3 In BBQ boeken

Smokey Goodness 2 – Jord Althuizen, het next level BBQ boek

Smokey Goodness 2 Zondag presenteerde Jord Althuizen zijn nieuwe barbecueboek ‘Smokey Goodness 2, het next level BBQ boek‘ aan ruim 300 fans en vrienden. Ik was één van de genodigden die het feestje mocht bijwonen en een exemplaar in ontvangst mocht nemen. Ik was misschien nog wel meer benieuwd naar het boek dan de meeste aanwezigen. Dat kwam omdat Jord het vrijdag al bij zich had en ik het even vluchtig mocht doorbladeren. Eigenlijk wilde ik maar één ding: het lezen.

De vormgeving van ‘Smokey Goodness, het ultieme BBQ boek‘ is doorgezet in deel 2. Rauwe, stoere, in your face foto’s met dat karakteristieke filter dat de foto’s van Jord zo herkenbaar maakt. Die foto’s maken ook nu weer een groot deel uit van het boek. Wel zijn de foto’s in veel gevallen kleurrijker dan in het eerste deel. Dat komt omdat Jord voor inspiratie naar Zuid Amerika is gegaan en die landen zijn nu eenmaal uitbundiger.

Smokey Goodness 2 begint met een stukje ‘Latin Lingo’, want deze manier van barbecueën heeft zo z’n eigen terminologie. Dan zijn er korte stukjes over wat je nodig hebt en wat je moet weten om aan de slag te gaan. Kort is in dit geval ook echt kort, een paar pagina’s. Dit is natuurlijk wel deel twee en de vraag is moet je in elk barbecueboek een complete handleiding opnemen over hoe je dat dan wel moet doen? Jord heeft ervoor gekozen om dat niet te doen. Zo komen we meteen bij de recepten, na een aantal rubs komen de mojo’s (spreek uit als moho), salsa’s en aanverwanten. De geroosterde paprikahummus in dit deel verraadt dat er niet alleen maar Latino gerechten zullen volgen.

Aan bijgerechten bij de barbecue doen ze in Latijns Amerika niet echt en Jord gaat daar vrolijk in mee, je vind er in het hoofdstuk ‘Sides’ slechts vier. Daar zitten zelfs dingen bij die verdacht veel op groenten lijken. (Je bent toch niet van je geloof aan het vallen hè Jord 😉 ) Door het gehele boek kom je nog wel wat bijgerechten tegen, dus uiteindelijk zijn het er wel iets meer dan deze vier.

Smokey Goodness 2 Met een recept als de ‘porkbelly pita’ maak je me echt blij!

Van de bijgerechten rollen we in de drank. Bier, wijn en cocktails passeren de revue om plaats te maken voor de ster van dit boek: vlees en ook wat vis. We beginnen voorzichtig met street food, snacks en sandwiches. Leuk in dit hoofdstuk vind ik de ‘anticuchos de corazon’, runderhartspiesjes. Orgaanvlees is hier toch erg ondergewaardeerd en misschien dat dit soort recepten een aanzet is tot de herontdekking ervan. En met een recept als de ‘porkbelly pita’ maak je me echt blij! Want wat is er nou lekkerder dan zacht gerookt buikspek in een pitabroodje met een lekkere salsa?

Ook vind je in dit hoofdstuk de lekker decadente burger met merg en focaccia’s met gerookte runderwangen. Recepten die ook weer van die ondergewaarde, maar o zo lekkere ingrediënten bevatten.

Na deze voorzichtige start barst het echte werk los, we gaan naar Argentinië. Ook hier weer mooie recepten voor orgaanvlees als nieren, zwezerik en kleine darm. Hierna volgen hoofdstukken voor rund, varken, gevogelte en vis en ander spul uit het water. Dingen die daar voor mij meteen uitspringen zijn de ‘Taco’s al Pastor’, echt typisch Mexicaans street food en de ‘Smoked Turkey Legs à la Disney’. Als je ooit in Disney World, Florida geweest bent dan heb je ze gezien, mensen met zo’n mahoniekleurige kalkoenpoot. Voor mij zijn dat dingen die herinneringen oproepen aan mijn reizen daar.

Smokey Goodness 2 Next Level BBQ

Net als in Deel 1 is er in Smokey Goodness 2 een hoofdstuk dat verder gaat dan de barbecue in je achtertuin. Waren dat toen recepten voor whole hog in een zelfgebouwde brick pit en aanverwante zaken, in ‘Next Level Barbecue’ vind je inspiratie voor koken op open vuur. Dat kan variëren van de bekendere ‘Lomo al Trapo’ (ossenhaas in doek met zout tussen de sintels) tot ‘Carne al Asado’, vlees dat opgebonden wordt aan een asadokruis en dan naast een houtvuur wordt gegaard. Of wat dacht je van een gat in de grond om daar je vlees in te garen zoals ondermeer de Mexicanen dat doen? Je vindt het hier. Na deze hoge school barbecue volgt nog een aantal desserts ter afsluiting.

Tussen de hoofdstukken met recepten vind je verhalen over Jord’s barbecue-avonturen, zijn reis door Zuid Amerika, de barbecuecultuur daar, of juist het ontbreken ervan in dat deel van de wereld.

Wat vind ik van Smokey Goodness 2?

Net als deel 1 is ook dit boek weer lekker vlot geschreven, de foto’s zijn mooi en de verhalen leuk. Het is deel fotoboek, deel kookboek. Jord is op reis gegaan en wij, de lezers, mogen met hem mee. De recepten die in het boek staan zijn goed te maken. Wel is enige voorkennis van het bedienen van een barbecue vereist omdat dat niet uitgebreid wordt uitgelegd. Is dat erg? Ik vind van niet, dit is deel twee en de insteek van dit boek is niet om je te leren barbecueën. Ook de uitstapjes naar bijvoorbeeld Italië of de VS vind ik niet storend, de recepten passen prima in het thema. Voor mij is het een aanwinst voor mijn al maar uitdijende barbecueboekenkast.

Smokey Goodness 2 is te vinden bij de boekhandel, maar ook online te koop bij Bol.com.

Dit boek is aan mij beschikbaar gesteld door de auteur. Voor deze recensie ontvang ik geen vergoeding en alle meningen zijn van mijzelf.

Dit vind je misschien ook leuk

3 Reacties

 • Reageer
  Jos
  woensdag, 12 april 2017 at 15:42

  En ik had deel 1 nog niet eens uit 😉

 • Reageer
  Pascal Heij
  woensdag, 12 april 2017 at 17:58

  Super Dennis, mooie recensie van een geweldig boek waar ik vanmiddag even snel in heb kunnen bladeren. Nu aan het werk daarom moest “The Next Level” thuis blijven. Morgen maar weer verder…

 • Reageer
  Roy
  woensdag, 12 april 2017 at 18:25

  Ik heb al even snel gebladerd. Ziet er super uit en eens wat anders dan de southern taste.

 • Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.