10 In evenementen/ NK BBQ

NKBBQ 2011 – Lowland Smokers Nederlands Kampioen!

Nederlands Kampioen BBQ 2011 – de Lowland Smokers

Afgelopen weekend was het dan zover, het Nederlands Kampioenschap Barbecue werd voor de tweede maal gehouden en dit maal was het barbecue circus neergestreken op het Burgemeester van Stamplein in Hoofddorp.

Zaterdag mochten de teams hun tenten opbouwen en alvast de ingrediënten die ze van de organisatie hadden gekregen voorbereiden en zondag was de daadwerkelijke wedstrijd.
In totaal deden er 12 teams mee waaronder drie Belgische teams. De Belgische teams deden wel mee in het algemeen klassement maar maakten geen kans op de titel Nederlands Kampioen, dat kan alleen een Nederlands team worden.

Zaterdag was er al van alles te beleven, de opbouw is leuk om naar te kijken maar tussen de teams door stonden ook kraampjes van bedrijven die barbecues en aanverwante artikelen verkopen. En op die barbecues werden ook dingen bereidt, dus er kon lekker geproefd worden. Eén van de standjes waar ik vrolijk van werd is die van Sweet Baby Ray’s één van mijn favoriete barbecue sauzen. Edwin Sap is de importeur geworden hiervan en gaat deze saus distribueren via slagers.  De planning is dat ze medio januari bij alle slagers verkrijgbaar zijn, heeft je slager het niet dan kan hij ze wel voor je bestellen, dus vraag er om!

Zondag was de daadwerkelijke wedstrijd en ik mocht aantreden als jurylid. Het jureren ging op twee manieren, er was een veldjury, die in paren bij de teams langsgaat en daar hun gerecht proeven. En dan is er de zogenaamde blinde jury, deze zit apart en krijg het gerecht in een styrofoamdoos (de zogenaamde blindbox) aangeleverd, deze jury weet niet van wie deze box afkomstig is.
Er waren drie blinde jury tafels en voor het eerst was er een table captain aangesteld bij de blinde jury, de table captain presenteert de blindbox aan de juryleden aan zijn tafel en dan mogen ze er van proeven en het gerecht beoordelen. Wanneer er meer dan 2 punten verschil tussen de juryleden zat werd er besproken waarom dat zo was. De jurering staat vrij duidelijk vast en afwijkingen van meer dan twee punten mogen/kunnen eigenlijk niet voorkomen. Dit systeem komt uit de KCBS jurering zoals die bij een groot deel van de Amerikaanse wedstrijden wordt gehanteerd en werkt daar al jaren perfect.Op deze manier kom je tot een veel eerlijkere jurering. Eerlijk naar de teams toe en zo voorkom je dat wanneer een jurylid iets misschien niet lust een gerecht een 1 geeft terwijl het wel gewoon gaar, sappig etc. is. Tevens leer je de onervaren juryleden op deze manier meteen hoe het systeem werkt. Complimenten voor het invoeren hiervan!

Ik was gevraagd als table captain, wat ik echt een eer vond, maar wegens persoonlijke omstandigheden heb ik verzocht of ik in de veld jury mocht en dat was gelukkig geen probleem.

Behalve de vaste categorieën kip, vis, varken, rund en dessert konden er ook nog prijzen verdient worden door het bereiden van aubergine en het gebruik van Boont Amber Ale in het gerecht of in een saus.

Ik vormde samen met Sander een juryteam, wij hebben ook samen gejureerd in Gronau, dus dat zat wel goed. Als eerste mochten we Qlinaria bezoeken om hun kipgerecht te beoordelen. Dat mocht ik vorig jaar tijdens het NK ook al en dat was toen mijn favoriete gerecht van de dag. maar dit was een andere wedstrijd, een nieuw gerecht dus was ik benieuwd of ze hun succes van vorig jaar konden evenaren.

Yves en zijn team zette ons een schitterend bord voor waarop ze de levensloop van de kip hadden uitgebeeld. Er was een gerookt dooiertje dat het ei symboliseerde en allerlei groentjes (zoals dat zo mooi in het Belgisch heet) die het kippetje eet als hij rondscharrelt en dit was een heel gelukkig kippetje want hij had ook nog een truffeltje gevonden. en uiteindelijk eindigde hij dan op ons bord.
Alles was even fantastisch aan dit gerecht, de filet was perfect gegaard, de gerookte dooier was erg verrassend, het zand, gemaakt door de afsnijdsels krokant te bakken enzovoort, maar het meest spectaculaire was de chip van krokant gebakken huid, wat was dat lekker! Dit was het lekkerste stukje kip dat ik ooit heb gegeten! En dat werd dus ook beloond met de hoogste score, allemaal tienen, alles was uitzonderlijk en dat is het cijfer dat daar bij hoort.

Voor het visgerecht mochten we naar de Outdoorchefs, hé dat mocht ik vorig jaar ook al, toen had ik daar claresse die een beetje tegen viel. Dit jaar was de gekozen vis makreel. We kregen een lekkere gegrilde makreelfilet met zoetzure prei en een aardappeltje in een deegjasje dat was gekleurd met inktvisinkt, zo doende leek het op een houtskoolbriketje en we kregen het geflambeerd dus het leek precies op een brandend kooltje een erg leuke touch. De makreel was op zich goed gegaard alleen vond ik de smaak een beetje vlak. Ook jammer dat het aardappeltje net niet helemaal gaar was. Maar al met al geen slecht gerecht.

Voor het derde gerecht mocht ik naar Five Q ons tweede Belgische team van de dag en ja hoor ook bij hun had ik vorig jaar het Livar varkensrack gejureerd.
Tom en zijn team zette ons een fantastisch stukje vlees voor, perfect gegaard, heerlijk gekruid, klein knapperig randje vet, heerlijk gewoon. Ook de begeleidende groenten waren allemaal perfect gegaard en gekruid, mijn favoriet hier de aardappeltjes, wat waren die lekker zeg! Ook hier een perfecte score. Alles klopte.

Het rundvlees gerecht dat we moesten jureren kwam van Belgian BBQ Team Matthias. Het stukje dat Kurt en zijn team moesten bereiden was staartstuk en hij deed dat in een variatie op een klassiek gerecht, we kregen het geserveerd met gegrilde  foie gras, ook dit was weer erg smakelijk alleen vond ik het bijgerecht, zoete aardappel en aubergine iets minder. De aubergine was nog te knapperig naar mijn smaak had nog iets langer door mogen garen. Daarbij was het bijgerecht zowat twee maal het hoofdbestanddeel, dus een beetje uit verhouding.

Als laatste team kregen we te horen dat we bij de Lowland Smokers op bezoek mochten. Ik vond dit de moeilijkste opdracht van de dag, het Lowland Smokers team zijn allemaal mensen van het forum en de man die hun toetjes maakt is spiffs. een goede vriend van me en om dan bij hun aan tafel plaats te nemen en te vertellen hoe zijn dessert is voelde een beetje dubbel.
Maar ik was daar gekomen om een eerlijk oordeel te geven en dat verdiende spiffs ook, dus blik op oneindig en zijn appeltje met zomerfruit proeven en beoordelen. En dan blijkt het appeltje niet gaar te zijn, erg jammer, gelukkig was het appeltje niet het hoofdbestanddeel dus kostte het niet te gek veel punten op het geheel want de rest was heerlijk, een mooie saus, goed gegaard fruit, een mooie meringue.

En dan is het uur van de waarheid aangebroken, alle punten zijn opgeteld en de teamsmogen zich naar het podium begeven om te horen of ze in de prijzen zijn gevallen.

Guns en smoke wint de aubergine prijs en de Lady Grillers het eerste Nederlandse damesteam winnen de prijs voor het beste gebruik van het bier.

Dan worden de winnaars in de individuele categorieën bekend gemaakt.

 • Kip: Qlinaria
 • Vis: Five Q
 • Varken: Five Q
 • Rund: Five Q
 • Dessert: Qlinaria

Dan het eindklassement.

 • Eerste plaats: Qlinaria
 • Tweede plaats: Five Q
 • Derde plaats: Belgian BBQ team Matthias

Een echt Belgisch onderonsje! Gefeliciteerd allemaal, het is jullie van harte gegund. Ja, de Belgische teams doen dit allemaal al wat langer, behoren tot de wereldtop en zijn gewoon erg goed, niets om bitter over te zijn, maar iets om je door te laten motiveren en aan op te trekken.

En dan worden de drie beste Nederlandse teams bekend gemaakt, als derde eindigt Baron’s Barbecue, goed gedaan mannen!! Als tweede het Dutch BBQ Team en dan de verrassing van de dag, het beste Nederlandse team en tevens Nederlands Kampioen 2011, de LOWLAND SMOKERS!!

Echt fantastisch, dit team dat bestaat uit leden van het forum is het beste Nederlandse team! Gewoon een groepje hobbykoks zonder megabudget dat er met de titel vandoor gaat. Een mooie zege en ook een overwinning voor het “echte” barbecue naar mijn mening!

Iedereen weer bedankt voor twee hele gezellige en mooie dagen! Harry, Mike en Yvonne bedankt voor de organisatie, 15-20.000 bezoekers da’s geen kattepis 😉  Ik hoop dat ik er volgend jaar ook weer bij kan zijn!

Hier nog wat foto’s van het evenement, door er op te klikken kun je ze vergroten.

Dit vind je misschien ook leuk

10 Reacties

 • Reageer
  Niek
  maandag, 4 juli 2011 at 16:35

  Mooi stukje Nozzle!! Je krijgt er zowat een brok van in de keel. 😉

 • Reageer
  Freek
  maandag, 4 juli 2011 at 17:02

  Ja, het was zeker een geweldige ervaring om eens mee te maken, ik heb erg genoten!
  Nu nog ooit zover zien te komen om zelf ook deel te nemen 🙂

 • Reageer
  Phubar
  maandag, 4 juli 2011 at 17:09

  Nice piece Nozzle!
  We moeten oppassen dat we niet te “snobberig” gaan worden.;)

 • Reageer
  Padawan
  maandag, 4 juli 2011 at 18:33

  Mooi stukje Noskos
  again een brok in mijn keel

 • Reageer
  Wim Veldhuis
  maandag, 4 juli 2011 at 19:08

  Mooie reportage Noskos !

 • Reageer
  karel1000
  maandag, 4 juli 2011 at 19:54

  Heel mooi verwoord Nozzle. We gaan ons zeker optrekken aan de Belgische teams.

 • Reageer
  Kobold
  maandag, 4 juli 2011 at 21:46

  Whoa boys, ik ben trots op jullie! gefeliciteerd, all of you!
  En nu bestendigen en verbeteren!

 • Reageer
  spiffs
  maandag, 4 juli 2011 at 22:37

  Thnxs Noskos, erg mooi verslag, vond het leuk om mijn gerecht aan jouw te presenteren en je eerlijke oordeel, je bevindingen waren helemaal terecht. Ik hoop dat jij net zoveel plezier hebt gehad als wij met ons team, wat een feest was het!

 • Reageer
  Sid Frisjes
  maandag, 4 juli 2011 at 23:58

  Hele mooie woorden Noskos, wat zijn we blij dat we je wederom gelukkig hebben kunnen maken met ons kipgerechtje. Leuk om lezen zodat ik toch ook een beetje zie hoe het elder op het terrein er aan toe ging, want daar had ik het de dag zelf – zoals steeds – net even te druk voor. Geweldig weer om net als alle andere keren de forumbroeders en andere bbqmakkers terug te zien. Hopen dat het niet tot op het EK duurt voor we elkaar weerzien.

 • Reageer
  five q
  dinsdag, 5 juli 2011 at 20:38

  heel mooi verwoord voor wat voor ons het beste weekend in jaren is geweest
  ik moet eerlijk zeggen , de beste jury ever een mooier resultaat van eerlijke jurering kan er niet zijn
  vond het top en zeker opnaar volgend jaar
  dank aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt en aan al de mensen van de jury
  grts tom de jaeger

 • Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.