9 In materiaal

Ugly Drum Smoker, Deel 1 – Het Olievat

Wanneer ik echt barbecue, dus niet grill, dan gebruik ik daarvoor mijn WSM. Die is ontworpen om een hele lange tijd een lage temperatuur vast te houden. Maar een WSM kost al snel zo’n €399. ProQ maakt ook verticale smokers en dan ben je zo’n €175 kwijt voor het Frontier model.

Maar om goede barbecue te maken hoef je helemaal niet zoveel geld uit te geven. Op de site van de BBQ Brethren loopt al een hele tijd een discussie over de Ugly Drum Smoker, kortweg UDS. Een smoker gemaakt van en oude oliedrum. In eerste instantie was het een poging om de Big Drum Smokers die in de VS te koop zijn na te bouwen. Maar de UDS is een eigen leven gaan leiden en inmiddels bestaat de discussie uit meer dan 340 pagina’s aan berichten en tips.

Vanaf het moment dat ik bij de Brethren terecht kwam heb ik de discussie met veel interesse gevolgd. En ondanks dat ik al twee barbecues heb staan leek het me leuk om er zelf één te bouwen.

Wat heb je nodig voor een UDS?

– Olievat zonder bovenkant, mooiste is één met een deksel.
– Deksel van een olievat of deksel van een oude Weber 57 cm grill.
– Mandje voor je kolen.
– Rooster voor je vlees.
– Wat spullen om de luchttoevoer mee te regelen en je rooster mee op te hangen.

Het kan allemaal heel erg goedkoop, maar je kunt meer toeters en bellen toevoegen, het ligt er maar net aan wat je wilt.

Past mooi onder een Weber hoes!

Waar moet het olievat aan voldoen?!?
Het lijkt me duidelijk dat je geen vat wilt waar Iran zijn radioactieve afval van hun niet bestaande nucleaire wapenprogramma in heeft verscheept. Gebruik je eigen verstand zou ik zeggen, ik ga uit van iets niet giftigs, liefst een vat waar voedsel o.i.d. in heeft gezeten.
Het makkelijkste is het als het een vat is met een deksel, dat scheelt je het verwijderen van de bovenkant en je kunt de deksel gewoon gebruiken.

Als je een dicht vat hebt zul je de bovenkant er uit moeten zagen en op zoek moeten naar een deksel. Een deksel van een Weber 57 cm barbecue past in een hoop gevallen gewoon, en anders kun je met veel liefde en flink wat hameren de deksel passend maken. Zo’n deksel van een grill geeft je wel de mogelijkheid om een extra grillrooster toe te voegen en zo de capaciteit van je drum te verdubbelen.

Dan verschilt het nog per vat hoe de binnenkant er uit ziet, hebben er vruchtensappen in gezeten dan zit er vaak een rode coating aan de binnenkant die erg lastig te verwijderen is. Er is ook een beige coating die een stuk makkelijker gaat en er zijn vaten zonder coating, worden vaak voor plantaardige olie e.d. gebruikt.
Heb je een vat met een coating dan zul je die moeten verwijderen. Het gemakkelijkste is de coating er uit te branden. Maar bij de rode coating is ook dat nog een hele klus. Daarna met een schuurmachine of een schuurborstel alle restanten verwijderen en je hebt een blank vat.

Nu is dat uitbranden voor mij niet mogelijk, daarvoor heb ik hier niet echt de ruimte, en ik wil de buren ook nog een klein beetje te vriend houden, dus wist ik al vrij snel dat ik een vat zonder coating wilde hebben. Ook een vat met deksel leek me handiger, scheelt weer werk en op die manier hoef ik niets extra’s uit te geven voor een deksel, daarbij vind ik zelf zo’n platte deksel leuker staan dan een vat met een barbecuedeksel er op. Hé, het oog wil ook wat!

Dus op zoek naar een vat, dat valt nog niet mee trouwens! Er is een groothandel, maar die verkoopt alleen aan bedrijven en dan alleen grote partijen.
Dus waar kijk je dan? Marktplaats natuurlijk! Daar vond ik een vat dat voor actief kool granulaat was gebruikt, een deksel met spanband had en geen coating. Precies waar ik naar op zoek was dus! Voor €25 was hij van mij en ik heb hem zondag even opgepikt. Past trouwens precies zo’n vat, in een Ford Ka 😉

Ik zal jullie de komende tijd op de hoogte houden van de voortgang en verslag uitbrengen van dingen waar ik tegenaan loop,
Ik kan zelf niet lassen, dus het streven is om de UDS helemaal te bouwen zonder te lassen, iets dat heel goed mogelijk is trouwens!

Volgende week ga ik op zoek naar de spullen die ik nog niet heb. Ik zal ook vertellen waar je e.e.a. kan vinden zodat je niet zelf het wiel opnieuw hoeft uit te vinden mocht je er ook één willen bouwen.

Dit vind je misschien ook leuk

9 Reacties

 • Reageer
  Jan
  woensdag, 24 februari 2010 at 22:42

  Ik ga je bevindingen met veel interesse volgen Noskos!

 • Reageer
  Martijn
  donderdag, 25 februari 2010 at 15:29

  Deze gaan we zeker volgen. Ik heb zelf ook al gekeken op marktplaats.

  Ik denk dat ik even afwacht wat jouw bevindingen zijn.

  Groetjes, Martijn

 • Reageer
  ka
  woensdag, 23 juni 2010 at 16:24

  Ben je er maar mee gestopt?
  Vond t net interessant worden!

  • Reageer
   noskos
   woensdag, 23 juni 2010 at 16:39

   Ik heb wat problemen met mijn rug en wat andere dingen die op het moment het werken aan mijn UDS niet echt bevorderen, maar ik ga er binnenkort weer aan verder!

 • Reageer
  Paul
  donderdag, 22 juli 2010 at 23:56

  Hi Noskos,
  Ik volg je site al een tijdje, en vroeg me af of je al verder bent gegaan met je UDS. Ik heb inmiddels zelf ook een UDS gemaakt gemaakt en ben van plan zaterdag het beroemde Noskos spareribs recept te gaan testen!

  Keep up the good work!

  Paul

 • Reageer
  Nico
  zaterdag, 14 augustus 2010 at 08:20

  He Noskos

  Wacht met spanning op meer details.

  foto’s enz wil ook graag beginnen aan een UDS.

  Gr Nico

 • Reageer
  jeanette
  vrijdag, 31 januari 2014 at 17:25

  He Noskos,

  haha ik denk dat je rug nu wel over zal zijn. Vaten – ook één stuks – bij bloklandvaten.nl

  groet
  jeanette

 • Reageer
  Petra
  maandag, 6 augustus 2018 at 11:25

  Ik heb een olievat op de kop weten te tikken maar vraag me af hoe ik de deksel van het vat kan verwijderen. Nog een tip voor mij of evt waar ik dat zou kunnen laten doen???
  Mvg Petra

  • Reageer
   noskos
   woensdag, 8 augustus 2018 at 17:00

   Een slijptol is het handigst denk ik. Er zijn ook vaten waarbij de bovenkant los zit en met een spanband vast gemaakt wordt. Die zijn makkelijker. Scheelt een hoop werk met gevaarlijk gereedschap.

  Reageer

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.