0 In Desserts niet van de barbecue/ Desserts van de barbecue

All Butter Pie Crust, de beste pie bodem!

pie bodemVoor een hoop Amerikaanse pie’s heb je een andere bodem nodig dan de bodem van koekkruimels die bijvoorbeeld voor Key Lime Pie wordt gebruikt. Die andere bodem is gewoon een deegbodem en er zijn bergen recepten van in omloop. Deze bodems zijn iets bewerkelijker dan de kruimelbodem maar zien er wel weer erg mooi uit als je ze gebruikt.

Ik gebruik voor het deeg het recept van Smitten Kitchen een blogger die ik al jaren volg. Het is anders dan een hoop andere recepten omdat zij geen shortening in haar bodem gebruikt. Shortening is een kunstmatig vet dat er voor zorgt dat je een luchtige knapperige korst krijgt, dit kan echter ook als je haar methode aanhoudt en vooral je ingrediënten erg koud houdt.

Het recept is voor twee bodems of voor één gevulde pie, de tweede lap deeg gaat dan op de bovenkant.

160 gram bloem
1 eetlepel suiker
1 theelepel zout
227 gram ongezouten roomboter, in kleine blokjes, erg koud
240 gram water

Vul een beker met het water en voeg hier een paar ijsklontjes aan toe. Meng in een grote mengkom de bloem, suiker en het zout.Voeg de boter toe, ik snij het eerst in blokjes en zet het dan een kwartiertje in de vriezer.

Snij de boter in de bloem. Je kunt dit met een deegsnijder doen, maar aangezien ik die niet heb doe ik het met twee messen.
Doe dit totdat je stukjes boter hebt ter grootte van een erwt. Het hoeft niet allemaal perfect te zijn!

Giet ongeveer de helft van het ijswater, zonder de ijsklontjes, bij de bloem en roer het geheel bij elkaar, waarschijnlijk heb je nog een kwart van het water nodig om er één geheel van te maken.
Als je grotere stukken deeg krijgt wordt het tijd om je handen te gebruiken en het deeg samen te drukken.

Niet kneden, gewoon er één geheel van maken.
Verdeel die bal in twee gelijke stukken en pak die in in plasticfolie, maak er een mooie schijf van zodat je die makkelijk kunt uitrollen voor je bodem. Als je er meteen een pie van gaat maken laat het dan zeker eerst een uur of twee rusten in de koelkast. In de koelkast blijft het deeg een week goed in de vriezer zeker een maand. Leg het een dagje van te voren in de koelkast als je het wilt ontdooien.

De truc hier is dat je alles zo koud mogelijk houdt, doe je dat niet dan krijg je geen mooie luchtige bodem. Wordt het deeg iets te warm leg het weer terug in de koelkast en wacht een half uurtje voor je verder gaat.

Op Smitten kitchen staat ook nog een mooie tutorial over hoe je je deeg het beste kunt uitrollen en in de vorm kunt doen.

Dit vind je misschien ook leuk

Geen Reacties

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.