15 In Rundvlees

Wagyu Beef Ribs, een fantastisch stuk rund van de BBQ

Wagyu Beef RibsIk had deze Wagyu Beef Ribs al een tijdje in de vriezer liggen, ik zou er eigenlijk één van de BBQ Genootschap uitdagingen mee maken maar ik liep op het blog van Harry Soo tegen zijn recept aan dat ik graag wilde proberen. Beef ribs zijn runderribben, zie het als de spareribs van de koe.

Wagyu is een bepaald Japans ras rund, je kent het misschien wel, de koeien die volgens alle verhalen bier te drinken krijgen en gemasseerd worden. Het resultaat is rundvlees met een hele mooie dooradering van vet. De reguliere delen zijn voor een gewone sterveling haast niet te betalen, maar gekke dingen zoals deze ribs zijn prima te doen. Ik heb mijn wagyu beef ribs bij Beef en Steak vandaan. Maar je hoeft niet speciaal Wagyu te hebben voor dit recept hoor, met gewone runderribben gaat het ook prima.

Wagyu Beef RibsHet recept van Harry sprong er voor mij direct uit omdat hij mayonaise gebruikt om het vlees mee in te smeren voordat hij er kruiden op doet. Dat ben ik nog nooit tegen gekomen in een recept maar Harry is een hele bekende en goede barbecueër dus als hij het zegt zal het wel werken. De mayo smeer je er dun op en gebruik je als een soort lijm om je rub aan het vlees te laten plakken net zoals vaak mosterd wordt gebruikt. Harry gebruikt ook nog een glaze op het einde, die heb ik weggelaten omdat ik denk dat Wagyu op zich genoeg smaak heeft.

Wagyu Beef RibsHoe vonden we het? Echt fantastisch! Bergen rundvleessmaak. Wat een schitterend vlees is dat wagyu toch en het heeft wel wat om zo’n grote rib op je bord te hebben, zo waren zo’n 400 gram per rib! Op deze manier klaargemaakt krijg je heel mooi zacht gegaard rundvlees op een botje. Weer eens wat anders dan een steak. En de mayonaise? Daar proef je helemaal niets van terug!

Wagyu Beef Ribs

Ingrediënten:
runderribben
mayonaise
barbecuekruiden (ik heb Don Marco’s Mafia Coffee Rub gebruikt, gebruik een rub die goed is voor rundvlees, het vlees kan veel hebben)
vloeibare margarine met botersmaak
honing
lichtbruine basterdsuiker

extra:
rookhout, ik heb 1 groot blok pecan gebruikt, maar dit stuk kan veel en zware rook aan, probeer eens hickory of zelfs mesquite
aluminiumfolie
kernthermometer (bijvoorbeeld deze)

Bereiding:
Verwijder het membraan aan de achterzijde van de ribben. Dit is een taaie papierachtige laag die alles tegenhoudt en die niet lekker is om te eten.
Wagyu Beef RibsSnij het vet aan de bovenkant zoveel mogelijk weg. Een deel zal wel oplossen maar hele grote dikke stukken niet.
Smeer het vlees rondom in met mayonaise.
Wagyu Beef RibsBestrooi met de barbecuekruiden.
Wagyu Beef RibsMaak je barbecue klaar voor indirect gebruik op 121°C. Een smoker zoals een WSMBig Green Egg of een keramische barbecue zoals de Big Green Egg maakt het leven hier een stuk gemakkelijker.
Plaats de ribben in de barbecue weg van het vuur.
Wagyu Beef RibsNa twee uur zitten de kruiden vast aan het vlees, de bark zoals dat heet is gevormd. Nu mag het vlees de folie in.
Wagyu Beef RibsLeg twee vellen dikke aluminiumfolie op elkaar, spuit een zigzag patroon boter in het midden van de folie ter grootte van de ribben. Doe hetzelfde met de honing en strooi er dan een handje bruine basterdsuiker overheen. Plaats de wagyu beef ribs op dit mengsel en doe ook boter, honing, suiker op de bovenkant van de ribben.
Wagyu Beef RibsVouw de folie dicht en plaats het pakketje terug in de barbecue.
Plaats een kerntemperatuurmeter. Zodra het vlees een kerntemperatuur van 90° C heeft bereikt mogen de wagyu beef ribs het van de barbecue.
Laat het een half uur tot drie kwartier rusten onder folie voordat je er individuele porties van snijdt, één bot per persoon is een flinke maaltijd!

Dit vind je misschien ook leuk

15 Reacties

 • Reageer
  Kees
  dinsdag, 9 juli 2013 at 23:05

  Waygu met bier ? Ik dacht altijd met Sake

 • Reageer
  Koesie
  vrijdag, 12 juli 2013 at 16:24

  wow dat ziet er goed uit, hoelang duurde het nog toen het in de folie ging ?

 • Reageer
  noskos
  vrijdag, 12 juli 2013 at 17:03

  Ik heb dit een tijdje terug gemaakt, ik meen me te herinneren dat het nog zo’n anderhalf uur duurde na het inpakken.

 • Reageer
  maussie1982
  donderdag, 15 augustus 2013 at 21:18

  Dag Dennis, waarom zo’n hoge kerntempratuur aangehouden….ik zelf zou hem meer rond de 48 houden en dan nog inpakken. Tenminste, dat zegt mijn bevoel. Ik heb de short ribs nog in de vriezer liggen, vandaar mijn vraag nav bovenstaande.

  Gr.

  • Reageer
   noskos
   vrijdag, 16 augustus 2013 at 14:25

   Omdat het recept van Harry Soo zo is. Ik heb ook short ribs gegrild, dat gaat ook prima.

 • Reageer
  Jochem Myjer
  zaterdag, 16 juli 2016 at 12:26

  Geniaal gerecht! Niet normaal lekker

 • Reageer
  Paul
  vrijdag, 28 april 2017 at 11:04

  “Smeer het vlees rondom in met mayonaise.”

  What the fuck

  • Reageer
   noskos
   zaterdag, 29 april 2017 at 15:25

   Hoezo ‘What the fuck’? Mayonaise is vet en zurig en is een prima iets om je ribs mee in te smeren en daar je kruiden mee vast te zetten. Mosterd kan ook, is ook vet en zurig. Beetje buiten het hokje denken 😉

 • Reageer
  Andre
  vrijdag, 11 augustus 2017 at 22:51

  Als je er toch Glaze op zou doen.
  Wanneer doe je dat ?

  • Reageer
   noskos
   vrijdag, 11 augustus 2017 at 22:58

   Ze hebben het echt niet nodig. Het is zonde van zo’n mooi product, maar als je het niet kunt laten dan een half uur voor het einde. Dan kan de glaze mooi karamelliseren.

 • Reageer
  Andre
  zondag, 13 augustus 2017 at 12:14

  Okay,
  Maar ik heb “gewone” short ribs dus mag ik ze iets “verpesten”

  Maar doe je dat als ingepakt zijn of leg je ze daarna nog even terug
  Net als bij 3-2-1 spareribs

 • Reageer
  Martijn Cobussen
  dinsdag, 24 april 2018 at 22:26

  Afgelopen weekend gemaakt volgens bovenstaande manier. Geen Wagyu maar ‘gewone’ ribs van de Makro. Zeker een aanrader.

  De bereidingstijd was bij mij wat langer dan ik had gedacht. 10 uur op de WSM, maar dan trek je ook de botten makkelijk en schoon uit het vlees.

  Wat ik de volgende keer eens wil proberen is een laagje grove mosterd i.p.v. mayo. Dat peperige kunnen de ribs wel hebben denk ik. Iemand dat al geprobeerd?

 • Reageer
  Barbiebuster
  woensdag, 25 november 2020 at 15:24

  Als je al een minimum aan kwaliteits Wagyu hebt (om maar te zwijgen van echt Kobe vlees) is elke kruiding, marinade of weet-ik-veel-wat enkel een verkrachting van de smaak. Dat vlees heeft helemaal niks nodig en al zeker geen absurde toevoegingen als mayo of mosterd om dat vlees zachter te maken. Een 100-jarige zonder tanden zo probleemloos Wagyu moeten kunnen knabbelen, is het taaier dan dat, is het gewoon rommel. Het grote probleem van de meeste bbq fanaten is de producten niet voor zich laten spreken maar liever pochen met hoe speciaal hun kruidenmengsel, saus of overmatig ingewikkelde bereidingswijze wel is. Ooit zei er iemand eens iets heel wijs over wijn en kransen…

  • Reageer
   noskos
   donderdag, 26 november 2020 at 14:19

   Mayo aan de buitenkant komt min of meer overeen met olie, het dient als plak laagje. En fijn dat jij vindt dat er alleen zout en peper op mag, maar ik maak zelf wel uit wat ik met mijn Wagyu uitspook.

  Reageer

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.