4 In Wedstrijden

Tony Stone 2015

Tony Stone 2015Afgelopen weekend was het zover, het weekend waar wij als Sea Side Smokers het meest naar uitkijken ieder jaar, de Tony Stone Low & Slow BBQ Competition.
Dit jaar was het de vierde editie, eigenlijk de vijfde maar de eerste wedstrijd was een opwelling tijdens de eerste KCBS Jury Class die hier werd gegeven en telt daarom eigenlijk niet mee. Ik ben er wel vanaf die allereerste keer bij geweest. Dat is het waar het zaadje werd geplant door Harry Havinga voor de KCBS aan deze kant van de oceaan en waardoor we nu zoveel barbecuewedstrijden hebben in heel Europa. Buiten dat er veel wedstrijden zijn, worden ze ook steeds groter. Deze editie deden er 68 teams mee en voorafgaande aan de KCBS wedstrijd was er ook nog eens het wereldkampioenschap “whole hog”, hele varkens grillen. Wij hebben niet meegedaan aan de whole hog wedstrijd, dat is een hele aparte tak van sport waar weer een speciale barbecue voor nodig is die wij niet hebben.
Tony Stone 2015Zaterdag hebben we doorgebracht met opbouwen van de tenten, de standaard voorbereidingen, even kijken bij de teams die meededen met de whole hog wedstrijd en praten. Praten met oude bekenden, mensen die ik alleen van het net ken en met onbekenden die vaak voor het eerst meededen.
Tony Stone 2015Om vijf uur was de cooks meeting, hier worden normaal de wedstrijdregels en dergelijke nog even doorgesproken met de team captains maar dit keer was het een bijzondere meeting. Omdat het officieus de vijfde Tony Stone was had Nico van Luxemburg, teammaat van Harry, bedacht dat het misschien leuk was om hem daarvoor te bedanken en hem iets aan te bieden. Samen met Nico en Frits kwamen we op het idee om hem voor hem een “belt buckle” te laten maken. Een belt buckle is een gesp voor je riem en in de VS krijg je vaak een speciale als je een rodeo wint. Dus Frits heeft verschillende bedrijven in de VS benaderd om te kijken wat de kosten en mogelijkheden waren en samen hebben we het ontwerp ervoor gemaakt. En dan niet een beetje onopvallend gespje natuurlijk. Nee, lekker groot en over de top.
Tony Stone BuckleByron E. Chism vonden we bereid om de buckle mee te nemen vanuit de VS naar de wedstrijd in Hasselt en daarna heeft Frits alle teams en een aantal juryleden benaderd om te vragen of ze mee wilden doen. En zo gebeurde het dat Frits tijdens de cooks meeting even het woord vroeg en Harry in het zonnetje zette. Harry kreeg de buckle, een kaart en van het geld dat over is kan hij Linda en de kinderen een keer mee uiteten nemen. Dit was voor ons allemaal een mooie manier om hem te bedanken voor het baanbrekende werk dat hij heeft verzet om het wedstrijdbarbecue te laten groeien tot het huidige niveau.
Tony Stone 2015Dan de wedstrijd zelf. Die verliep, op een kleinigheidje na, voor ons voorspoedig. Dat kleinigheidje kostte ons achteraf gezien wel een aantal punten bij de brisket. Maar verder waren we best tevreden over alles dat richting de jury ging. Omdat de wedstrijd zo groot was was ik al blij met een call geweest en een plekje in de top 15. De nummers tien t/m vijf per categorie worden genoemd tijdens de prijsuitreiking, dat is dus een call. De nummers vijf t/m één mogen naar voren komen en hebben dus een walk in barbecuetermen.

Dessert, een extra categorie, daar hoorden we onze naam niet noemen en bleken daar later 23ste te zijn. Nou tellen die extra categorieën niet mee, dus geen man overboord.
Bij de kip was het wel meteen raak, een zesde plaats. Hier waren we al erg blij mee.
Na de kip volgen de ribs. Op dit onderdeel scoren we op de Tony Stone altijd vrij goed. En deze keer was de ribs categorie extra speciaal, hij werd opgedragen aan Iwan Kroeze. Iwan was een trouw jurylid bij de Tony en bij onze eigen Cook-Off en is vorig jaar totaal onverwacht veel te vroeg overleden. En dan pakken we bij de ribs gewoon die hele bijzondere eerste plaats!

Bij de pork eindigden we op de 13de plaats, iets waar ik heel gelukkig mee ben, we worstelen al een tijdje met deze categorie en het lijkt er op dat we nu op de goede weg zitten.
Van de brisket wisten we al dat hij te gaar was en dat vond de jury ook, een 44ste plaats.
In het eindklassement betekende dat een vijfde plaats! Onze dag kon niet meer stuk. Een mooie afsluiting van weer een erg leuke Tony Stone.

De uiteindelijke winnaars werden na twee keer Reserve Grand Champion te zijn geweest op de Tony, Bunch of Swines en iQ ging er met de tweede plek vandoor. Gefeliciteerd!

En na zo’n mooie wedstrijd zijn er natuurlijk altijd de bedankjes. Allereerst onze teamsponsors: Vuur en Rook en Thermapen.nl
Harry, wederom bedankt man! Wat een klasse evenement heb je weer neergezet! Nico, ouwe reus, je had het niet makkelijk dit weekend maar wij waarderen enorm wat je allemaal voor ons hebt gedaan! En dan natuurlijk alle juryleden, table captains, Reps. en vrijwilligers, zonder jullie geen wedstrijd.
Iedereen die langs is geweest om even gezellig te kletsen of om ons aan te moedigen, bedankt. Niki, bedankt voor de bonbons!
Het ProBBQshop.nl team bedankt voor het inmiddels traditionele barbecue-ontbijt of champions, het 7:07 Breakfast 😉
Tony Stone 2015En een speciaal bedankje gaat uit naar iedereen die €7,50 of meer heeft gedoneerd aan de Sea Side Smokers. Dankzij jullie kunnen we gratis mee doen met onze volgende wedstrijd het Delft Beer & BBQ Fest en dat zal op 27 en 28 juni zijn. Komen jullie ons dan ook weer aanmoedigen? Nemen wij weer potten saus mee 😉
ssssauce

 

Dit vind je misschien ook leuk

4 Reacties

 • Reageer
  Mele
  dinsdag, 26 mei 2015 at 17:21

  Prachtig verslag. Mooie resultaten. Helaas kon ik niet aanwezig zijn.

  Nogmaals de felicitaties.

 • Reageer
  Jed Thompson
  dinsdag, 26 mei 2015 at 18:50

  Fantastic Job Den, sorry we didn’t get time to spend together!

  • Reageer
   noskos
   dinsdag, 26 mei 2015 at 19:13

   How did we miss each other, Jed? There was hardly anyone there 😉

 • Reageer
  BAR-B-Q
  dinsdag, 26 mei 2015 at 21:23

  Hey Noskos, zondag was ik er voor het eerst bij als bezoeker. Top om eens mee te maken. Goeie prestatie hebben jullie neergezet, blijf de stijgende lijn met pork vasthouden. In Delft wil ik weer komen kijken, dan kom ik zeker de BBQ saus halen.

 • Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.