13 In Rundvlees

Jacob’s Ladder, extra large short ribs van de BBQ

Jacob's Ladder

Beef ribs zijn in hele korte tijd een favoriet hier in huize noskos geworden. Buiten dat het verschrikkelijk lekker is ziet het er ook nog eens stoer uit. Zo’n groot bot met zo’n mooi zacht stuk rundvlees met een kruidige, rokerige korst erop schreeuwt barbecue. Maar wat blijkt, in Engeland verdelen ze het rund net wat anders en daar hebben ze de Jacob’s Ladder. Zes ribben aan elkaar en nog een stukje langer dan de ‘normale’ shortribs, die moesten in de bastard natuurlijk!

Qua bereiding is zo’n Jacob’s Ladder niet veel anders dan normale beef ribs. Een goede rub die past bij rundvlees, een flinke dosis rook en wat geduld en na acht uur zet je fantastische beef ribs op tafel.

Jacob's Ladder tov short ribs

Jacob’s Ladder in verhouding tot ‘gewone short ribs’.

Eén zo’n stuk is genoeg voor zes flinke eters. Zijn het niet van die flinke eters dan heb je ook nog wat over voor op een broodje de volgende dag. Alhoewel… ook mensen die zeggen niet zoveel op te kunnen verslinden zo’n rib on no time.


NOSKOS BBQ Rubs

Jacob’s Ladder

Ingrediënten:
(voor 6 personen, bereidingstijd inclusief voorbereiding ongeveer 8 uur)
1 Jacob’s Ladder (hier te koop)
plantaardige olie
barbecuekruiden voor rundvlees (ik gebruikte NOSKOS the Steak)

Extra:
rookhout, 2 chunks of handen snippers van een stevige houtsoort zoals eiken of hickory
aluminiumfolie of butcher’s paper
kernthermometer

Bereiding:
Maak je barbecue klaar voor indirect gebruik op 107°C, als je niet weet hoe dat moet dan laat ik je dat hier duidelijk zien.

Verwijder het papierachtige vlies aan de botkant van de ribben. Ik doe dat door het met een stukje keukenpapier tussen twee botten vast te pakken. Anderen gebruiken een bot mes of een kruiskopschroevendraaier om het los te maken.

Jacob's Ladder - het vlies aan de botkant
Jacob's Ladder - vlies verwijderd

Smeer de Jacob’s Ladder aan alle kanten in met olie, dit vormt een plak laagje voor de kruiden. Bestrooi de ribben aan alle kanten ruim met de barbecuekruiden.

Jacob's Ladder - in de rub

Voeg het rookhout toe aan het vuur en leg de ribben weg van het vuur in de barbecue.

Na vijf uur begint het vlees zich terug te trekken en heeft het een mooie donkere korst, tijd om het in te pakken in aluminiumfolie of butcher’s paper. Ik gebruik bij folie twee lagen omdat de folie nog weleens aan het rooster wil vastplakken en je het dan kapot trekt bij het eraf halen.
Plaats een kernthermometer in het dikste deel van het vlees.

Wanneer de thermometer 93°C aan geeft, na ongeveer 2 uur, dan is het tijd om even met de voeler van de thermometer of een satéstokje hier en daar in het vlees te prikken. Het vlees moet nagenoeg geen weerstand meer geven als je er in prikt. Is het nog wat stug dan probeer je het na 20 minuten weer.

Als het vlees mooi zacht is mag het van de barbecue. Doe de folie of butcher’s paper open en laat het 10 minuten uitdampen. Dit uitdampen voorkomt dat het vlees doorgaart.
Sluit de folie en laat het vlees 20 minuten rusten.

Haal het vlees uit de folie of het butcher’s paper, snijd het tussen de ribben door, serveer en geniet.

Dit vind je misschien ook leuk

13 Reacties

 • Reageer
  Arjen.
  donderdag, 18 juli 2019 at 08:17

  Hi! Ik lees veel over vlees malser maken met een appelsap/azijn mix in de plantenspuit en dit elk uur toepassen. Ik zie dit niet in jouw beschrijving. Niet doen dus? Thanks!

  • Reageer
   noskos
   donderdag, 18 juli 2019 at 12:34

   Je kunt sprayen om extra smaak aan je vlees te geven. Ook helpt het met de vorming van de rookring. Het koelt ook de buitenkant af waardoor je garingsproces langer duurt.
   Door iets in zuur te leggen kook je het, denk aan ceviche, waarbij je vis en garnalen gaart in citroensap. Dit gaat je echter niet lukken met een spraytje zo nu en dan met wat verdunde azijn. Er wordt een hoop beweerd op internet, maar van van sprayen met iets zuurs wordt je vlees niet malser of sappiger.

 • Reageer
  Arjen
  vrijdag, 19 juli 2019 at 16:32

  Oke. Top. Sla ik die lekker over. Dank je wel voor je antwoord!

 • Reageer
  Willem Vink
  maandag, 25 november 2019 at 17:32

  Goeden dag
  Ik wil voor de kerst een Jacobs ladder maken ongeveer 2800 gram wat is hiervan de bereidings tijd. Hij gaat op een weber gasbbq indirect. Zo dat ik ongeveer een indicatie heb. Dus gewoon low and slow.

  • Reageer
   noskos
   dinsdag, 26 november 2019 at 14:41

   Ik zou van zeker een uur of 7 a 8 uitgaan. Warmhouden is geen probleem, goed in folie, in een handdoek en eventueel in een opgewarmde koelbox kun je het makkelijk een paar uur warm houden.

 • Reageer
  Toby Janssen
  zaterdag, 25 april 2020 at 19:01

  Looking good!

  Ik ga morgen een zelfde rib maken alleen van 1,6 KG(3 ribs). Heeft die daar ook 7 a 8 uur voor nodig?

  • Reageer
   noskos
   zondag, 26 april 2020 at 20:12

   # ribs zullen er waarschijnlijk net zo lang over doen. Het is dan trouwens geen Jacob’s Ladder meer. Die naam is voor het hele stuk 😉

 • Reageer
  Jeroen
  zondag, 5 juli 2020 at 01:13

  Wederom bedankt voor je recept, kan niet misgaan als ik jouw aanwijzingen volg. Hoe zit dat nu echter met vlies? Beef heeft twee lagen las ik? Ik krijg de eerste er makkelijk af zoals bij varkensribben/zoals jij doet met varkensribben, maar die tweede vind ik lastig te vinden zonder vlees te beschadigen en laat ik dus zitten. Als er al een tweede is. Jij enig inzicht?
  Merk dat ik beef ribs erg lastig vind, misschien nog wel lastiger dan brisket. Morgen maar weer eens proberen 🙂

  • Reageer
   noskos
   woensdag, 8 juli 2020 at 13:50

   Ik haal het of weg of ik snij het kruislings in. Die onderkant van beef ribs eet je toch niet op omdat er ook nog een vlies om de botten loopt dat niet lekker is om te eten. Het is meer om kromtrekken te voorkomen en te zorgen dat er wel kruiden en rook bij kan.

 • Reageer
  Bert
  donderdag, 5 mei 2022 at 10:49

  Kun je de ribs na de rookperiode ook garen in de Dutch oven? Zou je daar een keer een filmpje van kunnen maken.

 • Reageer
  Bram
  zondag, 10 juli 2022 at 08:30

  Hoi Dennis

  Bedankt weer voor dit duidelijke recept, helemaal top! Ik heb alleen nog wel een vraag; er zit best een dikke laag vet aan dir jacobs ladder, moet je die ook nog deels wegsnijden?

  • Reageer
   noskos
   zondag, 10 juli 2022 at 14:22

   Als het een hele dikke laag is zou ik het grotendeels wegsnijden.

 • Reageer
  Berry
  zondag, 9 april 2023 at 20:53

  Vandaag (1e paasdag) gemaakt en in 1 woord; WAUW! Wat een heerlijk vlees! Strak om 10.00 uur lag het vlees erop en inderdaad 5 uur later was het 70 graden en kon ik hem inpakken. Daarna bleef hij heel lang intern op 70 graden en na een uur begon hij weer te klimmen. BBQ temperatuur continue strak op 107 graden. Bij mij heeft hij tot 18.30 uur opgelegen en had 2,4 KG. Je hebt de tijd dus echt hard nodig! Had hem van tevoren ingesmeerd met olijfolie en koffierub (Noskos recept ;-)) en meer heeft dit prachtig stuk vlees echt niet nodig. Bedankt weer voor de geweldige beschrijving Dennis en groet van een groot fan!

 • Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.