9 In materiaal

Searen de barbecue trend van 2011?

Als het aan Weber ligt wordt het “searen” van je vlees de nieuwe trend voor het komende seizoen. Maar wat is searen eigenlijk?
Een echte Nederlandse vertaling is er niet direct, dichtschroeien komt denk ik nog het meeste in de buurt, maar dat wekt de indruk dat je iets in het vlees zou kunnen opsluiten. Dat er meer vocht in je vlees zou blijven zitten als je het dichtschroeit is al lang naar het rijk der fabelen verwezen, al zie je sinds de introductie van de nieuwe Weber accessoires opeens bekende meesterkoks die onzin toch weer verkondigen.

Wat is dan wel het voordeel van searen? Smaak! Door het vlees op hoge temperatuur te searen ontstaat een chemische reactie die de Maillardreactie wordt genoemd, de reactie ontstaat tussen de reducerende suikers en de aminozuren die in het vlees zitten. Bij deze reactie wordt dat mooie donkerbruine laagje gevormd op je stukje vlees dat het zoveel extra smaak geeft.

Hoe bereik je de maximale sear? Door je vlees op een heet oppervlak te leggen, voor een maximale reactie zou je het beste een gietijzeren grillplaat of skillet (gietijzeren koekenpan) kunnen gebruiken. Nou geeft dat niet echt een barbecue gevoel natuurlijk als je een pan op je rooster zet en daar je steaks in klaarmaakt.
Als je het gewone barbecue rooster heet stookt, lukt het meestal wel om wat dunne grillstrepen op je vlees te krijgen, maar veel mooier wordt het als je een gietijzeren rooster gebruikt. Een gietijzeren rooster heeft bredere spijlen, dus krijg je bredere strepen en door de massa houdt het de warmte beter vast, waardoor je ook nog strepen krijgt wanneer je je vlees een slag draait, iets dat bij een normaal rooster meestal niet meer gebeurd omdat het dan al te veel is afgekoeld.
Voor de Big Green Egg barbecues waren er al gietijzeren roosters beschikbaar en een Duitse firma levert mooie gietijzeren roosters voor de verschillende Weber kogelbarbecues, deze worden in de VS op de markt gebracht onder de merknaam 4GrillersJoy.

Weber komt dit seizoen met hun nieuwe Gourmet Systeem, het middenstuk van dit rooster kan worden verwijderd en in het gat kun je een gietijzeren roostertje plaatsen om je steaks e.d. op te searen. Ook past er een kleine wok en een speciale pan in. Op deze manier heb je een multifunctioneel rooster. De gietijzeren delen van Weber zijn geëmailleerd, dat scheelt een hoop onderhoud. Gewoon gietijzer roest erg snel als je het niet goed behandeld.

Zelf heb ik sinds kort een 4GrillersJoy Rooster, deze heb ik van Mike van Live Fire Concepts gekregen, waarvoor nogmaals bedankt!! Het rooster had wat liefde nodig om het weer in goede staat te krijgen, maar eenmaal opgelapt is het een schitterend rooster waarmee je over het hele oppervlak van je rooster gietijzer hebt.

Ik heb nog niet met het nieuwe Weber rooster gespeeld, maar het gietijzeren rondje lijkt me een beetje klein, zo op het oog lukt het niet om er vier flinke ribeye steaks op te leggen. Maar misschien dat iemand zo’n rooster wil laten testen?!? 😉

Hou er ook rekening mee dat een niet geëmailleerd gietijzeren rooster een stuk meer onderhoud nodig heeft dan een normaal rooster. Je moet gietijzer goed onderhouden anders roest het onder je handen vandaan. Nooit afwassen met zeep, goed vet houden en het liefst binnen bewaren en niet in je barbecue in de tuin.

Wordt searen de nieuwe trend? Volgens mij wilde iedereen altijd al een mooi ruitje op zijn vlees en probeert Weber iets te hypen dat er altijd al was. Het is wel een goede ontwikkeling dat er steeds meer producten komen die het mogelijk maken om zo’n mooi streepje aan je vlees te geven.

Dit vind je misschien ook leuk

9 Reacties

 • Reageer
  Remi
  zondag, 1 mei 2011 at 00:26

  Zo’n sear rooster doet me denkan aan een van onze eerste bbq’s, een Hibachi met zo’n gietijzeren rooster. Loei heet vuurtje er onder en hoepla het vlees er op en het effect was volgens mij het zelfde.

  Ik ben wel heel geïnteresseerd naar het grote 4GrillersJoy Rooster, lijkt me wel wat. Zeker omdat je er ook gewoon slow op kunt koken.

  Remi

 • Reageer
  noskos
  zondag, 1 mei 2011 at 01:01

  Het gietijzerenrooster werkt erg fijn, maar je moet er wel even mee leren omgaan. Ik heb met de gedachte gespeeld, voor ik deze kreeg, om zo’n potkachel BBQtje te kopen en het roostertje ervan gewoon op mijn andere rooster te keggen voor de grillmarks, moet ook gewoon werken.

 • Reageer
  Robbie (rpholmes)
  maandag, 9 mei 2011 at 21:23

  Het nieuwe rooster van Weber laatst bij tuincentrum gezien, ziet er toch wel erg handig uit. De filmpjes op de site van Weber doen het ook goed.
  Maar wat je zegt, voor € 19,= heb je bij Blokker een gietijzeren potkacheltje/bbq, dat is wel het proberen waard!

 • Reageer
  remi
  maandag, 9 mei 2011 at 23:22

  Vandaag het geluk aan mijn kant, de nieuwe BBQ, de OTG 57 is binnen. Natuurlijk gelijk in elkaar gezet en even proef stoken.
  Helaas waren de winkels al dicht dus was het droog proefdraaien. Maar morgen…

  Oh ja mijn vrouw moet nog wennen aan de OTG 57, maar het is ook een heel verschil met de oude Smokey boy.

  Vanavond dan maar ook dromen van zo’n rooster, morgen weer vroeg op.

  😉

 • Reageer
  ron
  zondag, 12 juni 2011 at 17:14

  Even een vraagje is het niet waar wat er in het filmpje van ron Blauw word verteld en wat is er dan wel waar?

 • Reageer
  noskos
  dinsdag, 14 juni 2011 at 19:31

  Het verhaal dat je het sap opsluit in het vlees is al tijden achterhaalt. Wat de grillmarks wel doen is extra smaak aan je vlees geven.

 • Reageer
  Maurits
  zondag, 30 juni 2013 at 19:37

  Blijft het vlees, bv droge kip, ook plakken aan het gietijzeren rooster, zoals dit bij een verchroomd rooster wel het geval is?

  • Reageer
   noskos
   zondag, 30 juni 2013 at 23:41

   Alle vlees blijft plakken aan een rooster. Gewoon even wachten en het laat vanzelf los 😉 Als je het los moet trekken heb je niet lang genoeg gewacht.

 • Reageer
  Lowietje72
  dinsdag, 19 november 2013 at 20:13

  Hoi Dennis,
  Heb je inmiddels al zo’n Weber rooster kunnen uitproberen? Ik heb er anders nog wel eentje liggen om een keer te proberen. Ik ben om naar het 4Grillerjoy rooster, is ff leren gebruiken. Het is naar mijn mening makkelijker in gebruik dan het miniscule oppervlak van Weber. Daarop passen net aan 4 flinke burgers.

  Groet,

  Lourens

 • Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.