Thermometers

Hoe heet is je barbecue? Is je vlees al gaar? Vragen waar een goede thermometer je antwoord op kan geven.

Als je een nieuwer model Weber barbecue hebt dan zit er waarschijnlijk een thermometer in je deksel. Die geeft een mooie indicatie over hoe warm je barbecue is. Als je weet hoe warm de kern van je vlees is weet je ook of het al gaar is, of misschien wel te gaar.

Om dit te meten zijn er kernthermometers. Die kun je globaal in twee groepen onder verdelen, langzame en snelle. Ik zal de voor-, en nadelen van beide types hier bespreken.

De langzame thermometer:


Dit zijn vaak thermometers met een losse voeler die je in je vlees kunt prikken en daar kunt laten zitten gedurende de hele sessie. De thermometer zelf kun je buiten de barbecue plaatsen en zo kun je aflezen of het vlees al op de juiste temperatuur is. Het nadeel van deze thermometers is dat ze nogal langzaam zijn en dat de voelers niet tegen hele hoge temperaturen bestand zijn.

Waar gebruik je dit soort thermometers voor? Voor een indirecte grill of barbecue sessie. De temperaturen veranderen niet extreem snel en daardoor heb je mooi een constante indicatie van hoe het er mee staat.

Ook kun je met deze thermometer meten hoe warm je barbecue is bij zo’n sessie als je geen thermometer in je barbecue hebt zitten.

Ik gebruik zelf de kernthermometer van Cooking al jaren met plezier. Een hoop anderen gebruiken de Fantast (what’s in a name) van Ikea. Het voordeel van de Fantast is dat hij erg goedkoop is, het nadeel is dat het meetbereik minder groot is en hij bij het meten van de temperatuur in je barbecue nog wel eens de geest wil geven.

De snelle thermometer:

Dit is een thermometer met ingebouwde voeler, het type voeler en elektronica maken het mogelijk om een groter bereik te meten en om binnen 4 seconden aan te geven wat de temperatuur van iets is. Het nadeel van deze constructie is dat je zo’n thermometer niet in je vlees kunt laten zitten gedurende de gehele sessie en ze zijn vrij aan de prijs.

Waar gebruik je dit soort thermometers voor? Voor een directe grill sessie met hoge temperaturen. De temperatuur veranderd snel en je kunt zo goed in de gaten houden of je steaks al klaar zijn. De voeler is extra dun uitgevoerd waardoor je nagenoeg geen vocht verliest wanneer je in je vlees prikt.

Wat heb je nodig?!?
Het is natuurlijk wel leuk allemaal die speeltjes maar wat heb je nou echt nodig?
Twee dingen zijn belangrijk om te weten, hoe warm is mijn barbecue en hoe warm is mijn vlees.
Als je een thermometer in je barbecue hebt zitten dan weet je in ieder geval de temperatuur van je barbecue. Heb je die niet dan zul je dus iets moeten hebben om dat te meten, met een kerntemperatuurmeter kom je dan een heel eind. Wanneer je indirect werkt kom je niet hoger dan zo’n 175°C / 350°F en dat redden de meeste wel. Bij een directe grill sessie wil je zo warm mogelijk dus heb je geen thermometer nodig.

Dan moet je nog de temperatuur van je vlees weten, als je veel indirect barbecuet dan kun je ook hier volstaan met een kerntemperatuurmeter. Doe je voornamelijk directe sessies op hoge temperaturen dan zou je een snelle thermometer kunnen kopen.

Zoals ik al schreef doe ik al jaren lang met een gewone kerntemperatuur meter. Daar kan ik bij Beer Can Chicken mee meten hoe warm mijn barbecue is. Maak ik eens Pulled Pork dan kan ik hem in het vlees prikken om te kijken wanneer het gaar is.

Mijn snelle thermapen heb ik sinds kort en al die jaren ervoor heb ik ook dingen gemaakt die goed gelukt zijn, op een gegeven moment krijg je er feeling voor, maar als je echt wilt weten hoe gaar iets is dan is het een mooi apparaat daarvoor.

Als je meer wilt dan de standaard dingen dan kun je natuurlijk een draadloze thermometer kopen, dat is een langzame thermometer met een zender in het kastje, je hebt dan een ontvanger die je mee naar binnen kunt nemen waarop je kunt zien hoe heet iets is, ideaal voor een lange sessie in de winter, hoef je niet steeds de kou in 😉

Ook zijn er thermometers die een gecombineerde voeler hebben, die meten de temperatuur van je vlees en tevens de temperatuur van je barbecue.

Kijk wel bij de aanschaf of de thermometer van je dromen gewoon de graden aangeeft! Bij sommige model, o.a. van Weber, kun je alleen aangeven wat voor soort vlees het is en of dat rare, medium of well done moet worden. Die dingen staan altijd erg veilig afgesteld zodat je met droger vlees eindigt dan eigenlijk nodig is.

Geen Reacties

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.