5 In evenementen

KCBS American Barbecue en Judging Seminar

Het paasweekend werd er een barbecue seminar georganiseerd en wat voor één!
In een tweedaags evenement werd een deel van de cursisten de fijne kneepjes van het Southern Style barbecueën bijgebracht en het andere deel opgeleid tot gecertificeerd BBQ Judge.
Harry had zijn connecties in de VS aangewend om een zestal zeer ervaren leden van de Kansas City Barbecue Society over te laten komen naar Nederland. Ieder lid van dit team had zo’n 30 jaar wedstrijdbarbecue ervaring en wilde dit dolgraag met ons delen.

Ik heb de jurycursus gevolgd, vorig jaar was ik jurylid bij het Nederlands Kampioenschap en met een certificering op zak kan ik ook volgende maand tijdens het Wereldkampioenschap Barbecue in Gronau als jurylid deelnemen.

Zaterdagochtend werden we al vroeg verwacht in Twiske Poort, een waterrecreatiegebied in Oostzaan. Een deel van de cursisten kende ik al van eerdere ontmoetingen of van het Forum, maar het viel mij op hoeveel mensen er waren die ik eigenlijk niet kende en die niet op het forum rondzwerven, er is nog wat zendingswerk te verrichten!

Nadat Harry onze cursusleiders aan ons had voorgesteld begonnen we aan een erg theoretische dag, waar o.a. de geschiedenis van het Amerikaans wedstrijdbarbecueën werd verteld, de dingen waar je op moet letten bij het proeven tijdens de wedstrijd.

Wayne Lohman

Gertjan (@demoslager) kwam even laten zien waar de brisket zit op een koe en sneed toen nog even van een stuk US sukade mooie steaks, die we later op de barbecue gingen als snack.

Na een korte pauze werden, door Jim, de verschillende categorieën van de wedstrijden besproken, dus hoe bereid je je kip, ribs, pork en brisket voor en hoe kun je ze eventueel bereiden zodat je een goed resultaat krijgt. Hij vertelde hoe hij normaal dingen bereidt tijdens een wedstrijd, natuurlijk zijn er vele verschillende manieren om dit te doen, maar hiermee heeft hij bergen prijzen gewonnen.

Jim Johnson

Ook werd getoond hoe je de blindbox kunt opmaken. de blindbox is een styrofoambak waarin je je barbecue inlevert. Je mag ter garnering alleen sla en/of peterselie gebruiken. Dit alles om je inzending zo anoniem mogelijk te maken.
Een deel van de theorie wist ik al maar het waren vooral die kleine tips en trucs waar ik heel veel van heb opgestoken.

Blindbox

Aan het einde van de middag was het theoretische deel afgelopen en daarmee ook het jurydeel van die dag. De cursisten die kwamen om te leren barbecueën werden opgedeeld in teams en die mochten zich gaan voorbereiden op een wedstrijd Amerikaanse stijl. Ze mochten gebruik maken van de aanwezige smokers, er was voor iedereen vlees en een mooie collectie rubs en sauzen en nu mochten ze het geleerde in de praktijk brengen.
Ik heb het grootste deel van de avond door gebracht bij gelegenheidsteam Herrie in de Twiske waar o.a. Sander  en Maarten van het forum in zaten. Ik ben wel even hier en daar gaan kijken bij alle voorbereidingen en heb nog het één en ander aan tips meegekregen van de cursusleiders.

Toen het donker begon te worden heb ik mijn tentje opgezet en ben ik nog even naar de vuurplaats gegaan, er was een kampvuur gemaakt en de beheerder van het park had twee jongens geregeld die gezellig op hun gitaar kwamen spelen. Daarna ben ik lekker gaan pitten terwijl de teams de hele nacht in touw zijn geweest om hun gerechten op tijd klaar te hebben voor de jurering de volgende dag.

Het uitzicht vanuit mijn tentje.

Na een nachtje in de tent, iets dat ik sinds mijn zesde volgens mij niet meer gedaan heb, vroeg opgestaan om te kijken hoe het ermee stond overal. Er was al een flinke bedrijvigheid want om de pulled pork gaar te krijgen moesten de schouders er toch om een uur of drie ‘s-nachts op en daarna moet wel het vuur constant in de gaten worden gehouden.
Er was in het restaurant een ontbijtbuffet opgezet en dat was wel lekker, even iets anders dan alleen vlees, hoe lekker het ook is, op een gegeven moment heb je de grens bereikt en wil je lichaam ook even iets anders.
Tegen tienen kwamen de juryleden die niet gebleven waren weer binnen druppelen en kregen we onze laatste jury instructies.

Om elf uur moesten de teams de eerste gerechten inleveren en werden die door ons geproefd.
Het jureren gaat op drie onderdelen, als eerste beoordeel je de presentatie, ziet de blind box er netjes uit, is het vlees mooi van kleur etc. daar geef je een cijfer van tussen de 2 en 9 voor. Dat doe je voor alle teams die je moet beoordelen. Daarna komen de boxen nog een keer langs en mag je uit elke box een stukje vlees halen. Liggen alle stukjes vlees op je jury papiertje dan mag je gaan proeven.
Het proeven doe je op volgorde, heb je iets geproefd dan geef je het een cijfer voor smaak en voor malsheid. Pas dan mag je naar het volgende stukje vlees en doe je hetzelfde. Het is de bedoeling dat je elk stukje vlees apart beoordeeld en dus niet gaat vergelijken. Je mag dus ook niet terug naar een voorgaand stukje vlees om dat nog eens te proeven.

Ribs

Wat me hier op viel is dat eigenlijk iedereen aan onze jurytafel dezelfde dingen lekker en niet lekker vond, heel opmerkelijk eigenlijk omdat we een vrij uiteenlopende ervaring hadden. Ik heb in de VS veel van deze gerechten gegeten in goede maar ook in slechte tenten en mijn hart ligt bij deze stijl barbecue, Jelle is lid van een goed scorend BBQ Team en Sander en Dominique barbecueën voor de lol in hun achtertuin. En dan toch kom je allemaal tot dezelfde conclusie, dat vond ik eigenlijk wel heel opmerkelijk.

Nadat we de kip, ribs, pork en brisket hadden beoordeeld mochten we weer naar buiten, want het is de bedoeling dat je als jury gescheiden blijft van de deelnemers, je zou eens kunnen zien wat je vrienden maken en hoe ze het in hun blindbox leggen. Nadat de scores in de computer waren ingevoerd en de winnaars waren berekend was het tijd om de winnaars bekend te maken.

Bekers voor de verschillende categorieën.

Tot grote verrassing won team Herrie in het Twiske in de categorieën kip en ribs. Zo zie je maar dat dit een hele andere tak van sport is dan dat er normaal in Europa wordt bedreven, een team van “backyard cooks” wint het van de ervaren teams, gewoon door toe te passen wat de cursusleiders hadden verteld. Daarbij waren zij volgens mij ook het enige team dat een strak schema had gemaakt, iets dat zeker helpt met dit soort barbecueën.

Team Herrie in het Twiske.

Bij pork en brisket won het team dat bestond uit leden van de Belgische teams de Smaakmakers en FiveQ. Dit team werd ook meteen Overall Winner, omdat ze bij elkaar de meeste punten hadden behaald.
Voor de individuele categorieën waren er erg leuke trofeeën met offset smokertjes. Voor de Overall Winner was er een luxere beker, deze werd meteen omgedoopt tot de Tony Award. Tony Stone zou meekomen naar dit Seminar en dat is de man die ons onze KCBS certificering kon geven, helaas kon hij door gezondheidsproblemen niet komen en vandaar dat de trofee aan hem is opgedragen.

De Tony Award.

Doordat Tony niet meekwam was er niemand van de cursusleiders hoog genoeg in de organisatie om ons te certificeren voor de KCBS, met die certificering ben je bevoegd om in de VS bij een KCBS wedstrijd mee te doen als jurylid. Maar we hebben wel de certificering van de WQBA gekregen en dat houdt in dat we gewoon in heel Europa bij wedstrijden als gecertificeerde juryleden mogen aantreden, WK BBQ in Gronau, here we come!!!

Ik wilde nog even een aantal mensen bedanken, Harry, voor het mogelijk maken van dit unieke weekend. Sander voor alle gezelligheid! Dominique, je weet wel waarvoor. De mannen van Barons Barbecue Team, het is altijd gezellig als jullie er zijn! En verder iedereen voor de gezelligheid, tips, tricks, rubs, etc.
En last but zeker not least, onze Amerikaanse vrienden die bereid waren al hun kennis met ons te delen en dat ook nog eens heel erg leuk deden!

Dit vind je misschien ook leuk

5 Reacties

 • Reageer
  Theo
  woensdag, 4 mei 2011 at 12:44

  Gave dagen!

  Maar…. waar zit di brisket nu bij een koe? Blijft hier moeilijk om te vinden en uit te leggen….

  • Reageer
   noskos
   woensdag, 4 mei 2011 at 13:25

   De brisket is het borstgedeelte van de koe, je hebt dan de platte borst en de punt borst, in het Engels de Flat en de Point. Dit samen heet dan weer in het Engels een full packer. Hier krijg je meestal het platte deel omdat de koeien anders verdeeld worden.

 • Reageer
  Sander
  woensdag, 4 mei 2011 at 21:18

  Mooi verslag Dennis. Jij ook bedankt voor de gezelligheid en zie je in Gronau!!!

 • Reageer
  Steven Westerkamp
  maandag, 9 januari 2012 at 23:27

  Hey Dennis, kijk eens naar dit logo..heeft Wayne* daar model voor gestaan? 🙂
  *(een van de amerikaanse juryleden)

  http://i257.photobucket.com/albums/hh207/dennoskos/tonystone.png

  • Reageer
   noskos
   maandag, 9 januari 2012 at 23:47

   Nee, dat is Tony Stone en hij lijkt nog ook 😉

  Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.