1 In mededelingen

IBBQS Whole Hog wedstrijden en jurycursussen

IBBQS LogoDat het hier een tijdje rustig was had een reden. Samen met mijn vaste barbecuepartner in crime Frits en Marcel Nas zijn we hard bezig met het opzetten van de International BBQ Society (IBBQS) een overkoepelende vereniging om de Whole Hog wedstrijden in goede banen te gaan leiden. Bij Whole Hog wedstrijden is het de bedoeling dat een team een varken in zijn geheel bereidt op de barbecue.

Voorgaande Whole Hog wedstijden

De afgelopen jaren is er al een aantal Whole Hog wedstrijden gehouden in Nederland. De eerste keer was dat bij de Tony Stone en was Harry Havinga de initiator. Hij was daarvoor met een organisatie in zee gegaan en was uiteindelijk niet blij met hoe dat verliep, dat moest anders. Vorig jaar waren er meerdere wedstrijden in Nederland, maar ook daar kwamen klachten door het ontbreken van een overkoepelende organisatie die aan onze wensen voldoet.

Nu zijn er in de Verenigde Staten verschillende organisaties die Whole Hog wedstrijden leiden, maar daar zitten altijd wel haken en ogen aan. Dus waarom niet zelf zoiets opzetten? Frits en ik hebben genoeg ervaring met het organiseren van de BBQ Society Cook-Off opgedaan om te weten hoe die kant van een wedstrijd komt kijken. Harry weet daarbij ook nog eens hoe het opleiden van de jury en een wedstrijd leiden in zijn werking.  Over reglementen en de manier waarop zoiets moet gebeuren zaten we op dezelfde lijn als Harry en zo werd besloten om ons barbecue-avontuur wederom een andere richting op te sturen, de International BBQ Society was geboren.

De afgelopen tijd zijn we druk bezig geweest om onze ideeën vorm te geven, regels op schrift te zetten en dingen concreet te maken. Frits, Marcel en ik vormen het bestuur van de vereniging, Harry zal de jurycursussen op zich nemen en de ‘Representative’ zijn bij de wedstrijden. Als Rep zal hij de wedstrijd leiden en er op toezien dat alle regels nageleefd worden.

IBBQS Whole Hog wedstrijden

IBBQS Jurycursus

Eén van de klachten van vorig jaar was dat er geen gedegen jury was. Wij vinden ook dat je als team een goed opgeleide jury verdient. Mensen die weten waar ze bij het jureren van een varken op moeten letten en wat er nodig is om een goede score te behalen. Voor mensen die het leuk lijkt om dat te leren zijn er volgende maand twee jurycursussen.
Daar krijg je een stuk achtergrond en kennis over Whole Hog wedstrijden, de varkens en het jureren. De cursus wordt afgesloten met een examen. Mensen die slagen voor dit examen mogen aan de slag als jurylid. We vinden dit de beste manier om de teams te garanderen dat hun eten op waarde wordt geschat.

Lijkt het je leuk om bij onze wedstrijden te jureren en denk je dat je goed genoeg bent om dat te kunnen? Dan kun je op 10 maart terecht bij Vuur en Rook in Lunteren of op 17 maart bij de Dutch Food School in Luttelgeest.
Kosten van de cursus bedragen 75 euro en dan ben je meteen voor een jaar lid van de IBBQS. Opgeven voor 10 maart bij Vuur en Rook kan hier, voor 17 maart bij de Dutch Food School kan dat hier.

IBBQS Whole Hog Wedstrijden

Wil je als team meedoen met één van de wedstrijden? Dan kun je op de IBBQS website zien waar dat mogelijk is.

De website is nog in aanbouw, nog niet alle informatie wat betreft deelname aan de wedstrijden hebben we online staan. Het opzetten van een organisatie als deze heeft heel wat voeten in de aarde en we zijn druk bezig op alle fronten om alles zo snel mogelijk helder en duidelijk te krijgen.

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

 • Reageer
  Martijn
  woensdag, 28 februari 2018 at 17:07

  Gaaf, dit jaar wil ik met een WH mee doen samen met een vriend van me. (Als het bevald meerdere)

  Dit is wel goed nieuws

 • Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.