8 In materiaal

UDS Deel 2, De Deksel

Dit is het tweede deel van mijn verslag over het bouwen van een Ugly Drum Smoker, kortweg UDS.

Op mijn olievat zit een losse deksel. Mocht je niet aan zo’n vat kunnen komen en een dicht vat op de kop tikken, dan kun je het beste op marktplaats een oude 57 cm Weber One Touch Grill proberen te kopen. Want buiten dat de deksel dan op je vat past heb je ook meteen twee roosters die je voor je UDS kunt gebruiken! Op die manier ben je een stuk goedkoper uit  dan wanneer je alles los zou kopen.

Bij een losse deksel kun je die als deksel voor je UDS gebruiken. Zo’n vat is trouwens iets breder dus een deksel van een weber ketel past daar niet op. Iets om rekening mee te houden bij de aanschaf van je vat! Want als je twee roosters in je barbecue wilt gebruiken zal dat dus niet gaan zomaar gaan met een vat met losse deksel!

Wat moet er gebeuren om de deksel geschikt te maken?

Aan de binnenkant zit en rubber pakking die ervoor zorgt dat alles goed afgesloten wordt. Die pakking moet er uit, want als het rubber heet wordt gaat het walmen en dat is niet iets dat je bij je eten in de buurt wilt hebben.

Bij mij ging het er heel gemakkelijk uit! Ik kon het er zo, zonder al te veel problemen, uit trekken.

Wel bleef er hier en daar een beetje lijm achter, maar met wat peuteren kon ik ook dat makkelijk verwijderen.

Daarna heb ik de gehele binnenkant opgeschuurd totdat de roest in de rand weg was en al het metaal mooi blank. Toen even met water alles afgespoeld en in het zonnetje laten drogen.

Als je nu niets aan je deksel doet zit hij zo onder de roest, dus alle blanke delen met crisco ingesmeerd. Crisco is een plantaardig vet en is te koop bij o.a. de toko.

Je hebt nu een mooi beschermend laagje op je deksel zitten dat wanneer de UDS een paar keer gebruikt is samen met het vet van je vlees en deeltjes die vrijkomen bij de verbranding een sterke beschermende laag gaat vormen die roest voorkomt.

Bewaar je dop goed, want als je de UDS wilt doven moet je die weer in het gat draaien!

Als je een low budget UDS bouwt is de deksel nu klaar, meer hoeft er niet aan te gebeuren. Wil je meer luxe dan kun je een handgreep monteren, de buitenkant in je favoriete kleur spuiten. Het gat is 2 duim (2″) je kunt gefitte pijp kopen die hier inpast en daar weer een 2 duim knietje opzetten op die manier heb je een schoorsteentje. maar voor de werking maakt dat allemaal niets uit!

Tips:
Mocht je rubber pakking niet zo makkelijk uit de deksel gaan, verwijder dan zoveel mogelijk van het rubber met een beitel en spuit wat achter blijft in met WD-40, volgens de mensen op de BBQ Brethren die dat probleem hadden laat het restant dan na een nachtje weken makkelijk los.

Als je een olievat hebt dat je moet uitbranden vanwege een coating die er in zit, doe dan niet je deksel in het vuur. Hij zal kromtrekken en dan heb je er eigenlijk niets meer aan op je UDS, gewoon even schuren dus!

Dit vind je misschien ook leuk

8 Reacties

 • Reageer
  David
  zaterdag, 17 april 2010 at 12:11

  Beste Noskos,
  Ook ik ben bezig met de bouw van een UDS. Nu stond ik op het punt om vandaag de gaten in de deksel te boren voor de afvoer, maar ik zie dat jij daar “gewoon” de al aanwezig vulopening voor gebruikt. Inderdaad veel handiger… dat ik daar zelf niet aan gedacht heb 😉 Bedankt voor de tip!

 • Reageer
  Marco
  donderdag, 13 mei 2010 at 18:23

  http://doe-het-zelf-verbouw.marktplaats.nl/overige-doe-het-zelf-en-verbouw/346452632-mooie-stalen-vaten-in-2-maten-60ltr-en-200-ltr.html

  Dit bedrijf verkoopt 60l vaten voor 3 euro
  en 200l vaten voor 5 euro

 • Reageer
  Jaap
  dinsdag, 15 juni 2010 at 16:06

  Ziet er leuk uit – nog nieuws? al verder met bouw of al gebruikt?

 • Reageer
  Mark
  zondag, 24 april 2011 at 14:10

  Een heleboel UDS bouwers lassen zelf een geschikte vuurmand voor onderin de UDS in elkaar.
  Je kunt natuurlijk ook gewoon een aardappelmand voor € 10 op Marktplaats kopen en die halverwege door het midden slijpen 4 bouten er onder als pootjes en dan ben je in 5 minuten klaar. 😛

  Zegt het voort.

 • Reageer
  Harry
  vrijdag, 28 oktober 2011 at 19:02

  @Mark: zijn die aardappelmanden van zink? Is dat niet giftig?

  • Reageer
   noskos
   zaterdag, 29 oktober 2011 at 17:18

   Als ze van zink zijn dan komt daar inderdaad een giftig iets van af bij verwarming, zelfde met gegalvaniseerd spul.

 • Reageer
  RuHa
  zondag, 1 juli 2012 at 13:20

  Allemaal heel mooi om zien, maar ik kom nu pas op deze site en zou graag het vervolg weten. Lijktme wel handig om zelf enkele middagen te vullen.

 • Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.