4 In evenementen

NKBBQ 2012

Het NKBBQ 2012 zit er weer op, dit weekend werd de derde editie wederom gehouden in Hoofddorp. Net als voorgaande jaren mocht ik de wedstrijd jureren. Buiten de wedstrijd was er nog meer te doen.
Jord Althuizen van Smokey Goodness deed een recordpoging individueel barbecueën, het oude record stond op 32 uur onafgebroken barbecueën. Het vlees dat van de barbecue kwam werd verkocht en de opbrengst ging naar Give A Pig, een organisatie die varkens schenkt aan minder bedeelde mensen in Thailand die op zo een beter bestaan kunnen opbouwen.
Er was een onderdeel met “kip die geen kip is” van de Vegetarische Slager, een Kids barbecue en diverse standjes waar barbecue’s, accessoires en sauzen & rubs gekocht konden worden.

Leuk om te zien hoe het evenement weer iets groter is gegroeid en dat het aanbod van spullen opeens een vlucht heeft genomen, was er vorig jaar niet zo gek veel te koop aan Amerikaanse sauzen en rubs, dit jaar kon je opeens allerlei merken vinden, dit is mede te danken aan True2BBQ en Vuur en Rook, die hier hard aan de weg timmeren. Datzelfde geldt trouwens voor rookhout, gietijzerenroosters etc.
En niet alleen het evenement is gegroeid, ook het niveau, er zijn meer professionele teams bij gekomen en de amateur teams van vorige edities hebben een hoop geleerd en zijn een stuk sterker geworden.

Zaterdag is de dag dat alle teams de tenten komen inrichten en alvast aan de voorbereidingen beginnen en dus eigenlijk de leukste dag om even met iedereen een praatje te gaan maken. Dat soort dingen gaat een stuk lastiger op de wedstrijddag omdat dan de druk op de ketel staat en iedereen aan het stressen is. Zaterdag hadden we ook tegen de verwachtingen in een schitterende dag en dat maakt het toch een stuk leuker allemaal. Natuurlijk even bij Jord een broodje gekocht en namens het beheer van het BBQ Genootschap een varkentje gedoneerd voor het goede doel.

Verder lekker rondgeslenterd en vooral veel gepraat met vrienden en bekenden. Bij Dikkie nog even een Flintstone gekocht, een heerlijk stukje low & slow gegaard varken met een wel heel bekend smakende saus 😉

Zondag mocht ik voor jury spelen, het water kwam met bakken uit de hemel en ik was veld jury, dat houdt in dat je een bezoek aan de teams brengt en daar aan hun jurytafel de gerechten mag proeven, dus tussen de ergste regen door op weg naar de teams. Voor de kip mocht ik aanschuiven bij Weberclub Aalsmeer, een team dat vorig jaar voor het eerst meedeed en in de onderste regionen eindigde en zich nu een goede middenmoter mag noemen, in het eindklassement zelfs hoger eindigend dan de het tweede beste Nederlandse team van vorig jaar.
Hun kipgerecht zag er mooi verzorgd uit, was ook mooi gaar en heel erg lekker, alleen was het jammer dat het velletje van de kip vrij rubberig was.

Daarna was het visgerecht aan de beurt, dat mocht ik gaan proeven bij de Lowland Smokers, de Nederlands kampioenen van 2011. De vis die bereid moest worden was zeebaars en Annemiek had daar een heel mooi trio van gemaakt met een heerlijke saus en een fantastisch bijgerechtje van glasnoedels. De vis was mooi gaar, de verschillende toppings pasten mooi bij elkaar en die noedels, wow, daar had ik graag een hele kom van gehad!

Het varkensvleesgerecht, rack van Livar (Limburgs kloostervarken) moest ik jureren bij South West BBQ Dreams een nieuw team van oude bekenden van het forum. Duidelijk was hier te zien dat dit hun eerste wedstrijd was, de opmaak was niet zo gelikt als bij de andere teams en het gerecht zelf was iets teveel doorgegaard en hier en daar te zout. De pomme fondant en de witlof in bladerdeeg waren trouwens heerlijk.

Eén van de onderdelen waar ik me dit jaar erg op verheugde was het rundvleesgerecht, Schotse Angus sukade, de mensen die hier al wat langer meelezen weten dat ik regelmatig sukade op de barbecue maak en dat dan niet heel lang stoof, maar op hoge temperatuur als biefstuk klaarmaak. Dus ik was zeer benieuwd wat Pate a Pouffe, het team van TV kok Jeremy Vermolen, daarvan had gemaakt.
Jeremy wist gelukkig ook dat je het ook kon grillen en had de sukade gesplitst, de ene helft had hij low & slow bereid en de andere werd ter plekke voor ons op juiste gaarheid gegrild, rare dus 😉 Het vlees was heerlijk en zijn garnering was erg verrassend de tuinboontjes waren in de schil op de smoker gegaard, en je proefde daar mooi de rooksmaak in terug. Ook de uiensaus was heel erg goed.

En dan als afsluiter het dessert. Daarvoor mochten we naar Equipé Grill Dome, een nieuw team dat bestaat uit professionals en amateurs. Dat hier profs aan het werk waren was duidelijk te zien in de aankleding en ontvangst. Alles was tot in de puntjes verzorgd en paste in het thema dat ze voor deze NK hanteerde, de VOC. De ingrediënten waren gezocht in kruiden en specerijen die uit de Oost werden meegenomen. Zo kregen we o.a. een zoethoutgelei in de vorm van een oude VOC munt, mousse van op de barbecue gebrande koffieboontjes en een soufflé van groene thee. Het geheel was een hele gedurfde combinatie van smaken die het bij mij erg goed deed. Voor mij het beste gerecht van de dag.

Na het inleveren van het laatste formulier was het wachten op de einduitslag, inmiddels was het opgehouden met regenen zodat we met zijn allen tenminste droog rond het podium konden staan. Voordat de winnaars bekend werden gemaakt mocht Jord het podium opkomen, hij had in totaal 44 uur non-stop gebarbecued en dus ruim het oude record gebroken, maar wat mooier is is dat hij €2520 euro heeft verdient en zo 42 varkens voor arme gezinnen in Thailand bij elkaar heeft gebarbecued!

En dan de prijsuitreiking. De winnaars in de individuele categorieën:

 • Kip: Zwarte Hand
 • Vis: Dutch BBQ Team
 • Varken: gedeelde eerste plaats Equipé Grill Dome – Qlinaria
 • Rund: Belgian BBQ Team Matthias
 • Dessert: Belgian BBQ Team Matthias

De top 3 van het Eindklassement:

 • Eerste Plaats: Qlinaria
 • Tweede Plaats: Lowland Smokers
 • Derde Plaats: Belgian BBQ Team Matthias

Het Nederlandse team dat het hoogste eindigt in het eindklassement is de Nederlandse kampioen, dat hoeft niet het beste team in het eindklassement te zijn. Het Belgische Qlinaria werd voor de derde keer op rij Grand Champion een super prestatie, maar dit maal was de top drie geen Belgisch feestje want de tweede plek was voor de Lowland Smokers die daarmee Nederlands Kampioen BBQ 2012 mogen noemen! Gefeliciteerd allemaal! Net als vorig jaar bewijzen deze hobby teams dat je geen professional hoeft te zijn om te kunnen winnen. Dat je een beetje lekker kunt koken betekent natuurlijk nog niet dat je ook kunt barbecueën 😉

Yvonne, Mike en Harrry, wederom bedankt voor het organiseren van een erg leuk NK! Alle anderen bedankt voor twee erg gezellige dagen. Tot eind augustus op het EK in Torhout.

Hier nog wat foto’s van het NKBBQ 2012, door er op te klikken kun je ze vergroten.

Dit vind je misschien ook leuk

4 Reacties

 • Reageer
  Hugo
  woensdag, 27 juni 2012 at 23:43

  Erg jammer dat ik er dit jaar niet zelf bij kon zijn, ik heb een mooi feestje gemist! Wel trots op mijn teamgenoten van de LLS uiteraard! Maar wat is er weer een mooie stijging van niveau te zien! Respect voor een ieder die heeft deelgenomen en uiteraard voor de juryleden, die hebben het met zoveel mooi eten ook zwaar gehad!

 • Reageer
  Sid frisjes
  woensdag, 27 juni 2012 at 23:59

  Sloeber, dat varkensgerechtje was een gedeelde eerste plaats natuurlijk 🙂

  • Reageer
   noskos
   donderdag, 28 juni 2012 at 08:09

   Je moet wel goed kijken, want dat staat er gewoon hoor 😉

 • Reageer
  spiffs
  vrijdag, 29 juni 2012 at 15:23

  Leuk om het verhaal vanuit jury oogpunt te lezen.

 • Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.