3 In materiaal

Review: Axtschlag Rookhout

axtschlag-1Toen ik begon met barbecueën was ik reuze blij als mijn tuincentrum rookhout van Weber had staan. Je had toen de keuze uit twee houtsoorten, hickory en mesquite. En je kreeg snippers. Nog iets later waren er ook opeens blokjes, dat werkte al een stuk plezieriger. En weer een paar jaar later hadden ze bedacht dat we misschien ook wel kersen, appel en pecan lekker zouden vinden. Gelukkig is de tijd voorbij dat je maar van één merk afhankelijk bent. ProQ kwam ook met wat rookhout op de markt. Jack Daniels recyclet de oude whiskeyvaten. En sinds een tijdje kun je bij een aantal online bedrijven Axtschlag rookhout kopen.

Het rookhout van Axtschlag komt in vele soorten en varianten, er zijn de standaard chips en blokjes maar er is ook mot, voor in de cold smoke generator bijvoorbeeld. Ook hebben ze dunne vellen hout die je bijvoorbeeld om een stukje vis kunt wikkelen en er zijn planken. Dat alles in heel uiteenlopende houtsoorten.

Er is o.a. els, berk, beuk, kersen, appel, pruim, eik, walnoot en zelfs een soort waar ik nog nooit van heb gehoord robinia.

Affijn, ik heb de blokjes hickory en kersen bekeken en geprobeerd. Qua rook doen ze wat ze doen moeten, ze roken goed, ja wat moet je er meer van zeggen.
Maar er is wel degelijk verschil met de andere merken. Alles blokjes zijn min of meer uniform. Iets dat bij Weber heel ver te zoeken is, daar moet ik zo nu en dan een bijltje gebruiken om de grote stukken kleiner te maken en er zit ook heel vaak erg veel schors en snippers in de zakken, iets dat hier nauwelijks aanwezig is. Ik stook zelf gewoon alles op maar ik weet dat er mensen zijn de de schors niet gebruiken en dan is dit een uitkomst.

Dus wil je mooi uniform rookhout in een hoop verschillende “smaken”  probeer dan eens een zakje Axtschlag! En laat het me even weten als je die robinia hebt geprobeerd, daar ben ik best wel benieuwd naar.

Axschlag rookhout is verkrijgbaar bij: Vuur en Rook, BBQGuru.be, True2BBQ en de Pro BBQ Shop.

Dit vind je misschien ook leuk

3 Reacties

 • Reageer
  Hugo
  dinsdag, 26 februari 2013 at 09:26

  Oy, en bij mij 😉 Werkt inderdaad gewoon lekker!

 • Reageer
  Chris
  dinsdag, 26 februari 2013 at 14:38

  Ik heb zelf ook al rookhout (de chunks en de rookplanken) van Axtschlag gebruikt en ben er zeer tevreden over, een aangenaam product!

 • Reageer
  Bbq jim
  donderdag, 25 april 2013 at 21:03

  Robina is familie van acasia en dat hoort weer bij de mesquite of andersom
  Schijnt wat “zachter” dan mesquite te zijn. Heb zelf nog niet gekocht / geprobeerd

  Gegroet

 • Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.