1 In evenementen

Prime Uve Invitational BBQ 2015

Prime Uve Invitational BBQHet is alweer twee weken geleden dat we de reis naar de Bonaventura Maschio distilleerderij in Gaiarini, Italië maakten. De reden? De Sea Side Smokers -mijn barbecueteam- was het afgelopen jaar één van de twintig beste teams van Europa en daarom werden we uitgenodigd voor de Prime Uve Invitational BBQ. Anna en Andrea Maschio wilden een exclusieve barbecuewedstrijd neerzetten en riepen daar de hulp voor in van Marco Agostini en Gianfranco Lo Cascio van het Italiaanse BBQ4All.

Niet alleen de teams maar ook het publiek bestond louter uit genodigden. Italiaanse culinaire pers, foodies, liefhebbers van lekker eten en drinken, iedereen was vertegenwoordigd.

Kosten nog moeite waren gespaard om het ons en de gasten naar de zin te maken. Voor ons waren er tenten, tafels, vlees etc. Per twee tenten was er een aanrecht met wasbak met stromend water! Verder konden we verschillende soorten Nespresso koffie, San Pellegrino water en frisdranken en bier pakken. Op zaterdag en zondag was er zelfs iemand die cocktails maakte! Alles was echt tot in de puntjes verzorgt.

Op vrijdagavond was er een dinner voor de al aanwezige teams en juryleden en kwam de bekende pizza chef Giovanni Mandara met zijn team voor ons fantastische pizza’s bakken. Zaterdag waren zij ook weer aanwezig en werden we op nog meer heerlijke pizza’s getrakteerd.

Prime Uve Invitational BBQMaar eigenlijk begon de verwennerij al meteen nadat we ons hadden aangemeld. Toen kregen we een doos met de drie verschillende varianten van Prime Uve, de Bianche, Nere en Oro. We kregen deze flessen om mee te experimenteren omdat we het in een aantal van de extra categorieën moesten gebruiken.

Prime Uve Invitational BBQ

Prime Uve

Maar wat is dat Prime Uve nou eigenlijk? Andrea was zo vriendelijk om ons een zeer uitgebreide rondleiding door de distilleerderij te geven en het uit te leggen. Waar grappa een druivendistillaat is op basis van het restafval -de velletjes en pitjes- van het wijnmaken worden bij de productie van Prime Uve hele druiven gebruikt. Je hebt dus een veel mooier uitgangspunt en dat vertaalt zich ook terug in het eindresultaat. Vooral de Nere vind ik zelf erg lekker en doet me aan Pisco denken, ideaal dus voor ook voor een goede cocktail!
Voor de distillatie wordt gebruik gemaakt van erg mooie koperen kolom en pot stills.
Prime Uve Invitational BBQNa het distilleren wordt de jonge Prime Uve gerijpt in vaten. Sommige van de vaten liggen er al 20 jaar. Wanneer ze worden gebotteld maakt Andrea een blend van de verschillende jaren om een mooi consistent product te krijgen.

Voor de saus en dessert categorie moesten we dus Prime Uve gebruiken, maar de derde extra categorie -barrel smoke- riep toch wel wat vragen op. Wat wordt er van ons verwacht bijvoorbeeld. Op zaterdag werd er een leeg Prime Uve vat opengemaakt en kreeg elk team een duig van het vat. Dat kon je in stukjes laten zagen en dat moest je dan gebruiken als rookhout voor die categorie, verder was je vrij om te maken wat je wilde. Chef’s Choice met een erg originele twist dus!
Prime Uve Invitational BBQ

Prime Uve Invitational BBQOmdat er meer duigen waren dan teams ontstond spontaan het idee om met een duig en een viltstift langs de teams te gaan. En zo eindigde ik met een mooi aandenken aan deze eerste Prime Uve Invitational Barbecue. En zo is er ook een nieuwe traditie ontstaan denk ik want volgens mij ging ieder team wel met een stukje van het vat naar huis.
Prime Uve Invitational BBQ Duig

Prime Uve Invitational BBQ 2015

Dan de wedstrijd zelf. Dat was een uitputtingslag, het was in de schaduw 42,5°C. En je bent dan gewoon niet zo heel scherp. Gelukkig konden we vanwege onze ervaring een hoop dingen op de automatische piloot doen maar dan nog laat je weleens een steekje vallen. Tijdens elke categorie ging er per persoon een halve liter water doorheen.
Het was zwaar. Maar ja, daar hebben alle teams last van gehad. Het dessert hebben we in alle vroegte gemaakt toen het nog niet zo heel warm was. Gelukkig was er een grote koeltruck waar we alles koel konden houden.

Prime Uve Invitational BBQDe extra categorieën pakten voor ons goed uit. Onze saus, de Hog Potion #1 met Prime Uve, behaalde de tweede plaats! Bij het dessert werden we derde en een vierde plaats voor de barrel smoke (chef’s choice).

Bij de hoofdcategorieën gingen minder goed, een tiende plaats bij kip, ribs en pork en zevende bij de brisket, uiteindelijk goed voor een tiende plaats in het eindklassement.
Ik zou daar redenen voor aan kunnen dragen maar dat ga ik niet doen. Hier was de barbecue top van Europa aanwezig en het meedoen op zich was al een hele eer en een kroon op onze prestaties van het afgelopen jaar.

Prime Uve Invitational BBQJohn Clement van BR.BQ pakte in zijn eentje de Grand Champion titel en ging met de trofee en 9.000 euro naar huis. BBQ4All International werd Reserve Grand Champion. Gefeliciteerd!

Bedankt!

Dan natuurlijk de bedankjes. Al onze sponsors en de donateurs van de wedstrijd in Delft! Jullie hebben ervoor gezorgd dat we dit mooie avontuur konden beleven, dank jullie wel!

Prime Uve Invitational BBQAnna, Andrea, Marco and Gianfranco thank you so much for the invitation, your hospitality, kindness and the perfectly organized contest! We hope our results this year will be good enough to join next year’s Prime Uve Invitational BBQ!
And a big thank you to Wayne and Maria, our KCBS Reps, all the judges, table captains and all the volunteers who took so good care of us!

 

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

  • Reageer
    Rien Boshuis
    maandag, 20 juli 2015 at 17:54

    Mooi verhaal Dennis…. Is een beetje mee beleven…..

  • Reageer

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.