4 In Thermometers

Thermapen

Meten is weten, voor barbecue geldt dat net zo goed als voor andere dingen.
Bij een hoop gerechten maakt 10 graden verschil in je kerntemperatuur het verschil tussen taai en mals. Voor low en slow gebruik ik een kerntemperatuur meter met een voeler aan een draadje. Die zijn niet zo gek duur, gaan tot een graad of 200°C, prima ding voor die situatie.

Wanneer je een steak of hamburger op de grill gooit heb je niet zoveel aan zo’n kerntemperatuurmeter omdat ze nogal langzaam zijn. Het duurt zo een seconde of 25 voordat hij de juiste waarde aangeeft. Voor zo’n situatie heb je een snelle thermometer nodig.

Ik had een tijd terug mijn oog al laten vallen op een Thermapen, een hoop leden van de BBQ Brethren gebruiken zo’n thermometer tot volle tevredenheid, enige probleem was dat hij hier lastig te krijgen is en dat hij $100 kost in de VS. Nou valt dat wel mee met de huidige koers, maar met je verzendkosten e.d. erbij zit je als snel op €100 en dat voor een thermometer.

Ik werd er op gewezen dat een bedrijf in Engeland ze tegenwoordig ook verkoopt en dat ze tot het eind van het jaar ook nog eens gratis verstuurd worden. Met de huidige koers kom je dan op zo’n €53. Na het bestellen duurde het ongeveer een week voordat hij hier door de postbode werd afgeleverd.

Deze thermometer meet binnen 4 seconden de temperatuur, is spatwaterdicht, op 1 of 1/10 graad nauwkeurig (in te stellen met een microswitch). Er zit zelfs een calibratie rapport bij!
In de handleiding wordt niets vermeld over °F, iets dat ik vaak gebruik omdat een hoop van mijn recepten uit de VS komen, maar ik had op de Amerikaanse site van deze thermometer gezien dat de eerste microswitch schakelt tussen °C en °F en dat werkt gewoon.
O ja, het bereik is van -50 – 300°C

Dit vind je misschien ook leuk

4 Reacties

 • Reageer
  Frits
  donderdag, 4 november 2010 at 19:05

  Dus na een snelle site ook een snelle thermopen 😉 gefeliciteerd.

 • Reageer
  noskos
  donderdag, 4 november 2010 at 19:28

  Man, ik ga zo hard 😉

 • Reageer
  Spiffs
  vrijdag, 5 november 2010 at 07:42

  Gefeliciteerd, maar ja het blijft oranje…… 🙂

 • Reageer
  Pavv
  zondag, 7 november 2010 at 00:04

  jaja… Iedereen weet toch ondertussen wel dat de Oranje echt de snelste is…..

  heppemzellufook 🙂

 • Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.