4 In Algemeen

Op bezoek bij Livar

Dat ons barbecueteam de Sea Side Smokers het goed doet is niet onopgemerkt gebleven, zo werden we al een paar keer aangesproken door Sjoerd Koopman van Livar of we niet een keer bij hun langs wilden komen om kennis te maken met hun producten. Nou kenden we Livar al langer dan vandaag omdat ze gewoon erg mooi varkensvlees produceren maar een kans om dat verhaal met eigen ogen te zien namen we natuurlijk graag aan.
Voor degenen die Livar niet kennen, het staat voor Limburgs Kloostervarken. Eind jaren negentig ging het niet goed in de Nederlandse varkensindustrie en bedachten vijf Limburgse varkensboeren dat het anders moest. Niet kweken op kwantiteit maar op kwaliteit. En niet een zo mager mogelijk varken zonder smaak maar een mooi product maken waar je weer trots op kunt zijn.
Ze zijn begonnen met een aantal mooie rassen te kruisen om zo een tot een kruising te komen met een fantastische smaak en een mooie marmering van het vet in het vlees. Het varken waar ze op uitgekomen zijn is een kruising van Duroc, Zweeds Landvarken en het Nederlandse Landvarken.
Livar Limburgs KloostervarkenQua locatie kwamen ze op de Abdij van Lilbosch in Echt waar Frans de Rond, één van de oprichters, vroeger misdienaar is geweest. De broeders hier moeten in hun eigen levensonderhoud voorzien en dit bood voor beide partijen een mooi kans.

Bij de Abdij werden Frits en ik ontvangen door Frans en Sjoerd voor onze rondleiding. We kregen de geschiedenis te horen en konden zien hoe de varkens daar leven. Ik moet zeggen dat ik varkens altijd erg leuke beesten vind en dat het een genot is om te zien hoe goed ze het daar hebben. Ze leven in groepen van niet groter dan 30 stuks hebben alle ruimte, één groep liep lekker te wroeten in het weiland, de andere had een stal en kon ook naar buiten om daar te wroeten.
Livar Limburgs KloostervarkenOmdat de groepen niet zo groot zijn en de varkens alle ruimte hebben is het ook niet nodig om de staarten af te knippen zoals ze bij industrievarkens doen. Nee, deze varkentjes hebben een heerlijk leven. Zo goed zelfs dat ze van de dierenbescherming drie sterren hebben gekregen en Livar dus als diervriendelijk bedrijf gezien wordt.

Livar Limburgs KloostervarkenNa de rondleiding gingen we naar een andere locatie waar een selectie Livarproducten klaar lag om bewonderd te worden en we mochten gelukkig ook van alles proeven!
We wisten al dat Livar mooie varkensracks, buikspek en spareribs heeft maar dat ze allerlei vleeswaren in het assortiment hebben was nieuw voor mij.
Er kwam een aantal verschillende hammen voorbij, dat begon met een gekookte ham die erg mooi is voor bij de asperges en ging door tot hammen die in Italië en Spanje luchtgedroogd zijn. Wat een smaak hadden die laatste twee, passen prima op een plankje charcuterie met een mooie port of goed glas wijn erbij. Ook mooi om te zien wat het klimaat waarin de hammen gedroogd worden doet met de smaak.
Toen kwamen er worsten, spek, lardo en coppa voorbij en ook een aantal Hollandse klassiekers zoals leverworst en katenspek. En ik moet zeggen dat het katenspek mijn favoriet van de dag was. Nooit eerder had at ik katenspek dat zachtjes wegsmelt op je tong, wat een fantastisch stukje vlees zeg!

Livar Limburgs KloostervarkenNadat we alle vleeswaren hadden geproefd werd er ook nog voor ons gekookt. We kregen zuurkool met spekjes en lendefilet en bordje met onder andere buikspek en procureur. Tussendoor was er ook nog rookworst en bloedworst met appelstroop.

Dat Livar mooi vlees produceert wisten we al voor we op bezoek gingen. Maar door rond te kijken hoe het er op de boerderij aan toe gaat ga je het nog meer waarderen. De varkens worden met respect behandeld, hebben een goed leven en hebben ruimte om gewoon te doen wat varkens doen, lekker wroeten in de bagger op zoek naar een hapje. Daarbij krijgen ze een uitgebalanceerd dieet. Dit alles resulteert in erg mooi varkensvlees met een heerlijke smaak en een schitterende verdeling van het vet door het vlees.

Voor ons als barbecueteam zijn we er nog niet over uit of we met Livar producten gaan werken. Voor een wedstrijd stellen we vrij specifieke eisen aan het vlees en we moeten gaan proberen of dit vlees daaraan voldoet. Qua smaak zit het wel goed en de manier waarop er met de dieren wordt omgegaan spreekt ons zeker aan. Maar we hebben al veel verschillende soorten varkensvlees geprobeerd en niet alles werkt even goed voor een wedstrijd. We zullen het dus moeten proberen en dat gaan we binnenkort ook zeker doen.

Doe je nou geen wedstrijden en wil je een zeer smakelijk stukje varkensvlees op je bord waar je je niet schuldig over hoeft te voelen, kijk dan eens naar de producten van Livar, ze zijn bij de meeste groothandels te koop maar ook online bij Beef en Steak of kijk even op de site van Livar of er misschien een slager bij je in de buurt is die het verkoopt.

Dit vind je misschien ook leuk

4 Reacties

  • Reageer
    Simon Vanbecelaere
    woensdag, 28 oktober 2015 at 12:33

    Weer een mooie post Noskos! Heel duidelijk waar de waarden van Livar liggen! Ik ben benieuwd naar de smaak! Wat maakt er dat het misschien niet ideaal is voor een wedstrijd? Gaat het om textuur, presentatie, smaak …? Ben wel benieuwd hiernaar, tenzij dit teamgeheimen zijn 🙂

    Groeten

    • Reageer
      noskos
      donderdag, 29 oktober 2015 at 16:31

      Het is een beetje van alles Simon. Soms blijft er teveel vet achter in het vlees, soms zijn de delen die we graag gebruiken niet uit een schouder niet wat we zoeken in een bepaald ras.

  • Reageer
    Onno
    vrijdag, 30 oktober 2015 at 12:44

    Leuk om te lezen, thanx hiervoor.

    Overigens vraag ik me wel af: *overal* zie je Livar vlees in de etalagen liggen. Maar de boerderij ziet er kleinschalig uit.

    Zou er veel niet-Livar vlees wel worden verkocht alsof het Livar zou zijn?

    • Reageer
      noskos
      zondag, 1 november 2015 at 15:28

      Hoi Onno, dat was ook één van de vragen die wij ons stelden en de vraag naar Livar vlees is idd toegenomen. Dusdanig dat er langzamerhand een aantal boerderijen bij is gekomen waar de varkens in dezelfde omstandigheden leven en hetzelfde voer krijgen om de kwaliteit te waarborgen. Die hebben dus niet bij het klooster rondgescharreld maar wel een goed leven gehad.

    Reageer

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.