3 In evenementen

Tony Stone 2012

Dit weekend was het dan eindelijk zover, de Tony Stone BBQ Competition, de allereerste KCBS barbecuewedstrijd in Europa ooit. En in tegenstelling tot andere wedstrijden was ik dit keer geen jurylid maar deed ik mee met de Sea Side Smokers!

Frits was vrijdags al richting Oostzaan gegaan om in natuurgebied het Twiske onze tent op te zetten, dat had nog al wat voeten in aarde omdat hij bij de eerste stevige windvlaag al in het slootje achter onze standplaats lag. Maar met de hulp van andere aanwezigen stond daar toch ons onderkomen voor het weekend.

Toen ik zaterdagochtend vroeg aankwam trof ik op het terrein allerlei bedrijvigheid, er verrees een klein barbecuedorp met tenten van teams uit niet alleen Nederland maar ook ver daarbuiten.

De zaterdag bestond voor een groot deel uit het voorbereiden van het vlees, er werd gestreden in vier categorieën en voor elk  stuk vlees moest wel het e.e.a. gebeuren. Op de manier waarop wij de varkensschouder doen duurt dat zo’n 19 uur, dus die ging in de loop van de middag al in de smoker. Daarna was het tijd om het avondeten te maken en lekker in het inmiddels doorgebroken zonnetje bij te kletsen met een aantal mensen van het BBQ Genootschap en andere vrienden en bekenden die langskwamen.

Dominique en Leo hadden besloten om de nacht thuis door te brengen. Frits en ik hebben de nacht bij de barbecues doorgebracht met een mix van hazenslaapjes, vlees op de barbecue leggen en temperaturen controleren. Zondag waren we vroeg wakker en moest er langzaam maar zeker steeds meer gebeuren naarmate we dichter het moment van inleveren kwamen. Je merkt dan dat je in een soort flow komt, je bent zo met de wedstrijd bezig dat ik niet eens heb gemerkt dat sommige mensen zijn langs geweest om gedag te zeggen.

Om twaalf uur was het dan eindelijk zover en moest de kip worden ingeleverd. Half één was het tijd voor de ribs, één uur was de varkensschouder aan de beurt en half twee de brisket. Je hebt in totaal tien minuten de tijd om te zorgen dat je box bij de jurytent komt. We hadden de klok hetzelfde gezet als die van de jury en Frits had getimed hoelang het lopen was om daar te komen, het zal je toch niet gebeuren dat je iets te laat inlevert!

Kip © Leo Freeke

Ribs © Leo Freeke

Varkensschouder © Leo Freeke

Brisket © Leo Freeke

De brisket was eigenlijk een noodgreep, bij het aansnijden van de flat voelde ik het al, erg droog. eigenlijk niet geschikt om naar de jury te sturen. Nu hadden we ook een bakje met burnt ends gemaakt om erbij te doen die wel goed gelukt waren en toen hebben we maar besloten om alleen die in te leveren, dat mag volgens het reglement.

Na het inleveren van de gerechten was het tijd om de tent af te breken en e spullen in de auto’s te zetten, gelukkig waren er een hoop mensen om te helpen want als de spanning eraf is merk je pas hoeveel je in die twee dagen hebt gedaan.

Om vier uur waren alle jury scores in de computer ingevoerd en was de uitslag bekend.Ik moet zeggen dat we het niet onverdienstelijk hebben gedaan voor onze eerste wedstrijd.
We zijn geëindigd op de negende plaatst in het eindklassement, er waren uiteindelijk negentien deelnemende teams.
Met de kip behaalde we de tiende plaats, ribs de dertiende plaats, varkensschouder de achtste plaats en met de brisket eindigden we op plek twaalf.

Team Buttrub.com pakte de Grand Champion titel, Bunch of Swines werden Grand Reserve Champions en BBQ Schack UK werden derde. Alledrie teams uit het buitenland, zo blijkt dat we nog steeds een aardige achterstand hier hebben maar dit geeft ons ook iets om ons aan op te trekken. Het beste Nederlandse team, het Kookvuur eindigde eindigde op de vierde plaats en verdiende daarmee een plaats op de Jack Daniels Invitationals in Lynchburg, Tennessee later dit jaar.

We hebben heel erg veel geleerd deze eerste keer, op organisatorisch gebied, maar ook wat het koken betreft. Genoeg om mee aan de slag te gaan zodat we volgend jaar hoger in het klassement eindigen.
Wat me ook vooral opviel is dat het echt een wereld van verschil is of je meedoet of jureert, de spanning is er bij beide wel, maar is toch heel anders. Nu maak je iets en levert dat in, daarna is het niet meer aan jou en bij het jureren ben je toch heel erg bezig met het zo goed en eerlijk mogelijk willen beoordelen van wat je voorgeschoteld krijgt.
Ook viel op dat bij deze manier van barbecueën je echt totaal, maar dan ook totaal geen idee hebt wat je ervan gebakken hebt totdat je de uitslag te horen krijgt. Terwijl je bij een evenement als het NK e.d. toch wat meer indruk krijgt doordat je twee juryleden in je tent krijgt. Ik vind het ook een hele goede regel van de KCBS dat je een keer met een team moet hebben meegelopen voordat je Master Judge kunt worden, zo zie je het eens van de andere kant en ga je al het werk dat de teams er in stoppen veel meer waarderen.

Ik wil graag Harry Havinga en zijn team hartelijk bedanken voor het organiseren van dit fantastische weekend. Super dat jullie het weer voor elkaar hebt gekregen en dat onze vrienden van de KCBS er weer waren om het geheel in goede banen te leiden en het barbecueën hier in Nederland naar een hoger plan te tillen. Verder iedereen bedankt voor de gezelligheid, hulp, het slappe geouwehoer, goede zorgen, langzaam gegaarde kalfswangen (Niek!) etc. Desiree voor alle ad hoc hand-, en spandiensten.

En natuurlijk niet te vergeten mijn teammaten, Frits, Dominique en Leo! Wanneer was ook alweer de volgende? 😉

Rest nog de foto’s natuurlijk (je kunt ze groter klikken):

Dit vind je misschien ook leuk

3 Reacties

 • Reageer
  Remi
  zaterdag, 28 april 2012 at 00:04

  Wat een k..t leven

 • Reageer
  Marco
  zaterdag, 28 april 2012 at 12:38

  Het volgende is misschien het NK???

  • Reageer
   noskos
   maandag, 30 april 2012 at 00:18

   Daar doen wij niet aan mee, niet ons soort wedstrijd.

  Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.