3 In Kip/ Snacks

Kiplollies, een barbecue kiphapje met een handvat

kiplolliesOp mijn favoriete barbecue bulletin board, BBQ Brethren, was iedereen een aantal maanden terug in de ban van Chicken Lollipops, kiplollies dus.
Je kunt deze lollies gebruiken als voorgerechtje, maar natuurlijk doen ze ook prima als borrelhapje.

De kiplollies worden gemaakt van kippenvleugeltjes. Je snijdt die in tweeën en stroopt het vlees terug van het botje. Bij het deel waarin twee botjes zitten haal je het dunste botje eruit. Als je een hele goede bui hebt kun je je kiplollies ook nog vullen. Maar het maken van de lollies is al een aardig werkje, dus alleen doen als je er echt zin in hebt!
kiplolliesIn het volgende filmpje kun je zien hoe je dat kan doen, de kok frituurt ze daarna nog, dat doen wij dus niet, het gaat alleen om de voorbereiding.

Als je van al je vleugeltjes lollies hebt gemaakt bestrooi je ze met je favoriete barbecue kruiden, ik heb dit keer Yard Bird Rub van het Plowboys BBQ Team gebruikt. Maar elke rub die voor kip geschikt is kun je voor dit recept gebruiken.
kiplolliesDaarna rol je om elke kiplollie een plakje ontbijtspek dat je vast zet met een cocktailprikkertje. Dit alles laat je een paar uur in de koelkast staan zodat de kruiden goed in het vlees kunnen trekken.
kiplolliesSteek je smoker aan volgens de minion methode, ik heb 18 kooltjes gebruikt omdat het koud was, en laat de temperatuur rond de 107°C worden. Ik heb appelhout gebruikt als rookhout.

Doe je kiplollies in je smoker en laat ze in zo’n twee tot twee en half uur gaar worden, smeer ze het laatste kwartiertje in met je favoriete barbecue saus, ik heb Sweet Baby Ray’s gebruikt.

Deze kiplollies waren heerlijk en waren ook in een mum van tijd verdwenen! Jammer dat ze nog maar één bak met kipvleugeltjes hadden bij de Appie Heijn, volgende keer maak ik er zeker meer!

(Kijk hier voor een simpel kiplollie rekje dat je zelf kunt maken)

Dit vind je misschien ook leuk

3 Reacties

 • Reageer
  Ron
  dinsdag, 29 maart 2011 at 15:47

  de rub link werkt niet ligt dat bij mij of bij u?

  • Reageer
   noskos
   dinsdag, 29 maart 2011 at 15:52

   Foutje zit op de site van de Plowboys, hier vind je hun site. Maar Je kunt prima je eigen favoriete rub op de kip loslaten hoor!

 • Reageer
  Koert
  vrijdag, 3 juni 2011 at 15:05

  TOP! Ik vind altijd een zoete bite in vlees heel lekker dus ik pak bbq-saus en aardbeienjam. Soms een scheutje jack-daniels erbij en smeer ze daar het laatste kwartier mee in.

 • Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.