2 In Cocktails

Mai Tai, de klassieke tiki cocktail, heerlijk voor bij de BBQ!

Mai TaiDe Mai Tai is één van de klassieke Tiki cocktails. Bedacht door Trader Vic in 1944. Volgens Vic had hij vrienden op bezoek uit Tahiti en wilde hij een nieuw drankje voor ze maken met alleen de beste ingrediënten. Hij combineerde Jamaicaanse rum, vers limoen sap, orange curacao, rock candy syrup en orgeat. Toen zijn vrienden dit drankje proefde riepen ze “Mai tai roa ae!”, wat zoiets als “De Beste” betekent in het Tahitiaans.

Ik had al het e.e.a. over de Mai Tai gelezen maar nooit de juiste ingrediënten in huis. Maar nadat ik deze zomer in London bij de Trader Vic’s daar een Mai Tai had geproefd wilde ik ze zelf ook maken.

Eén van de lastiger te krijgen ingrediënten is de Orgeat, spreek uit als “oorzjaa”. Ik heb de mijne via de slijter besteld. Het is een amandelsiroop en ik heb die van het merk Monin. Je kunt het ook zelf maken, er staan verschillende recepten op het net.

De rock candy syrup is een simple syrup maar dan met meer suiker. Ik heb 2 delen suiker op 1 deel water gebruikt. Warm dit op in een pannetje totdat de suiker is opgelost en dat is het. Ik heb er nog een paar druppeltjes vanille extract aan toegevoegd.

Als rum heb ik dit keer El Dorado 12 Years en Bacardi 8 gebruikt, dit is op zich een lekkere combinatie. Ik zit nog op wat andere rums te wachten die het nog beter doen in een Mai Tai, zoals een Appleton V/X en Angostura 1919.

Mai Tai

Ingrediënten:
3 cl vers limoen sap (ongeveer 1 limoen)
1,5 cl orange curacao (ik gebruik De Kuyper Dry Orange)
0,5 cl orgeat (Monin)
0,5 cl rock candy syrup
3 cl donkere Jamaicaanse rum
3 cl donkere Martinique rum

Shake alles goed met veel crushed ijs. Schenk je Mai Tai, ongezeefd, in een dubbele tumbler, doe één van de uitgeperste limoen helften er bij, vul aan met meer crushed ijs en garneer met een mint takje.
Al met al een heerlijke cocktail die er lekker in gaat als je in het zonnetje in de tuin zit te wachten tot bijvoorbeeld je pulled pork of je spareribs klaar zijn. Maar ook op een donkere winteravond waan je je meteen in de tropen met deze klassieker!

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

 • Reageer
  Marcel van der ben
  zondag, 22 juli 2012 at 01:56

  Helaas zijn veel ingredienten niet moeilijk te krijgen. Zeker Orgeat niet. Dit staat bij elke toko in de schappen. (Ze gebruiken het in suriname namelijk heeeel erg veel!)

  Rock Candy Syrup is heel zijn sterke suikersiroop. Geen 2 delen suiker op 1 deel water… Rock Candy is een bepaald suiker soort. Helaas word dit vergeten. Je begint goed. Maar je moet een veel zoetere suiker siroop maken. Een 3 op 1. Die kook heeel erg in. Dat schenk je over in een schone pot met een touwtje erin. Alle kristallen die op het touwtje vormen is dus Rock Candy. Verzamel het en maak dan de zuiker siroop. (P.s. Rock Candy kan je hier gewoon in de winkel kopen. Het heet kandijsuiker, alleen helaas is deze van suiker bieten gemaakt en niet van riet suiker. Dus daar mis je nog heel erg veel smaak in.)

  Je recept klopt wel.

  • Reageer
   noskos
   zondag, 22 juli 2012 at 03:34

   Beste Marcel,

   Ik heb dit lang geleden geschreven, in de tussentijd heb ik ook de orgeats van de toko geprobeerd en die halen het qua kwaliteit niet vergeleken bij de betere merken zoals Monin of zelfgemaakte.
   En ja, je hebt gelijk, rock candy is kandij, maar rock candy syrup is geen simple syrup gemaakt van kandij, maar gewoon een suikersiroop met een hogere concentratie suiker in de cocktailwereld. De reden dat de kristallen aan het draadje gaan hangen in jouw voorbeeld is omdat je een oververzadigde siroop maakt, die is niet stabiel en de suiker die “teveel” is wil daaruit en doet dat door kristallen te vormen op het draadje. Dus het is gewoon suiker, maar met een andere kristalstructuur.
   Ja, je kunt de suikersiroop maken van rietsuiker, zeker, geen idee of Vic dat in de tijd dat hij het recept bedacht gedaan heeft, de orgeat was in die tijd ook anders, zwaarder, en de rum waar hij het oorspronkelijk mee maakte wordt niet meer gemaakt. En zo maak je dus nooit een mai tai zoals hij toen gemaakt werd.

   Daarbij is de suikersiroop maar een heel klein onderdeel van de cocktail dus ik betwijfel of dat heel duidelijk te proeven valt 😉

   Wel fijn dat het recept klopt….

  Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.