.
Ook is het niet helemaal eerlijk omdat sommige rubs bedoelt zijn voor bijvoorbeeld rundvlees of vis. Maar kip is redelijk neutraal dus ik denk dat het voor de tests een prima medium is.
Zoals eerder gezegd, dit is wat ik ervan vind, zie dit als mijn persoonlijke notities waar je het, gelukkig, totaal niet eens mee hoeft te zijn.

Een ander punt is dat ik een deel van de rubs en sauzen heb gekregen, dit laat ik niet meetellen in de beoordeling! Het is dus niet zo dat gratis rubs en sauzen automatisch lekkerder zijn 😉

Aan het einde geef ik de rub of saus nog een cijfer tussen 1 en 5.
1 – Erg slecht, dit mag zich geen barbecuesaus of rub noemen
2 – onder gemiddelde rub of saus, misschien is er in combinatie met een saus of rub nog iets van te maken, maar dat is het dan wel
3 – prima rub of saus, kun je best meenemen en een keer proberen
4 – boven gemiddeld, zeker een keer proberen, de moeite waard
5 – een top saus of rub, die staat hier standaard in de kast en ik word nerveus als het einde in zicht komt

Dit vind je misschien ook leuk

Geen Reacties

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.