3 In Algemeen

Je wilt meedoen aan barbecuewedstrijden en dan? Deel 1: Soort Wedstrijd

BBQ WedstrijdLangzaam ben je van verbrande sateetjes doorgegroeid naar een lekkere kip en toen spareribs. Iedereen in de buurt zegt dat jij de lekkerste barbecuegerechten maakt die ze ooit hebben gegeten. Maar is het eten dat je maakt echt zo goed? Er is een manier om je te meten met anderen! Er zijn namelijk barbecuewedstrijden.

KCBS en WBQA
Vaste bezoekers van mijn blog weten het natuurlijk al een tijdje, ik doe mee aan barbecuewedstrijden. In Nederland zijn er twee soorten barbecuewedstrijden, namelijk de Amerikaanse stijl, waarvan de meeste wedstrijden onder de vlag van de KCBS worden georganiseerd en er zijn culinaire wedstrijden die vaak onder de WBQA vallen.
Er zit een wereld van verschil tussen die twee stromingen.

KCBS Logo
KCBS
De Kansas City Barbecue Society is een Amerikaanse organisatie met meer dan 19.000 leden wereldwijd. De KCBS overziet meer dan 450 wedstrijden per jaar, het grootste deel in de VS maar in Europa komen er steeds meer KCBS Sanctioned wedstrijden.
Bij deze wedstrijden staan de hoofdcategorieën vast, bij elke wedstrijd wordt er standaard kip, ribs, varkensschouder en brisket (de puntborst van de koe) low & slow (op een lage temperatuur en langzaam) klaargemaakt. Er kunnen extra categorieën aan een wedstrijd worden toegevoegd zoals dessert, chef’s choice (een vrije categorie), maar de Grand Champion wordt altijd bepaald door de resultaten van de vier vaste categorieën.
Er zijn vaste regels wat betreft opmaak en het indienen van de gerechten. En de door de KCBS opgeleide juryleden weten niet van welk team de gerechten zijn die ze beoordelen. Dit alles om de jurering zo eerlijk en onafhankelijk te laten verlopen.
Het jureringsdeel wordt ook door de KCBS geregeld bij een wedstrijd, de organisatie staat daar verder buiten.

WBQA Logo
WBQA
De World Barbecue Association is een organisatie met afdelingen in verschillende landen, die meer de culinaire tak van de wedstrijden voor haar rekening neemt. Bij deze wedstrijden zijn de ingrediënten telkens verschillend en mag het team ook de gerechten in restaurantstijl opmaken. Low & slow hoeft hier niet, grillen van de ingrediënten mag ook gewoon.
Bij veel wedstrijden is er een jury die blind jureert maar ook een veldjury die bij de teams op bezoek gaat en daar de gerechten proeft.
De WBQA heeft (nog) niet echt een opleiding voor de jury en ook willen de regels per wedstrijd nog weleens per land of wedstrijd verschillen.
Bij WBQA wedstrijden is het de organisatie die ook voor de jury zorgt, dat kan goed gaan maar er zijn ook situaties in het verleden geweest waar dat niet zo goed ging en het is dan toch een beetje de slager die zijn eigen vlees keurt.
Er is inmiddels een nieuw bestuur, dus misschien dat op korte termijn dingen gaan wijzigen maar voorlopig zie ik de WBQA niet als een orgaan dat boven de wedstrijden staat en onafhankelijk van de organisatoren opereert.

Buiten het wedstrijdcircuit
Ook worden er zo nu en dan wedstrijden georganiseerd waar geen organisatie achterzit, het ligt hier heel erg aan de organisatie wat er bereidt moet worden en hoe er gejureerd wordt.

In deze serie artikelen zal ik mij voornamelijk richten op de wedstrijden van de KCBS. Dat zijn de wedstrijden waar ik aan meedoe met mijn team de Sea Side Smokers. Ook ben ik één van de mede-organisatoren van de Annual BBQ Society Cook-Off, één van de Nederlandse KCBS wedstrijden.

Waarom ik voor de KCBS heb gekozen?
Ik weet bij deze wedstrijden waar ik aan toe ben! Als ik over 10 jaar naar een KCBS wedstrijd ga weet ik welke vier gerechten ik moet aanbieden aan de jury en ik weet dat de jury die daar zit die gerechten zo goed mogelijk zal beoordelen. Ook heeft die jury een training gehad om dat zo goed mogelijk te doen.
Ja, er verandert weleens iets aan de regels, maar over het algemeen is dat om ze duidelijker te maken en die wijzigingen gebeuren eens per jaar en niet vlak voor een wedstrijd.
Verder hoef ik geen chefkok in te huren of een foodstylist om de opmaak van mijn inzendingen te verzorgen. Het vlees en de bereiding is waar het hier om draait en niet of het gerecht wel aan de nieuwste en laatste mode voldoet of dat de bijgerechten de show stelen.

Aan welke wedstrijden je wilt meedoen is een keuze die je voor jezelf moet maken. KCBS wedstrijden zijn laagdrempelig en je kunt er met minder middelen aan meedoen.
De WBQA wedstrijden zijn van een culinair hoger niveau en zijn veel moeilijker voor een gemiddeld amateur team. Daarbij laten regels en jurering op dit moment regelmatig te wensen over.

Ga eens bij beide soort wedstrijden kijken, praat met de teams, kijk waar je hart ligt en wat haalbaar is met jouw kennis en spullen. De meeste teams delen graag hun liefde voor het barbecueën en een blik in hun keuken. Misschien mag je zelfs weleens een keer meelopen met een team om hands-on te ervaren wat er allemaal bij komt kijken.

In deel 2 van deze reeks: KCBS Wedstrijden

Dit vind je misschien ook leuk

3 Reacties

 • Reageer
  FransG
  maandag, 26 januari 2015 at 22:18

  Leuk artikel en goed idee om hier eens over te schrijven. Vraagje: is er ook een agenda, wanneer en waar worden de wedstrijden gehouden?

  • Reageer
   noskos
   maandag, 26 januari 2015 at 22:33

   Er is een agenda, die staat hier aan de zijkant en die moet ik nog even bijwerken 😉

 • Reageer
  FransG
  dinsdag, 27 januari 2015 at 08:02

  Graag, ik kom zeker een keer kijken, misschien wel eens meedoen.

 • Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.