2 In BBQ boeken

Smokey Goodness 3 – Het bigger, better BBQ boek

Smokey Goodness 3Voor de gemiddelde Nederlander breekt zo langzamerhand het barbecueseizoen aan en dat is ook het moment dat inmiddels traditiegetrouw Jord Althuizen met een nieuw deel komt in zijn succesreeks barbecueboeken. Na Smokey Goodness – Het Ultieme BBQ boek en Smokey Goodness 2 – Het Next Level BBQ boek presenteerde Jord afgelopen zondag Smokey Goodness 3 – het Bigger, Better BBQ boek tijdens een zeer drukbezochte launch party bij de Smokey Goodness mancave in Delft.

Smokey Goodness 3 Launch PartyWerden we in deel 1 en 2 meegenomen naar respectievelijk de VS en Zuid-Amerika, in Smokey Goodness 3 neemt Jord ons mee naar het land van de braai, Zuid-Afrika.

Als je één van de eerdere boeken in je bezit hebt dan weet je dat de Smokey Goodness reeks, want dat is het inmiddels, wordt gekenmerkt door een lekkere rauwe vormgeving. De foto’s zijn ook nu weer fantastisch en Jord neemt je mee op zijn reis. Daarbij gaat hij op zoek naar authentieke barbecue en laat ons meegenieten van zijn avonturen.

Tussen die verhalen door vind je hoofdstukken met recepten over verschillende soorten vlees, vis, groenten (echt waar!) en desserts. Ja, er is ook een summiere uitleg over hoe je een fikkie stookt maar dat is naar mijn mening terecht kort gehouden. Waarom zou je in elk deel van deze reeks daar een hoop ruimte aan opofferen? We willen recepten, verhalen en mooie foto’s. Wil je weten hoe je een barbecue aansteekt dan zijn daar andere boeken voor.

Niet alle recepten zijn Zuid-Afrikaans

Na de inleiding, uitleg over barbecueën en de nodige hebbedingen die je daarvoor wilt hebben (ja, natuurlijk wil ik nu een vuurvarkie hebben) storten we ons in de drank. Bier, cocktails en natuurlijk wijn passeren de revue.

Na wat pickles en bijgerechten komen we bij het echte werk en beginnen we met peuselhappies, voorsmakkies en snacks. Ik blijf het mooi vinden hoe makkelijk je als Nederlander die Zuid-Afrikaanse woorden zonder al te veel moeite begrijpt. Jord wisselt Zuid-Afrikaanse gerechten af met sommige van zijn eigen klassiekers. Dat deed hij in zijn vorige boek trouwens ook al en dat is helemaal niet erg omdat dat vaak hele mooie recepten zijn waarbij het water je in de mond loopt als je ze alleen al leest.
Smokey Goodness 3

Nou gaan ons braai

Dan is het tijd voor het hoofdstuk over braai, die typisch Zuid-Afrikaanse manier van barbecueën. In de loop der jaren zag ik de populariteit van de braai al langzaam toenemen, maar ik denk dat het aantal mensen dat zo’n stoere barbecue in de tuin wil na het lezen van dit boek weleens heel erg veel groter zou kunnen worden. Biltong, boereworst, sosaties, bobotie, alle klassiekers komen voorbij.

Vlees, vis en groente

De hoofdstukken voor vlees, vis en groente staan boordevol recepten waarbij je meteen zin hebt om het vuur op te stoken. Ik heb hard gelachen om de foto van Jord bij de groente, normaal staat hij altijd met grote stoere stukken vlees op de foto, hoe doe je dat dan met groente? Nou gewoon één radijsje! De groenterecepten zijn wel goed trouwens, stoer en niet perse opeens heel gezond, het mag ook lekker zijn.
Smokey Goodness 3

Bigger, better BBQ

In elk Smokey Goodness boek zit een hoofdstuk waarin Jord en de Smokey Crew weg van de gebaande paden gaan en in dit geval bigger, better BBQ gaan maken. Denk hierbij aan een struisvogel drumstick, een tomahawk steak van 7 kilo of een heilbot van 30 kilo. Dingen die de gemiddelde barbecueër niet even doet op een zondag, maar wel heel erg leuk om te zien.

Na al dat geweld komen we aan bij de soetigheid, stiekem één van mijn favoriete dingen van de barbecue en inforrmatie waar je het één en ander kunt vinden op het gebied van barbecue en barbecue fashion en lifestyle. Ja, inmiddels hebben we dat ook.

Wat vind ik van Smokey Goodness 3?

Met Smokey Goodness 3 bouwt Jord verder op het succes van zijn voorgaande boeken. Er is een kleine aanpassing in de volgorde gemaakt voor de verhalen, maar verder wordt dezelfde lijn aangehouden. En waarom zou hij het ook anders doen? Net als bij de andere boeken uit de Smokey Goodness serie is de vormgeving weer prachtig, de foto’s zijn rauw, uitnodigend en de recepten, op de recepten uit het freestyle hoofdstuk na, goed te maken als je een beetje basiskennis hebt van barbecueën. De verhalen nemen je mee naar de oorsprong van de recepten, brengen daardoor verdieping en maken je meer betrokken bij wat je maakt.

Elk deel is iedere keer weer een soort spannend jongensboek maar dan voor wat oudere jongens die van spelen met vuur houden. Ik kijk nu al uit naar een volgend deel waarin Jord richting Azië gaat, maar dan moet ik nog minstens twee jaar wachten want eerst is er een ander deel van de wereld aan de beurt als ik Jord’s social media mag geloven.

Smokey Goodness 3 wordt uitgegeven door Kosmos en ligt nu in de winkel of bij je favoriete online boekhandel.

Dit boek is aan mij beschikbaar gesteld door de auteur. Voor deze recensie ontvang ik geen vergoeding en alle meningen zijn van mijzelf.

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

 • Reageer
  The BBQ Bastard
  zaterdag, 14 april 2018 at 22:34

  Haha ik had dezelfde reactie! Op naar Azië maar dat bleek idd een stap te vroeg! Nu is het Noorden aan de beurt zeker? Ben ik ook wel fan van! Heel benieuwd weer!

  • Reageer
   noskos
   zondag, 15 april 2018 at 14:21

   Als ik het goed heb begrepen komt er in het najaar een winter barbecueboek tussendoor.

  Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.