1 In Ribs

Sauerkraut Braised Ribs with Smoked Beer Barbecue Sauce

Sauerkraut Braised Ribs Mathé (MV) was aan de beurt om een gerecht uit te zoeken voor de januari editie van Q the Book, de maandelijkse barbecue uitdaging. Zijn keuze viel op een recept uit Steven Raichlen’s Ribs, Ribs, Outrageous Ribs, een boek met als onderwerp, je raadt het al ribs. Het recept dat we met zijn allen moesten maken waren de Sauerkraut Braised Ribs with Smoked Beer Barbecue Sauce, in zuurkool gesmoorde ribs met een rookbier barbecue saus.

Het rookbier was een vreemd ingrediënt, maar gelukkig schoot BBQ Partner in Crime Frits van Easterwood BBQ te hulp en zorgde ervoor dat ik op het Wintertreffen vorige week een flesje van het spul kreeg, nogmaals hartelijk bedankt!
Wat er verder vreemd was aan het gerecht, en dat meldt Raichlen zelf ook in zijn boek, is dat de ribs de gehele tijd met zuurkool en vloeistof in folie in de barbecue worden gelegd en pas tegen het einde even de grill op mogen om bruin te worden.
Ik pak ribs weleens in met wat vocht maar zeker niet de gehele sessie. En ik moet je zeggen ik vond het ook een beetje vals spelen. Wat is de toegevoegde waarde van de barbecue hier?!? De rooksmaak komt van het bier en niet van rookhout. Ik had het net zo goed in de oven kunnen leggen, zelfde effect.
De ribs kwamen ook uit de folie alsof ze gekookt waren. De Smoked Beer Barbecue Saus was best lekker, mooi bitter door het bier. Die vond ik zelf erg geslaagd.
Over de Sauerkraut Braised Ribs waren de meningen hier verdeeld, drie stemmen voor, 2 stemmen tegen. Ik was één van de tegenstemmers. Ik vond ze te zuur door de zuurkool.

Al met al een recept dat op zich erg leuk was om te maken al was het maar door de bereidingswijze. Ik heb me tegen beter weten in aan het recept gehouden, ik denk dat je een beter resultaat bereikt door ze, low & slow, eerst in een foliebak drie uur rook op te laten pikken, daarna de bak 2 uur afdekken met folie en dan het laatste uur weer zonder folie. Maar misschien is dat dan wel weer niet goed voor de zuurkool? We zullen het wel uitvinden op het forum want een aantal van de leden ging het op zo’n soort wijze doen.

Ingrediënten:
2 stuks baby back ribs (ca. 2 kg)
zeezout en versgemalen zwarte peper
75 ml Dijon mosterd
4 koppen zuurkool (uitgelekt)
6 jeneverbessen (licht kneuzen met zijkant van je mes) of 60 ml gin/jenever
250 ml rookbier
smoked beer barbecue sauce (recept staat hier op mijn blog)

verder nodig: zware kwaliteit aluminiumfolie

Bereiding:
Rookbier kan een probleem zijn om te vinden. Wie het ethisch verantwoord vindt, maakt het als volgt zelf: gooi een halve tot een hele theelepel liquid smoke door 250 ml bier.

Verwijder het membraan aan de onderzijde van de ribs.

De ribs aan beide kanten flink kruiden met peper en zout. Vervolgens beide kanten insmeren met de mosterd.
Sauerkraut Braised Ribs Leg twee grote vellen aluminiumfolie op elkaar, met glimmende kant naar beneden. Breng daar nu een laag zuurkool op aan, in een rechthoek (de vorm en afmetingen van de rib).
Sauerkraut Braised Ribs - de zuurkool Leg nu één van de ribs op de laag zuurkool.
Sauerkraut Braised Ribs - het inpakken van de ribs Dek deze rib af met een laag zuurkool. Strooi er 3 gekneusde jeneverbessen over of 2 eetlepels gin/jenever.
Sauerkraut Braised Ribs - het inpakken van de ribs Vouw de kanten van de aluminiumfolie omhoog. Zorg dat er geen vloeistof uit kan lopen, want we gaan er 125 ml bier overheen gieten. Vouw de randen van de folie nu over de rib heen en maak er een dicht pakketje van. Herhaal bovenstaande voor de rest van de ribben.

Maak de barbecue gereed voor indirect grillen. Verwarm tot ca. 170 graden (325 tot 350 F).

Plaats de pakketjes op het rooster en grill indirect. Sluit de barbecue en laat de ribs 2,5 tot 3 uur liggen totdat ze gaar zijn.

Sauerkraut Braised Ribs - ingepakte ribs in de BBQ Laat de Ribs een paar minuten afkoelen en verwijder dan voorzichtig de folie. Pas op voor vrijkomend stoom. Giet de zuurkool af in een vergiet, maar bewaar 250ml van het vocht.

Sauerkraut Braised Ribs - uitpakken van de ribs
Maak de barbecue nu gereed voor direct grillen. Verwarm tot heet.
Olie het rooster in. Smeer de Sauerkraut Braised Ribs aan beide kanten in met wat rookbier bbq-saus. Grill direct boven heet vuur tot ze bruin zijn. 1 tot 3 minuten per kant. Smeer nog eens in met wat van de saus. Ondertussen warm je ook de zuurkool op.

Sauerkraut Braised Ribs Snij de Sauerkraut Braised Ribs in kleinere stukken of individuele ribben. Serveer het vlees met de overgebleven saus en de zuurkool. Lepel ook wat van het bewaarde zuurkoolvocht naast het gerecht.

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

  • Reageer
    Rinus
    woensdag, 28 september 2011 at 10:57

    Rookbier wordt eind september/begin oktober o.a. gemaakt door Bierbrouwer Mommeriete te Gramsbergen. Telefoon 0524-562511.

  • Reageer

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.