5 In Bacon & buikspek

The Original Bacon Kit – zelf makkelijk bacon maken

Original Bacon KitToen ik laatst bij Beef en Steak het vlees voor één van onze barbecuewedstrijden ging ophalen zag ik iets staan waar ik meteen heel nieuwsgierig van werd, The Original Bacon Kit. Een kant en klaar pakket om bacon mee te maken, je hoeft alleen nog maar zelf een stuk buikspek te kopen en je kunt aan de slag.

Iets dat een hoop mensen ervan weerhoudt om bacon te maken is dat je er nitrietzout voor nodig hebt. Dit zout is nodig om de groei van ongewenste organismen tegen te gaan. Eén van die organismen is botulisme en nou niet iets dat je binnen wilt krijgen. Maar als je dan op zoek gaat naar nitrietzout dan blijken er verschillende soorten te zijn. Het verschil zit hem in het percentage nitriet. En er zijn ook nog verschillende recepten in omloop die weer niet te maken zijn met het standaard nitrietzout dat hier in omloop is. Dat betekent meestal een hoop lees- en rekenwerk voor je aan je eerste bacon gaat beginnen.

Original Bacon KitThe Original Bacon Kit is eigenlijk foolproof. Je koopt hem en een stuk buikspek van drie kilo. De enige keuze die je moet maken is of je gewone bacon wilt of maple (ahorn) bacon. In de kit zitten twee potjes, één bevat nitrietzout, het andere potje maple sugar (ahornsuiker). Je wrijft je buikspek in met het nitrietzout en eventueel met de maple sugar en stopt het in de bijgevoegde ziploc-zak.

Dan mag je buikspek een week lang de koelkast in. Iedere dag even keren en na die week haal je het spek uit de zak, spoelt het af en dept het droog. Nu mag het op een rekje terug in de koelkast om het oppervlak te laten drogen, zo hecht de rook straks beter aan de buitenkant.

Nu is het tijd voor de oven, barbecue of smoker en mocht je geen kernthermometer hebben dan hoef je je geen zorgen te maken hoor, een eenvoudige pop-up thermometer is onderdeel van The Original Bacon Kit. Dit soort thermometers kende ik uit de VS waar ze vaak in kalkoenen zitten. Heb je de gewenste temperatuur bereikt dan springt er een gekleurd staafje naar buiten en weet je dat je klaar bent.

Ik heb met de kit maple bacon gemaakt. Ik had een stuk buikspek van anderhalve kilo en heb dus maar de helft van beide potjes gebruikt. Als je dit ook doet zorg dan wel voor een nieuwe ziploc zak voor je tweede stuk spek. Ook is de thermometer maar voor eenmalig gebruik dus als je deze weg bewandelt heb je ook een kerntemperatuurmeter nodig.

Original Bacon KitVolgens de bijgeleverde handleiding zou de pop-up thermometer bij 63°C omhoog moeten gaan. Dat gebeurde in mijn geval pas bij 67°C. Ik had er speciaal een kernthermometer naast geprikt om te kijken hoe dit zou werken. Dat hij bij een hogere temperatuur afgaat ben ik eigenlijk blij mee. Dat is alleen maar veiliger. Als ik zelf bacon maak gaar ik altijd door tot 71°C en dan nog is het een halfproduct dat gebakken moet worden voordat je het op kunt eten.

Original Bacon KitDe bacon die ik met The Original Bacon Kit maakte is heerlijk van smaak! Pas wel op met het uitbakken van maple bacon want door de extra suiker heeft het nog weleens de neiging tot verbranden.

TIP: Doe 2 millimeter water in de pan waarin je de bacon uitbakt, het water verdampt maar gaart ondertussen wel je bacon voor en voorkomt verbranden!

 

The Original Bacon Kit

De Original Bacon Kit is niet echt goedkoop, daarvoor in ruil krijg je wel een foolproof setje om drie kilo bacon te maken. Je hoeft je geen zorgen te maken als je aan de slag gaat en de kit ziet er ook nog eens leuk uit. Ideaal om cadeau te geven aan de beginnende baconmaker of aan een baconfan. Je koopt de Original Bacon Kit hier bij Beef en Steak.

Dit product is aan mij beschikbaar gesteld. Voor deze recensie ontvang ik geen vergoeding en alle meningen zijn van mijzelf.

Dit vind je misschien ook leuk

5 Reacties

 • Reageer
  Mark Veurink
  donderdag, 8 september 2016 at 11:45

  Leuk om cadeau te geven, en te laten zien hoe makkelijk het is om zelf bacon te maken. Met de herfst / winter in aantocht kan ik me er al weer op verheugen (stamppot tijd)! Maak tegenwoordig de bacon alleen nog maar zelf. Zoveel lekkerder dan in de winkel gekocht, en erg eenvoudig te maken.
  Ga gewoon bij je slager langs voor een pondje nitriet zout, en je kunt heel wat kilo’s bacon maken (15 kilo om precies te zijn). wel een waarschuwing vooraf: je bent een vast deel in de vriezer kwijt voor deze heerlijke bacon.

 • Reageer
  JSN
  zondag, 20 november 2016 at 15:32

  Mooie recensie! Ik vind het een leuk pakket en ga het zelf ook proberen. Inderdaad wat prijzig. Los van het thermometertje -dat veel koks/bbq-ers al hebben- kun je voor een fractie van dit bedraag een veelvoud aan nitrietzout en ahornsukker kopen bij een online bbq/rookwinkel. Voor dit bedrag mag er toch een kilootje eenvoudig buikspek bijzitten (verkoopprijs 8,- inkoopprijs veel minder). Maar toch een leuk (cadeau)pakket!

  Nog even drie vragen.
  1. Heb je het spek ook gerookt op de bbq, of gegaard zonder rookhout?
  2. Is uitbakken een must ivm risico’s? Of kan het ook zo geconsumeerd worden net als broodbeleg spek?
  3. Hoelang is het spek na deze bereiding houdbaar? Dan weet ik of ik per keer 1, 2 of 3 kilo kan maken :-).

  Alvast bedankt!

  • Reageer
   noskos
   maandag, 21 november 2016 at 20:37

   Ik heb het met kersenhout gerookt op de barbecue. Omdat je het nog niet ver genoeg hebt door gegaard moet je het nog bakken voordat je het op eet. Je kunt het in eerste instantie verder doorgaren op de barbecue dan is het wel direct geschikt. Maar ik vindt het uitgebakken zelf het lekkerst.
   Houdbaarheid, altijd lastig, zeker 4 dagen in de koelkast. Ik snij het altijd in plakken en het laatste stukje in blokjes. Dat vries ik in porties in, zo kun je dus makkelijk een paar kilo tegelijk maken en een voorraadje aanleggen 😉

 • Reageer
  Philip
  donderdag, 7 februari 2019 at 20:40

  Hoi Dennis, ik heb dit ook aangeschaft en een stuk van 1,8 kg in iets meer dan de helft van het potje zout. Achteraf zie ik nu dat 5 Lb 2,2 kg is, dus inverhouding te weinig zout gebruikt. Voorzie je een probleem? Wellicht een dag langer laten intrekken? Of nog wat zout toevoegen, ik heb nog twee dagen.
  Gr. Philip

  • Reageer
   noskos
   vrijdag, 8 februari 2019 at 18:33

   Ik denk dat je wel goed zit, maar je zou er voor de veiligheid nog iets bij kunnen doen.

  Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.