4 In Thermometers

iGrill2, Weber’s bluetooth kernthermometer

Weber iGrill2 Het is alweer een aantal jaar geleden dat ik de iGrill Mini heb getest. Inmiddels is er veel veranderd met de iGrill thermometers, zo is het bedrijf dat ze heeft ontwikkeld overgenomen door Weber en zijn er meer modellen op de markt gekomen. De thermometer die ik dit keer review is de iGrill2, de grote broer van de mini.

Draadloze thermometer

De iGrill2 is een zogenaamde draadloze thermometer. In dit geval houdt dat niet in dat er totaal geen draden aan de thermometer zitten, maar dat je op afstand kunt zien wat de temperatuur is. Bij de iGrill2 is dat via een app op je smartphone of tablet. De communicatie tussen de thermometer en je smartphone of tablet verloopt via bluetooth.
Er zitten bij de thermometer voelers met kabeltjes die je in je vlees prikt en waarvan je dan de temperatuur af kan lezen, de thermometer zelf staat naast je barbecue. Het draadloze is dus dat je dat aflezen niet buiten bij je barbecue hoeft te doen, maar dat dat binnen het bereik van je bluetooth overal kan.

iGrill2 – algemeen

Vergeleken met de iGrill Mini is de thermometer zelf een stuk groter. De vormgeving is nog steeds erg mooi en het display helder rood, duidelijk leesbaar zolang er niet de volle zon opstaat. De thermometer zit in een voet. De thermometer past daar op twee manieren in, zo kun je hem neerzetten en aflezen. Plaats je de thermometer 180° gedraaid in de voet dan kun je hem met de bijgeleverde zelfklevende magneet ook verticaal gebruiken.

Bijgeleverd zijn verder twee voelers. De voelers hebben een goede lengte, maar zijn wat aan de dikke kant. Niet zo dik als de voeler van de ThermaQ Blue overigens. Aan het begin van de voelers zit een stukje gekleurd rubber. In de app hebben de voelers ook kleuren, handig want zo voorkom je verwarring over welke voeler waar in zit.

Op de iGrill2 kun je maximaal vier voelers aansluiten en buiten voelers voor vlees is er ook een speciale voeler om de temperatuur in je barbecue af te lezen. De voelers hebben een bereik van -30 tot 300°C. Als je pizza gaat grillen kun je ze dus niet gebruiken, maar dat is ook niet een situatie waarvoor je een thermometer nodig hebt.

De bediening op het apparaat zelf is vrij makkelijk, er zitten drie drukvlakken op, met de middelste zet je de iGrill2 aan en met de pijltjes scroll je langs de verschillende aangesloten voelers om de temperatuur weer te geven.

Op de iGrill zelf zit een spaarstand voor de batterij. Zodra je met je smartphone of tablet op een bepaalde afstand komt schakelt het display op de iGrill uit. Persoonlijk vind ik dat storend. Ik wil nog weleens vanuit de achterkamer naar mijn thermometer kijken voor de temperatuur, maar in het geval van de iGrill2 zie ik niets omdat ik dan buiten het bereik ben. Of als je zonder je telefoon naar buiten loopt zie je ook niets totdat je op de aan-knop drukt.

iGrill2 – de app

Weber iGrill2 App

Weber iGrill2 App Voor zowel Apple als Android apparaten zijn er apps te downloaden. Het verbinden is erg simpel. Je start de iGrill2 op, dan de app en kiest voor koppelen. De app ziet de iGrill en vraagt of er verbinding gemaakt moet worden, dat is alles.

Je kunt in de app ‘gewoon’ de temperatuur aflezen, maar je kunt ook het een en ander instellen. Je hebt doorvoor drie mogelijkheden, gaarheid, temperatuur en bereik.
Bij ‘gaarheid’ doorloop je een aantal vragen over wat je gaat maken en de app adviseert dan een kerntemperatuur en stelt een alarm daarvoor in.

Weber iGrill2 App Bij ’temperatuur’ geef je zelf de gewenste eindtemperatuur op.

Weber iGrill2 App Met de keuze ‘bereik’ geef je een minimum en maximum temperatuur op, deze gebruik je als je met een voeler de temperatuur van de barbecue in de gaten wilt houden.

Weber iGrill2 App Verder is er de mogelijkheid om timers aan te maken en de temperatuurcurves kun je als bestand opslaan.

iGrill2 – het bereik

Omdat de iGrill2 gebruik maakt van bluetooth is het bereik afhankelijk van een aantal factoren en dus in elke situatie anders. Voor mij is de test of ik met de thermometer in de tuin naast de barbecue nog verbinding heb aan de andere kant van het huis op de eerste etage achter mijn computer. Mijn huis is ouder en van baksteen met houten vloeren.
Net als de iGrill Mini is de verbinding verbroken voordat ik achter mijn computer plaats kan nemen. Deze hervat meteen wanneer je weer binnen bereik komt. De ThermaQ Blue en de EasyBBQ Pro Smart Thermometer werken nog wel gewoon, het bereik van de iGrills is dus minder dan van de concurrentie.

iGrill2 – nauwkeurigheid en snelheid

De iGrill geeft de temperatuur aan in hele graden, om te testen hoe nauwkeurig hij is heb ik hem in kokend water gehangen. Daarin gaf hij 99°C aan. Een afwijking van 1% is netjes. Om van kamertemperatuur op de 99° te komen had hij 30 seconden nodig. Dat is niet heel erg snel, maar daar is deze thermometer ook niet voor gebouwd. De voeler zit langdurig in het vlees en is allang opgewarmd tegen de tijd dat de kerntemperatuur bij de gewenste waarde komt.

iGrill2 – conclusie

Ik zal beginnen met de nadelen van de iGrill2. Het grootste nadeel voor mij is het kleinere bereik ten opzichte van de concurrentie. Dat bereik is bij mij tussen de twee (ThermaQ Blue) en vijf (EasyBBq Pro Smart Thermometer) meter minder. Net het verschil tussen kunnen werken en mijn barbecue in de gaten houden en telkens opstaan.

Het andere nadeel vind ik de spaarstand van het display. Zodra je telefoon of tablet buiten bereik is gaat het display uit. Je moet dan op de app kijken of op de aan-knop drukken om de temperatuur af te lezen.

Heb je niet een heel ver bereik nodig en kan het je niet zoveel schelen of het display op spaarstand gaat dan heb je aan de iGrill2 een hele mooie thermometer. De constructie is stevig en doordacht. Je kunt hem zowel horizontaal als verticaal gebruiken. De app is mooi vormgegeven en werkt erg soepel. Je kunt tot vier gerechten in de gaten houden, of drie gerechten en je barbecue.
Daarbij komt dat hij met 99 euro een stuk vriendelijker is geprijsd dan de ThermaQ Blue die zo’n beetje het dubbele kost. En omdat hij van Weber is heb je ook meteen een hele goede garantieregeling.

Dit vind je misschien ook leuk

4 Reacties

  • Reageer
    Liesbeth
    dinsdag, 28 november 2017 at 22:00

    Mooi uitgebreid verslag! Mochten wij er ooit een aanschaffen dan lees ik het nogmaals

  • Reageer
    Willem
    vrijdag, 2 februari 2018 at 00:00

    Is deze iGrill waterdicht? stel het begint te regenen

    • Reageer
      noskos
      woensdag, 7 februari 2018 at 10:10

      Ik denk dat hij spatwaterdicht is, maar daar kan ik zo snel niets over vinden. Wat ik eigenlijk met al mijn thermometers en controllers doe is er een plastic diepvrieszakje overheen zetten als het regent. Dan kun je nog prima aflezen en hoef je je verder nergens zorgen om te maken.

  • Reageer
    Carbo
    woensdag, 15 mei 2019 at 20:37

    U heeft het in uw boek over langzame en snelle thermometers; valt de omgevingssensor, die los valt aan te schaffen voor de iGrill 2, onder de categorie langzame thermometers?

    Ik was benieuwd of die geschikt was wanneer er voornamelijk gegrilld wordt, waarbij de deksel niet echt voor lange periodes gesloten blijft. Ik heb er niet veel verstand van, vandaar dat ik belang hecht aan een betrouwbare thermometer, maar de ingebouwde thermometer (in de deksel) laat als ik sommigen mag geloven te wensen over. Hoe denkt u daarover? Vlak boven het rooster zal het ongetwijfeld ook wat warmer zijn dan wat de thermometer in de deksel aangeeft.

    Alvast bedankt.

  • Reageer

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.