7 In materiaal/ Tips & Tricks

Kamado dichtgevroren, hoe ontdooi je BBQ?

Big Green Egg dichtgevroren en nu?

Als je een kamado met een pakking van vilt kan het weleens gebeuren, je kamado is dichtgevroren. Gelukkig zijn er wel wat manieren om een kamado die is dicht gevroren te ontdooien. Dus krijg je je keramische barbecue niet open, wanhoop niet en lees snel verder.

Kamado dichtgevroren

Het was me nog nooit gebeurd, maar voor alles is natuurlijk een eerste keer. We hadden veel regen gehad in plaats van sneeuw. Door die regen was het vilt nat geworden en met de vorst mijn Big Green Egg dichtgevroren. Wat doe je in zo’n geval?

Doordat de onderkant en de deksel van een keramische barbecue door middel van een afdichting van vilt op elkaar zitten kan het voorkomen dat de twee viltlagen aan elkaar vast vriezen. Wat je in zo’n geval niet wilt doen is hard aan de deksel trekken om ze los te krijgen want daar beschadig je alleen maar je vilt mee.

Voor mij was het de eerste keer dat dit gebeurde in alle jaren dat ik keramische barbecues in de tuin heb staan. De truc die ik altijd voorbij zie komen is dat je een brandend aanmaakblokje door de bovenkant naar binnen moet gooien. Mooi moment om te testen of dit inderdaad werkt.

Kamado dichtgevroren wat nu? Bekijk de video!

Als je geen zin hebt om het verhaal hieronder te lezen dan is er natuurlijk ook nog de video die ik heb gemaakt over hoe je je dichtgevroren kamado weer open krijgt.

Aanmaakblokje door de schoorsteen

Een van de eerste manieren die ik ooit hoorde om een kamado die dichtgevroren is weer open te krijgen was om een brandend aanmaakblokje door de schoorsteen naar binnen te gooien.

Die manier klinkt leuk maar als je zoals ik, en de meesten van ons, je rooster in je barbecue laat zitten dan valt dat blokje daarop. En dan brandt het daar op voordat je kamado ontdooid is. Dus je zult een aantal blokje op moeten offeren voordat je kamado weer open kan.

De eerste keer dat ik dit probeerde kostte het me vier blokjes. Niet echt handig dus maar het werkt wel.

Aanmaakblokje door het onderste luchtroostertje

Toen ik later nog een keer een dichtgevroren kamado had bedacht ik me dat het misschien handiger was om het aanmaakblokje of aanmaakwokkel niet aan de bovenkant maar aan de onderkant naar binnen te schuiven. Doe dat vooral met een tang of je aspookje en niet met je blote handen want veiligheid voor alles natuurlijk.

Het voordeel van deze methode is dat je brandende blokje op die manier onder je kolenroostertje komt te liggen en zo de houtskool die nog in je kamado zit aansteekt.

Doe bij deze methode de bovenste schuif lekker open en op die manier kan het vuur lekker snel een hoge temperatuur bereiken en gaat je dichtgevroren kamado lekker snel open.

Geen aanmaakblokjes of -wokkels in huis, wat nu?

Als je je kamado altijd aansteekt met een Looftlighter of gasbrander dan is het verleidelijk om die op je keramiek te zetten om zo de boel te ontdooien. Ik wil je dat vooral afraden.

Doordat je op maar één plek tegelijk je kamado aan te opwarmen bent ontstaan er spanningen in je keramiek en dat kan tot breuken lijden dus doe dat vooral niet.

Het is beter om dan je bovenste schuif dicht te zetten zodat de warmte niet weg kan en via de onderste luchtschuif warme lucht naar binnen te blazen. Met een Looftlighter heb je maar één stand, dus doet daar voorzichtig mee, blaas niet continu heel veel hitte naar binnen.
Een gasbrander kun je laag zetten om zo wat minder hitte je kamado in te blazen.

Dichtgevroren kamado voorkomen

Het is natuurlijk een stuk handiger om te voorkomen dat je kamado dichtvriest dan dat je hem moet ontdooien. En daar is een hele makkelijke manier voor.

Als je een stukje hout aan de voorkant tussen de onderkant en de deksel legt als er kans is op vorst dan staat je kamado open en heb je nergens last van.

Soms is de oplossing zo simpel. Nu alleen nog onthouden dat je het moet doen!

Winter BBQ

Als je dit bericht leest dan ben je vast en zeker bezig met een winter BBQ. Ik heb een artikel geschreven met een aantal tips om ervoor te zorgen dat je winter BBQ een succes wordt en je niet voor verrassingen komt te staan. Je kunt dat hier op mijn blog lezen.


Was je kamado dicht gevroren en heb je wat aan deze tips gehad? Dan hoor ik graag wat je er van vond. Laat je het me hieronder of op social media weten? BBQ-NL is als @noskosbbq te vinden op Instagram. Als je de hashtag #noskosbbq gebruikt of me tagt zie ik het vanzelf langskomen.

En als je helemaal geen genoeg kunt krijgen van barbecue dan is er ook nog mijn Vurige Verhalen podcast!

Dit vind je misschien ook leuk

7 Reacties

  • Reageer
    DrJackle
    woensdag, 18 januari 2017 at 15:13

    Meteen ook bewijs hoe goed die dingen geïsoleerd zijn 😉

    Groet DrJackle

  • Reageer
    Willyowinki
    woensdag, 18 januari 2017 at 15:42

    Geleidelijkheid en geduld zijn hier de toverwoorden die schade door materiaalspanningen voorkomen. Dus beter een voor een dan drie of vier blokjes tegelijk of een gasbrander niet direct volop inzetten maar starten met een gedempt vlammetje.

  • Reageer
    Simon
    woensdag, 18 januari 2017 at 18:24

    Haha het is je dan toch gelukt 🙂 Wat iemand toch al niet moet doen om een stukje vlees te kunnen eten in de winter! Alles voor de charme van de BBQ :p

  • Reageer
    Jim maste
    woensdag, 18 januari 2017 at 19:43

    Leg wat hete briketten of houtskool in je asla en wachten maar, of föhnen

    • Reageer
      noskos
      donderdag, 19 januari 2017 at 16:53

      En hoe steek je die dan aan?!? Kun je die aanmaakblokjes net zo goed in je asla leggen 😉

  • Reageer
    Ridevi71
    woensdag, 18 januari 2017 at 21:38

    Was misschien een goede reden om die ouwe trouwe webers weer eens aan te slingeren……

  • Reageer
    Nico
    donderdag, 19 januari 2017 at 09:16

    Gelukkig heb ik dit probleem nog nooit gehad…

  • Reageer

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.