2 In Techniek

Zo gebruik je de regeldop van een keramische barbecue!

Top vent Bastard BBQDe temperatuur van je keramische barbecue staat helemaal goed ingesteld. Je doet de deksel open en als je hem dicht doet is de schuif verschoven. Kun je weer opnieuw beginnen met inregelen. Er is een simpele manier omdat verschuiven te voorkomen. In deze blogpost leg ik je uit hoe je de regeldop van een keramische barbecue gebruikt zonder dat hij verschuift.

Ik kom bij workshops die ik geef regelmatig tegen dat mensen niet weten hoe ze precies de dop met margrietwiel (daisywheel) van hun Bastard, Big Green Egg, Monolith etc. moeten gebruiken. Ze hebben hem ingesteldregelen door het margrietschijfdeel opzij te schuiven, maar als de deksel open gaat verschuift die instelling. De oplossing is heel erg simpel en als ik het laat zien zie je iedereen altijd denken ‘Dat ik daar zelf niet aan heb gedacht!’.

Logo aan de voorkant

regeldop van een keramische barbecueIk denk dat bij een aantal kamado’s het probleem ontstaat doordat er een logo aan de zijkant op zit. Dat logo doe je min of meer automatisch naar de voorkant omdat dat netjes staat. Dat zal de ontwerper niet voor niets op die plek hebben gezet. Maar het blijkt dat die ontwerper dat vooral om esthetische redenen doet en verder niet zoveel kaas van barbecueën heeft gegeten.

Hoe ik mijn temperatuur regel

Als ik de temperatuur van mijn keramische barbecue instel dan gebruik ik de luchtschuif aan de onderkant voor de grove instelling. De fijnregeling doe ik met de dop bovenop. Ik gebruik daarbij nooit het margrietwiel zelf. Het regelen doe ik door het deel met de margrietschijf open te schuiven. Waarom gebruik ik het wiel zelf niet zul je je misschien afvragen? Door de vorm en de hoeveelheid van de gaten vind ik het lastig om om een goede inschatting te kunnen maken van hoe veel totaal oppervlak aan lucht doorvoer ik open zet. Door het margrietdeel te verschuiven is dat veel duidelijker.

Zoals ik hierboven al schrijf, dit is mijn manier van regelen. Doe jij het anders en ben je daar blij mee, vooral blijven doen. Er is geen goed of fout zolang het maar werkt voor jou.

Het veranderen van de instellingen na het openen van de deksel

Als je je kamado regelt zoals ik dat doe en je denkt verder er niet over na hoe de dop op je barbecue zit dan is de kans groot dat de dop na het openen van de deksel is veranderd qua instelling. Het probleem zit hem in het scharnier punt van dat klepje. Dat zit niet op het juiste punt.

Keramische barbecue, dop zit verkeerdWant doordat het scharnierpunt niet op de goede plek zit zal de dop door zijn eigen gewicht naar beneden vallen wanneer de deksel open gaat.

De dop van je keramische barbecue valt dicht. Hoe moet je de dop van je keramische barbecue dan wel gebruiken?

Zoals ik hierboven al schreef de oplossing is heel erg simpel. Door te zorgen dat het scharnierpunt van het klepje op het hoogste punt zit wanneer je de deksel opendoet zal de klep daarop blijven hangen en niet kunnen verschuiven. Dat betekent dus dat je de dop moet draaien.

Trek een denkbeeldige lijn vanuit het scharnierpunt van het klepje door de schroef in het midden van de margrietschijf. Als die lijn naar het dekselscharnier van je barbecue wijst staat je dop goed.

Regeldop keramische barbecue instellenAls je de deksel nu opendoet kan het klepje niet verschuiven omdat hij op het scharnierpunt hangt en zijn eigen gewicht hem op z’n plek houdt. Dit houdt wel in dat wanneer je je instelling verandert je ook de dop even een tikje moet draaien. Maar Dat zorgt er wel voor dat je nooit meer je instelling kwijt bent wanneer je de deksel van je keramische barbecue open doet. Nu weet je dus hoe je de regeldop van je keramische barbecue kunt gebruiken zonder dat er iets verandert.

Topvent kamado instellen. Soms is het makkelijker om iets aan de hand van een video te demonstreren. Daarom heb ik van deze manier van regelen even een YouTube video gemaakt zodat je kunt zien hoe ik dat in de praktijk doe.

Vind je dat soort videos handig? Geef het filmpje dan even een like en abonneer je op mijn kanaal. Klik op het belletje als je een email wilt ontvangen wanneer er nieuwe videos online komen.


Vond je deze tip over het gebruik van de regeldop voor een keramische barbecue handig? Heb jij een hele andere manier om de temperatuur in je kamado te regelen? Laat je het me in een reactie hieronder of op social media weten?
BBQ-NL is te vinden op Facebook en Instagram. Als je de hashtag #noskosbbq gebruikt dan zie ik het vanzelf langskomen op Instagram.

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

 • Reageer
  Arnold Hollander
  zondag, 5 mei 2019 at 17:57

  Dennis,jij hebt echt een oude Bastard.Wel mooi.
  Normaal doe je toch het fijn regelen met het open draaien van de magrietschuif(low&slow).
  En bij hogere temperaturen bv pizza,dan draai je eventueel de magrietschijf open!
  Ik zet eigenlijk nooit op deze manier.

  • Reageer
   noskos
   zondag, 5 mei 2019 at 18:16

   Dat is geen oude Bastard hoor, maar de Urban met een dop van het vorige model erop 😉
   Ik vind het regelen met het margrietdeel niet lekker werken. Dat komt deels door de vorm van de gaten en ook door de hoeveelheid gaatjes. Dat ik niet de enige ben die er zo over denkt blijkt wel uit het feit dat de nieuwe dop van de Big Green Eggs geen margrietschijf meer heeft, maar alleen maar een klepje dat je opzij draait.
   Zoals ik hierboven al schrijf, dit is mijn manier. Als jij blij bent met jouw manier dan moet je dat vooral blijven doen, er is geen goed en fout 🙂

  Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.