3 In Schelpdieren

Oesters van de barbecue met een Aziatische twist

Oesters van de barbecueIk wilde al een hele tijd oesters van de barbecue maken, maar om de één of andere reden kwam het er telkens niet van. Meestal zag ik ze liggen op een dag dat het niet uitkwam. Wist ik veel dat je ze gewoon in het mandje een tijdje goed kunt houden in de koelkast. Maar toen ik voor kerst van Prins & Dingemanse een mandje Zeeuwse platte oesters kreeg moest ik natuurlijk aan de bak.

Nou is het eigenlijk heiligschennis om deze mooie oesters op de barbecue te bereiden, maar ik lust geen rauwe oesters. Ik eet ze wel regelmatig gestoomd met zwarte bonensaus bij de Chinees. En dat was ook precies wat ik voor ogen had om te gaan maken, alleen dan van de barbecue.

Het moeilijkste aan dit gerecht is nog het open maken van de oesters, maar met een oestermes en een oude theedoek kom je een heel eind. Maak je vaker oesters open dan is een oesterhandschoen misschien de investering waard.

Bij de Chinese restaurants stomen ze de oesters, ik heb ze direct boven de hete kolen gedaan. Het resultaat zijn heerlijke oesters van de barbecue die je prima als een voorafje kunt serveren.

Oesters van de barbecue met een Aziatische twist

Ingrediënten:
12 oesters van Prins & Dingemanse (dat mogen ook goedkopere soorten zijn)
zwarte bonensaus (potje toko)
1 Spaanse peper, fijn gesneden
1 lenteui, het groen in fijne ringetjes gesneden
bakje gebakken uitjes (Aziatische sectie van je favoriete buurtsuper)

Extra:
oestermes
eventueel grillschaal met ribbels

Bereiding:
Maak de barbecue gereed voor direct gebruik op 175-200°C.

Pak de oester vast zodat je de platte kant aan de bovenkant hebt en met het oestermes in het scharnier kunt steken.
Steek het mes in het scharnier en maak hem met een draaibeweging open. Snij langs de bovenkant de spier van de schelp los. Probeer zoveel mogelijk het vocht in de schelp te houden.
Herhaal dit voor de rest van de oesters.

Leg op elke oester een half theelepeltje van de zwarte bonensaus en wat van de Spaanse peper.
Als je een schaal gebruikt zet je die direct boven het vuur in de barbecue. Wanneer je ze los doet kun je ze op het rooster zetten. Sluit de deksel.

Oesters van de barbecueAls het vocht in de schelp kookt (5-10 minuten) zijn je oesters klaar en mogen ze uit de barbecue.

Garneer je oesters van de barbecue met ringetjes lenteui en wat van de gebakken uitjes.

Sociaal:
Volg je me al op Facebook of Instagram? Mocht je een recept van me maken en het daar posten dan zou ik het leuk vinden al je me er in tagt of de hashtag #noskosbbq gebruikt, dan zie ik jullie creaties vanzelf langskomen, leuk toch?

 

De oesters voor dit recept zijn ter beschikking gesteld door Prins & Dingemanse.

Dit vind je misschien ook leuk

3 Reacties

 • Reageer
  Bastiaan Bitter
  woensdag, 31 januari 2018 at 18:03

  Leuk! Binnenkort ook eens proberen. Voor zover jij weet, zijn oesters die dicht zijn, gewoon op de kolen kunnen? Soort caveman oester. Daarna openmaken en garneren.

  • Reageer
   noskos
   woensdag, 31 januari 2018 at 21:27

   Je kunt zo ook dicht op het rooster leggen, als ze dan opengaan zijn ze goed, dus dat zou in de kolen ook makkelijk moeten kunnen.

 • Reageer
  Bieke The
  maandag, 26 februari 2018 at 21:11

  Heerlijk, oesters op de BBQ!

 • Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.