7 In Techniek

Kolen Aansteken Voor Minion Methode

Als je in je weber smokey mountain cooker met de Minion Methode barbecued, dan hoef je maar 15 tot 20 briquetjes aan te steken, iets dat verdomd lastig gaat in je chimney starter.
Ik was op het net al eens een methode tegen gekomen om dat te doen met een koffieblik, ik heb een blik van Jodenkoeken gebruikt en op de een of andere manier ging dat niet echt lekker.

Pas geleden heb ik het nog een keer geprobeerd en toen werkte het wel! Wat maakte het verschil? Dat zal ik je vertellen. Normaal steek ik mijn chimney starter altijd aan met kranten. Als je dat met deze methode doet gaat het niet goed, dus ik heb een aanmaakblokje van weber gebruikt. Deze blokjes zijn van parafine en geven geen nare smaak af zoals aanmaak benzine en spiritus dat wel doen.

De methode is verder simpel. Koop een blik Jodenkoeken, zet een grote pot koffie en eet al je koeken op bij een lekker bakkie. Pak de blikopener en haal de bodem uit je lege blik.
Zet het blik in het midden van het roostertje in je chimney starter en doe er 15-20 briquetjes in. De hoeveelheid is afhankelijk van de buitentemperatuur bij de minionmethode, je hebt er meer nodig naarmate het kouder is.
Leg een parafine aanmaakblokje op je barbecuerooster en steek aan, zet je chimney starter over het brandende blokje.
Na een minuut of 20-30 zijn al je blokjes met een laagje witte as bedekt en kan je ze over de andere kolen in je WSM verdelen.

Dit vind je misschien ook leuk

7 Reacties

 • Reageer
  Pascal
  zaterdag, 1 mei 2010 at 17:24

  Hey!

  Zag je methode met het jodenkoekenblik, helaas verkopen ze die hier alleen nog maar in plastic bussen…
  Na een beetje verder neuzen in de supermarkt kwam ik grote 2 liter blikken soep tegen.
  Vandaag de bodem er ook even uitgehaald en getest,nou dat werkt ook perfect!

 • Reageer
  Vuurtje
  maandag, 3 mei 2010 at 16:52

  3 Weber aanmaakblokje werken ook prima om de hele chimney op gang te brengen.

 • Reageer
  noskos
  maandag, 3 mei 2010 at 17:13

  Drie?!?! Eén weber blokje en een beetje geduld, meer heb je niet nodig! Of twee van die geperste bruine blokjes, of drie velletjes keukenpapier met wat plantaardige olie er overheen gegoten 😉

 • Reageer
  immetjes
  zondag, 31 juli 2011 at 11:08

  Je kunt ook de weber starter omgekeerd gebruiken. Dan is de ruimte kleiner en gaat het wel goed. Hoef je ook geen jodekoeken te eten.

 • Reageer
  Alan
  zondag, 7 april 2013 at 21:43

  Ik leg de blokjes meestal opgestapeld in een hoekje van de starter en bedek de rest van de bodem van de starter met alu-folie. Het gaat dan nog steeds lastig aan en kost wel iets meer bruine aanmaakblokjes.

 • Reageer
  jeroenpbvw
  zaterdag, 13 april 2013 at 10:30

  Zodra ik de firestarter gebruik gieren dikke zwarte rookpluimen en daarna witte rookpluimen de tuin uit om vervolgens de boel te vergassen… wat kan ik daar tegen doen?
  Mijn BGE opstarten is daarentegen een eitje!

  • Reageer
   noskos
   zaterdag, 13 april 2013 at 12:49

   Ik denk dat het probleem zowel bij je briketten als bij je aanmaakblokjes ligt. Gebruik een goede kwaliteit briketten, kokosbriketten van het merk ecobrasa, flamy en dammers zijn erg goed. En je aanmaakblokjes willen ook nog weleens flink roken de eerste 10 minuten, ik gebruik momenteel die van de blokker en Albert Heijn en het ligt een beetje aan het pakje of ze wel of niet walmen.

  Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.